(VIDEO) “Damage control” – Vinko Gorenak pravi, da ima še boljši izračun kot Matej Tonin – Katera koalicija ima več poslancev, Janševa ali Erjavčeva, bo pokazalo šele tajno glasovanje po morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Damage control” – Vinko Gorenak pravi, da ima še boljši izračun kot Matej Tonin – Katera koalicija ima več poslancev, Janševa ali Erjavčeva, bo pokazalo šele tajno glasovanje po morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice

(VIDEO) “Damage control” – Vinko Gorenak pravi, da ima še boljši izračun kot Matej Tonin – Katera koalicija ima več poslancev, Janševa ali Erjavčeva, bo pokazalo šele tajno glasovanje po morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice

Pozno zvečer je predsednik Matej Tonin na Twitterju zapisal, da ima aktualna vladajoča koalicija 47 glasov. Vinko Gorenak, ki je v kabinetu predsednika vlade zadolžen za sodelovanje s parlamentom, pa mu je retvital, da je njegov izračun še boljši.

Sanacija škode ali “damage control” po izstopu DeSUS-a iz koalicije je dobila svoj odziv na družbenih omrežjih.

“Po pravkar opravljenih pogovorih je jasno, da ima trenutna @vladaRStrdnih 47 glasov v DZ. Hvala vsem poslancem za državotvoren pristop, kljub izjemnim pritiskom. Skupaj se bomo posvetili: 1. zajezitev #covid, 2. gospodarsko okrevanje in 3. okrepitev zdravstva. #zaSlovenijo”, je na Twitterju zapisal Matej Tonin.

Več o sestanku ni znano. Po neuradnih informacijah pa so bili danes opravljeni številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci.

“Na vrhuncu epidemije je aktualna – ali bodoča – vlada, odvisna od treh glasov SNS, ki je v DZ prišla ponesreči,” pa je na Twitterju zapisal Andraž Zorko.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je v prvem odzivu na odločitev Desusa uporabil novo orodje Facbook zapis v kombinaciji z videom, kjer je dejal, da je SMC v koalicijo vstopil zaradi izvajanja svojega programa in da so v tem pogledu s sodelovanjem zelo zadovoljni.

Odziv na aktualne razmere

📍 [ODZIV] 📍

🔵 Stranka modernega centra je v vlado vstopila zaradi izvajanja svojega
programa in s tem vidikom sodelovanja smo zelo zadovoljni.

🔵 Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje.

#SkupajZmoremo
#Odgovornost

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Četrtek, 17. december 2020

 

“Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje,” zatrjuje Počivalšek.
Dodaja, da sta se zdravstvena in ekonomska kriza razvili v psihološko krizo, ki zahteva skupen razmislek o spremembi same strategije zajezitve epidemije.

“Sedaj je čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj,” dodaja. Na organih stranke in v pogovorih bo zagovarjal nadaljevanje izvajanja koalicijske pogodbe in obvladovanje krize.
“Dovolj je bilo igric, še bolj organizirano moramo zagristi v delo, da rešimo zdravstveno situacijo in začnemo z gospodarskim okrevanjem,” je zaključil svoj zapis.

Zdravko Počivalšek je sinoči v oddaji 24 ur zvečer dejal, da v tem trenutku lahko reče, da misli, “da vlada obstaja” ter da sedaj ni čas za “rušenje hiše, v kateri smo”.

Sicer pa se bo Zdravko Počivalšek danes najprej sestal s poslansko skupino, popoldne pa naj bi zasedala izvršilni odbor in svet stranke SMC.
Zdravko Počivalšek: “Jaz bom našim poslancem, s katerimi se sestanemo jutri, predlagal, da nadaljujemo delo v tej koaliciji in da realiziramo vse načrte in pa koalicijsko pogodbo. Če bo potrebno, bomo o tem govorili tudi na izvršilnem odboru in pa na svetu stranke.”

Na vprašanje, ali meni, da ima tako veliko avtoriteto, da bo prepričal vse poslance, vsaj trije naj bi namreč podprli koalicijo KUL, je Počivalšek dejal, da je teh preračunavanj veliko. “Jaz našim poslancem zaupam, mi vemo, zakaj smo šli v to koalicijo, in naredili bomo vse, da bomo enotno sprejeli odločitev, kako naprej. “Tukaj ne gre za mojo avtoriteto, ampak gre za trezno odločitev, ki bo najboljša za državo v tem trenutku, potem pa tudi za stranko SMC”.

Ampak po kuloarjih je slišati, da naj bi trije vaši poslanci Sluga, Zorčič in Rajič bili naklonjeni oblikovanju koalicije KUL in bi lahko glasovali za konstruktivno nezaupnico?
Zdravko Počivalšek: “To so vse preračunavanja, kuloarje poslušamo že dolgo časa. Jaz bi že zdavnaj pričakoval, da bo nekdo vložil to konstruktivno nezaupnico in da se pokaže, da imajo prav tisti, ki govorijo o tem, da imajo poslance, ali tisti, ki pravimo, da bomo delali naprej na tem, da bomo realizirali program”.

Na vprašanje, ali bo v primeru, če bo večina poslancev ali stranka odločila drugače, da gre iz vlade Janeza Janše, to spoštovali in odstopili, je Počivalšek odgovoril: “Kot predsednik bom organom stranke, poslancem predlagal, da nadaljujemo delo v vladi in da realiziramo zaveze iz koalicijske pogodbe in da realiziramo program SMC-ja. In to bom naredil pač s podporo poslancev in pa stranke.

V primeru, če bo stranka in poslanci izglasovali, da so si premislili in da gredo v koalicijo KUL, boste to razumeli kot nezaupnico, pa boste potem odstopili, je bil Počivalšek odločen: “Glejte, jaz to, kar delam, delam samo s podporo večinskega dela stranke in tako bo tudi naprej.”

Čeprav je bilo nekaj ugibanj o tem, da naj bi Počivalšek odstopil kot minister in se vrnil v parlament, da bi sedanja koalicija imela en glas več v parlamentu, pa naj bi tak scenarij odpadel. Argument za naj bi bil, da je prepozno za kaj takega in da bo prej prišlo do glasovanja o konstruktivni nezaupnici, kot bi lahko poslanci potrdili Počivalškov mandat.

Že pred odhodom DeSUS-a iz koalicije je bilo veliko polemik o predlogu, da koalicija, ki je ostala, ne bi dvignila glasovnic na tajnem glasovanju, vendar naj bi se temu uprli tudi v SMC.

COMMENTS

Wordpress (0)