Zakaj ima Luka Mesec in del KUL-a težave z mandatarstvom Karla Erjavca ter v ozadju kalkulira, “da je potem boljše, če Janez Janša ostane do konca mandata” – TOPNEWS.si

Zakaj ima Luka Mesec in del KUL-a težave z mandatarstvom Karla Erjavca ter v ozadju kalkulira, “da je potem boljše, če Janez Janša ostane do konca mandata”

Zakaj ima Luka Mesec in del KUL-a težave z mandatarstvom Karla Erjavca ter v ozadju kalkulira, “da je potem boljše, če Janez Janša ostane do konca mandata”

Predsednik DeSUS Karl Erjavec se je včeraj sešel tako s prvakom SMC Zdravkom Počivalškom kot predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Izjav po srečanjih niso dajali. Marjan Šarec se je sicer v ponedeljek izognil direktnemu odgovoru na vprašanje: “Ja, zanimivo, kaj naj rečem, januarja je odšel, decembra je že nazaj”.

Šarec je zanikal, da bi bila sprta: “Nisva zapela, vsak je pač povedal svoje stališče. Takrat na kongresu, ko ni bil izvoljen, je napovedal svoj odstop, tako da to so stare zgodbe, ki danes pač nimajo nobene zveze več.”
Na direktno vprašanje Šarcu, ali bi bil Erjavca pripravljen podpreti za mandatarja v novi vladi, je Šarec dejal: “Ja, kot je znano, smo vse štiri stranke opozicije izrekle gospodu Damijanu podporo, je pa res, da se gospod Damijan včasih obnaša kot vegetarijanec na kolinah…”

V SMC so sinoči povedali le, da sta Počivalšek in Erjavec imela “korekten” pogovor, izmenjala sta poglede na aktualne razmere. Ali sta govorila o morebitnem Erjavčevem mandatarstvu, pa ne razkrivajo.

V KUL oziroma v Levici za mandatarja predlagajo Jožeta P. Damijana. Da bi podprli Erjavca, kategorično sicer ni zavrnil nihče v KUL. Koordinator Levice Luka Mesec je na včerajšnji novinarski konferenci dejal: “Trenutno je kandidat za mandatarja eden in to je JPD, ki ima našo polno podporo”.

Na vprašanje, ali bi Erjavca podprli, če se izkaže, da Damijan nima dovolj glasov, pa je odgovoril: “O tem se ne morem izreči pred pogovori. Preden se ne dogovorimo o drugem mandatarju. Trenutno je ta eden in uživa našo podporo”, je dejal Mesec, ki je napovedal, da se bosta z Erjavcem srečala v kratkem.

Bolj zanimiv pa je zapis Janka Lorencija v zadnji številki Mladine, kjer je v komentarju “Na prelomnici” zapisal, da je osnovno vprašanje tega prelomnega časa, kako priti do boljše politike. Prvi pogoj po Lorenciju je, “da Janša trajno izgine iz scene, sicer nas bo zrinil v diktaturo, državljansko vojno ali kolektivno norost”, vendar če je alternativa za vodenje vlade Karl Erjavec, “potem je boljše, da Janša ostane do konca mandata. Škoda v tem primeru bo velika, a nekako jo bo pač treba popraviti…”

Janko Lorenci: “…Prvi pogoj za preboj je, da Janša trajno izgine iz scene, sicer nas bo zrinil v diktaturo, državljansko vojno ali kolektivno norost. …Leva sredina ni briljantna alternativa, a v njenih mandatih možnost za izhod iz vrtenja v začaranem krogu vsaj teoretično obstaja. Tokrat še posebej, ker se je Janša tako zelo razgalil. Epidemijo je totalno zavozil, hkrati ruši ustavni red…

Kul ima resno priložnost, da ga odstrani. Zdaj se špekulira, da bo njegov mandatar Erjavec, ne pa Damijan. Z izstopom iz Janševe koalicije lahko ta politični rutiner stori nekaj v splošno in lastno korist, a cel je poosebljanje nenačelnosti, političnega računstva, stagnacije. Kul, ki bi ga vodil ali Erjavec ali Damijan, sta dve povsem različni grupaciji. Damijana kot premierja res ne poznamo (in v toliko je tveganje), toda njegovi osnovni pogledi so vredni podpore, tudi mu ni vseeno. Erjavca pa poznamo preveč, da bi se lahko od njega nadejali izhoda iz tistega, kar Slovenijo tako duši, večnega vrtenja v krogu.

Kul z Erjavcem na čelu pomeni, da bi se Janša, če bi predčasno padel, zelo verjetno vrnil na oblast že na rednih volitvah. Na njegove norosti bi se do takrat pozabilo. Kul lahko predvidljivo težke čase in volitve preživi le, če bo na morebitni oblasti z dejanji pokazal drugačen obraz in nove kvalitete. Z Erjavcem na vrhu tega ne more. Potem je boljše, da Janša ostane do konca mandata. Škoda v tem primeru bo velika, a nekako jo bo pač treba popraviti…”

Levica bo sicer morala s takšnimi stališči resno razmisliti o tem, da je eno vlado Marjana Šarca že “sesula”. S trdim vztrajanjem na “svojem” kandidatu pa lahko sesuje še eno koalicijo, ki se šele oblikuje.

Tekst v Mladini je bil nekako spregledan, je pa zanimiv v konstelaciji razmerja sil in razmišljanja znotraj KUL-a. Seveda je prvo vprašanje, ali je Erjavec res pripravljen prevzeti vodenje alternativne koalicije. V javnih nastopih na to vprašanje je Erjavec vse skupa potisnil v sfero špekulacij, vendar pogovorov o tem ni eksplicitno zanikal.

Dinamika dogajanja po kongresu DeSUS-a pa se odvija bliskovito hitro in zato ne presenečajo izjave, da naj bi do glasovanja o nezaupnici vladi prišlo že pred novim letom ali pa do nje sploh ne bo prišlo. Po nekaterih informacijah pa naj bi v tem primeru glasovanje o zaupnici sprožil kar sam premier Janez Janša takoj po novem letu, saja naj bi želel vodenje EU prevzeti s polnim mandatom. Sicer naj bi ocenil, da je bolje iti spomladi na izredne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)