Italijanska desnica bi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu posthumno odvzela najvišje italijansko državno odlikovanje – TOPNEWS.si

Italijanska desnica bi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu posthumno odvzela najvišje italijansko državno odlikovanje

Italijanska desnica bi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu posthumno odvzela najvišje italijansko državno odlikovanje

Odbor za kulturo v senatu Republike Italije je sprožil postopek za odvzem častnega odlikovanja ‘vitez velikega križa’ (Cavaliere di Gran Croce) nekdanjemu jugoslovanskemu doživljenjskemu predsedniku in maršalu Josipu Brozu Titu. Komisija italijanskega senata za kulturo je tako sredi julija že obravnavala predlog o odvzemu viteškega reda velikega križa, s katerim je Tita leta 1969 odlikoval tedanji italijanski predsednik Giuseppe Saragat.

Za tem postopkom stoji Roberto Menia, znan neofašist in trenutni senator vladajoče stranke Braća Italije, ki že desetletja odprto zagovarja ‘vračanje’ Istre, Kvarnerja in večjega dela Dalmacije pod italijansko oblast. Senator vladnih skrajno desnih Bratov Italije Roberto Menia, znan tudi po tem, da je ostro nasprotoval zaščitnemu zakonu za Slovence v Italiji.

Prvi je podpisan pod predlog, s katerim zahtevajo odvzem omenjenega odlikovanja Titu v fazi priprave predloga zakona o spodbujanju poznavanja tragedije fojb in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije med mladimi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanska vlada oziroma njena predsednica Giorgia Meloni bo odločila o morebitnem odvzemu italijanskega državnega odlikovanja nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu zaradi fojb in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, je včeraj poročal Primorski dnevnik.

 

Predlog predvideva možnost odvzema odlikovanj vsem, ki so odgovorni za zločine proti človečnosti, ne glede na to, ali so tako kot Tito že pokojni.

Italijanski desničarji Titov režim krivijo za množične poboje Italijanov v Istri in okolici Trsta med drugo svetovno vojno in tik po njej, kot tudi za eksodus več sto tisoč Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije po vojni.

Menia je ob uvrstitvi predloga na dnevni red senatne komisije izrazil zadovoljstvo, saj da gre za zgodovinsko zahtevo “svojcev žrtev Titovega pokola istrskih, reških in dalmatinskih ezulov”. Predlog po njegovih besedah zavezuje vlado, da sproži postopek za odvzem odlikovanja Titu.

 

Njihov cilj je prikazati Tita kot zločinca, kar bi impliciralo, da je njegov režim kriv za izgon Italijanov z italijanske zemlje. “Zgodovinski zahtevek za odvzem odlikovanja, ki je bil podeljen jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu, je končno dosegel pozitivni izid z vključitvijo na dnevni red, in vlada se zavezuje, da bo sprožila postopek za preklic častnega odlikovanja ‘vitez velikega križa’,” je besede Menie prenesel tudi neofašistični portal Il Primato Nazionale, ki ga povzema portal Regional Obala.

Menia je bil v Trstu sekretar neofašistične politične stranke MSI-DN in je nato opravljal visoke funkcije na nacionalni ravni kot namestnik predsednika parlamenta (15. 4. 1994 – 12. 5. 2008) v vladi Silvija Berlusconija, pa tudi državni tajnik Ministrstva za okolje, zemljo in morje. Od 10. novembra 2022 opravlja funkcijo podpredsednika 3. stalnega odbora (za zunanje zadeve in obrambo) v senatu Republike Italije in obenem vodi Oddelek za Italijane v tujini stranke Bratje Italije.

Agenda stranke Fratelli d’Italia obvezuje vlado k odvzemu najvišjega odlikovanja, ki ga je italijanska država podelila jugoslovanskemu diktatorju, ki je umrl leta 1980, pri čemer predvidevajo možnost odvzema odlikovanja vsem, ki so krivi za zločine proti človečnosti, vključno s pokojnimi, kot je maršal Tito. Trenutno zakon, s katerim se ustanavlja italijanski viteški red, ne predvideva odvzema odlikovanja preminulim osebam, zato mora italijanski parlament najprej sprejeti predlog zakona, ki to omogoča, nato pa se bo “preklicalo odlikovanje jugoslovanskega krvnika, katerega roke so umazane od krvi Italijanov,” so napovedali tamkajšnji postfašisti.

Italijanski desničarji Titov režim smatrajo za “odgovornega za iztrebljenje tisočerih Italijanov v fojbah”, kar je bil predhodnik izseljevanja 350.000 Istranov, Rečanov in Dalmatincev, pa tudi pobijanja drugih tisočerih nasprotnikov v bivši Jugoslaviji. Pri tem širijo zgodovinsko laž o najmanj 100.000 pobitih, povsem pa zamolčijo zločine fašistične politike, ki so se odvijali desetletja nad domačimi Hrvati in Slovenci.

Primorski dnevnik ob tem spominja, da je desnica v preteklosti že večkrat zahtevala odvzem odlikovanja Titu, ki je umrl leta 1980.Po navedbah časnika so vsi njeni poskusi spodleteli iz političnih in proceduralnih razlogov. Zakon iz leta 1951 namreč izrecno določa, da pokojnim odlikovancem ni mogoče preklicati oziroma odvzeti državnega priznanja.

Za to je potreben poseben sklep vlade, ki ga mora z uredbo potrditi predsednik republike, odvzem odlikovanja pa mora nato biti objavljen v uradnem listu. Zakon iz leta 1951 ob tem obvezuje vlado, da mora o preklicu odlikovanja predhodno obvestiti odlikovanca, ki se lahko pritoži. Pokojnik pa tega ne more narediti.

Menia meni, da gre tokrat zares in da bo vlada nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku odvzela odlikovanje. Zaveda se sicer, da bo postopek najbrž dolgotrajen, a meni, da so politični časi dozoreli za takšno odločitev, še navaja Primorski dnevnik. Medtem hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da predlog Menie ne preseneča, saj je po lanskih parlamentarnih volitvah v Italiji napovedal “učinkovito kaznovanje vseh, ki zanikajo fojbe” ter da bo od oblasti zahteval revizijo državnega financiranja italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem, kot tudi odvzem odlikovanja Titu.

Nekdanji hrvaški veleposlanik v Rimu, Damir Grubiša, ni presenečen nad najnovejšimi dogodki, saj je že lani napovedal takšen razvoj. “To je pričakovano, ko gre za postfašistično desnico, ki je del stranke premierke Giorgie Meloni. To je njihov prispevek k reviziji zgodovine, ki vključuje tudi revizijo ocene fašizma kot gibanja, ki ni prineslo samo zla, ampak tudi nekaj dobrega. To je zgodovinska pripoved, ki poskuša prodreti skozi uradna telesa, vključno z italijanskim parlamentom,” je pojasnil Grubiša.

COMMENTS

Wordpress (0)