(VIDEO) “Janez Janša mi je čestital, govorila pa nisva, ker mi je čestital preko sms-a”- Karl Erjavec o čestitki Janše in o tem, zakaj ne bo sodeloval v njegovi vladi – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Janez Janša mi je čestital, govorila pa nisva, ker mi je čestital preko sms-a”- Karl Erjavec o čestitki Janše in o tem, zakaj ne bo sodeloval v njegovi vladi

(VIDEO) “Janez Janša mi je čestital, govorila pa nisva, ker mi je čestital preko sms-a”- Karl Erjavec o čestitki Janše in o tem, zakaj ne bo sodeloval v njegovi vladi

Kot je napovedal Karl Erjavec v soboto, se je danes točno ob 9:30 sestal z novim vodstvom stranke. Na sedež stranke so zjutraj poleg Erjavca prišli tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja poslanske skupine Franc Jurša. Izjav po sestanku vodstva stranke niso dajali. Bolj zgovoren je bil novi predsednik DeSUS-a po sestanku s poslansko skupino stranke v državnem zboru.

Povedal je, da so na vodstvu stranke obravnavali trenutno politično situacijo, tudi položaj stranke v vladi in koaliciji.

“Zame kot predsednika stranke je ključno dobro sodelovanje med vodstvom stranke in poslansko skupino ter seveda tudi z organi stranke,” je v izjavi novinarjem po srečanju s poslansko skupino v DZ pojasnil Erjavec, ki je napovedal, da bo v kratkem sklical izvršni odbor, pred tem pa bodo imeli še srečanje vodstva DeSUS-a s poslansko skupino.

“Potrebujemo pač nadaljevanje tega pogovora glede na aktualne politične razmere, ker bo očitno treba sprejeti določene odločitve,” je povedal Erjavec. Danes so se po njegovih besedah pogovarjali o tem, kako bo poslanska skupina vpeta v delo stranke, kako bodo sodelovali in sprejemali odločitve.

Kot predsednik stranke pa Erjavec ne namerava sodelovati v vladi Janeza Janše kot njen član oz. minister. S tem je Janšo seznanil že na pogovoru, na katerega ga je povabil še kot kandidata za predsednika DeSUS-a.

“Želim vas tudi seznaniti, da kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše. To sem mu tudi povedal na pogovoru, ko me je povabil na pogovor, še ko sem bil kandidat za predsednika stranke. Ne želim pa sodelovati v vladi zato, ker sem že to enkrat javno povedal. Mislim, da je bilo to že leta 2018. Jaz sem dvakrat že sodeloval v teh vladah in si ne želim tretjič sodelovati,” je dejal Erjavec, ki v tem, da je Janez Janša na začetku mandata želel imeti predsednike strank v vladi tudi kot podpredsednike vlade, ne vidi problema.

“Glejte, če imamo koalicijo, je pač odločitev predvsem odvisna tudi od koalicijskih partnerjev. Mi smo eden od koalicijskih partnerjev te vlade in seveda kot koalicijski partner smo se odločili, da ne sodelujem v tej vladi. Oziroma sem se sam odločil tako, da tu ne gre za neko kolektivno odločitev. Pač to svojo odločitev spoštujem. Še enkrat povem, da ne bom član vlade niti minister te vlade. Ne vidim nobene potrebe. Mi imamo tam dva ministra, ki delata odgovorno in ne vidim razloga, zakaj bi moral tudi sam biti v vladi. Če bo pa prišlo do koalicijskih sestankov, pa pač pričakujem, da bom kot predsednik prejel ustrezna vabila, da se bom lahko teh sestankov udeleževal”.

Na vprašanje, ali sta se s premierjem Janezom Janšo že kaj slišala po kongresu, je Erjavec odgovoril pritrdilno: “Ja, on mi je čestital, govorila pa nisva, ker mi je čestital preko sms-a”. Erjavec je potrdil, da naj bi se jutri srečal z Zdravkom Počivalškom, predsednikom SMC-ja, vendar ura še ni določena.

Na vztrajanje novinarjev, zakaj ne bi prevzel funkcije, je Erjavec ponovil: “Kot rečeno,  jaz nisem prišel nazaj v politiko, da bi bil ponovno minister ali karkoli, ampak sem prišel zato, ker želim, da bo stranka DeSUS še naprej parlamentarna stranka. Naslednje leto praznujemo 30. obletnico in zlasti tudi zato, ker mislim, da bi bilo škoda, če upokojenci in drugi v državnem zboru ne bi imeli svojega zastopnika”.

Prav tako je beseda na sestanku s poslansko skupino tekla o izpolnjevanju koalicijske pogodbe. “Tam ne vidimo kakšnih posebnih težav. Več težav je z zadevami, ki ne sodijo v koalicijsko pogodbo. Tega pa ne bom ponavljal, saj sami veste, kaj vse se dogaja mimo koalicijske pogodbe,” je pojasnil Erjavec in spomnil na dogajanje glede financiranja Slovenske tiskovne agencije.

Na vprašanje, kaj bo storil za to, da se to ne bo več dogajalo, je Erjavec odgovoril: “Če se bo to ponavljalo in če bi bila situacija nevzdržna, potem pač ne sodeluješ pri takih zadevah.” Za spremembo odločitve glede sodelovanja v koaliciji so sicer potrebni novi sklepi izvršnega odbora in sveta stranke.

Na vprašanje novinarjev, kdaj bodo v Desusu potegnili črto in naredili inventuro, ki jo je vodja poslanske skupine napovedal za marec, je Erjavec dejal: “Ne, mi smo že danes to črto potegnili, kaj je bilo narejeno. Kar se tiče koalicijske pogodbe, kot rečeno, ni kakšnih večjih pripomb, so pa pripombe na druge stvari, s katerimi pa je javnost tako ali tako seznanjena”.

Na dodatno novinarsko vprašanje, ali ostajajo v koaliciji, je Erjavec dejal: “Poglejte, če želimo to odločitev spremeniti, potrebujemo nove sklepe izvršnega odbora in pa sveta stranke”.

COMMENTS

Wordpress (0)