Kaj se je dogajalo v ozadju kongresa? “Uradno z nikomer, neuradnih pogovorov pa ne komentiram” – Karel Erjavec o tem, ali se je s kom pogovarjal o mandatarstvu v novi koaliciji – Kaj sta ob Erjavčevi izvolitvi zapisala Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec? – TOPNEWS.si

Kaj se je dogajalo v ozadju kongresa? “Uradno z nikomer, neuradnih pogovorov pa ne komentiram” – Karel Erjavec o tem, ali se je s kom pogovarjal o mandatarstvu v novi koaliciji – Kaj sta ob Erjavčevi izvolitvi zapisala Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec?

Kaj se je dogajalo v ozadju kongresa? “Uradno z nikomer, neuradnih pogovorov pa ne komentiram” – Karel Erjavec o tem, ali se je s kom pogovarjal o mandatarstvu v novi koaliciji – Kaj sta ob Erjavčevi izvolitvi zapisala Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec?

Karl Erjavec, ki je včeraj na Gospodarsko razstavišče prišel kako uro kasneje, kot se je uradno začel kongres, je na vprašanje novinarjev ob prihodu, kakšen rezultat pričakuje, dejal le: “To ni odvisno od mene.” Nobene šale, nobenega političnega štosa, ki jih je imel Erjavec vedno na zalogi, ampak “strogo resno”.

Zagotovo se je mogoče strinjati s tistimi političnimi analitiki, ki so ocenili, da gre za veliki “comeback” v slovenski politiki. Andraž Zorko ocenjuje, “da gre za verjetno največji povratek v zgodovini slovenske politike po letu 1990”.

Takšen povratek mu nedvomno daje veliko politično legitimnost. S kakšnim “poslanstvom” ali na kakšno misijo se je Erjavec vrnil v slovensko politiko, bodo pokazali naslednji tedni, je pa zanimiv Erjavec odgovor na vprašanje glede morebitnega prevzema mandatarstva od JPD-ja, kjer je Erjavec dejal: “Glejte, to je stvar najprej stranke DESUS, če bi se sploh o tem pogovarjali. Tako da to so zaenkrat špekulacije in tega ne mislim komentirati”.

Na vprašanje, ali se je o tem s kom osebno pogovarjal, je Erjavec dejal: “Uradno z nikomer, neuradnih pogovorov pa ne komentiram”.

V tem kontekstu je zanimivo “spremno” pismo, ki ga je ob Erjavčevi vrnitvi napisal predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je med drugim zapisal, da od Erjavca pričakuje, da bo Desus odpeljal iz vlade in se jim pridružil. Ob tem je zanimivo, da je prav Karl Erjavec pred leti “inavguriral” Marjana Šarca za župana Kamnika.

Marjan Šarec, pa je včeraj v pismu kot kandidata za mandatarja morebitne nove vlade večkrat omenil JPD-ja, ki je v Delu džentelmensko ponudil mandatarsko mesto Karlu Erjavcu.

Marjan Šarec: “V začetku junija sem na tem mestu zapisal, da bi bili v LMŠ pripravljeni podpreti prehodno, tehnično vlado, v kateri ne bi bilo nobenega izmed predsednikov strank. Potem se do jeseni ni kaj bistvenega zgodilo do trenutka, ko je na sceno stopil Jože Damijan, pripravljen odigrati vlogo prehodnega tehničnega mandatarja, vendar v politični vladi. To pomeni, da bi morali biti v njej tudi predsedniki strank. Hitro je bila znotraj opozicije sprejeta odločitev, da smo pripravljeni vložiti konstruktivno nezaupnico in postaviti prehodno politično vlado s tehničnim mandatarjem Jožetom Damijanom…”.

Načeloma politična kultura veleva, da se dogajanja znotraj drugih strank ne komentira. A včasih ima politično dogajanje…

Objavil/a Marjan Šarec dne Petek, 04. december 2020

“Kavelj 22” v celotni operaciji pa je ravno to, da se bo Erjavec pridružil novi koaliciji, vendar ne kot podpornik mandatarstva JPD-ja, ki ga sicer najbolj vneto podpirata prav Levica in LMŠ, ampak verjetno le v primeru, če bi mu ponudili mandatarsko funkcijo. Tako v SD-ju kot v SAB-u Alenke Bratušek imajo do Erjavca manj zadržkov in bi ga rajši podprli kot mandatarja kot v ostalih strankah KUL. S tem bi seveda padla Šarčeva konstrukcija, da mandatar ne more biti nobeden od liderjev morebitne nove politične konstelacije.

Mandatarsko mesto je tudi edina stvar, ki ga Janez Janša ne more ponuditi Erjavcu, vse drugo Erjavec in DeSUS lahko dobita v Janševi koaliciji. Pač v stilu refrena pesmi “imaš prav tisto, nekaj za me”. “Vprašanje je, kaj mu je kdo od njih ponudil. Ne čudi me, da se zadnje čase govori tudi o možnosti, da bi bil Erjavec mandatar za sestavo naslednje vlade,” je dejal. Ob tem je ugotavljal, da je Erjavec v močni poziciji, ki pa bi bila še močnejša, če bi imel ob sebi še dva ali tri poslance, ki so potrebni za večino nove vlade. A jih nima,” je dejal politični analitik Andraž Zorko za STA.

V tem kontekstu je zanimiva tudi čestitka na Twitterju, ki jo je Erjavcu namenil Zdravko Počivalšek, predsednik SMC-ja. “Pravkar sem Karlu Erjavcu po telefonu čestital za zmago na kongresu in se dogovoril za čim hitrejše srečanje. Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila, ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan #Center”.

Zdravko Počivalšek ima seveda pri vrnitvi Karla Erjavca drugačno računico, ki je tudi ni skrival v zapisu na Twitterju, in sicer, da bi se bolj trdno povezale stranka SMC Zdravka Počivalška, SAB Alenke Bratušek in DeSUS Karla Erjavca, kar je Počivalšek dal vedeti tudi po zadnji seji sveta stranke, vsaj sodeč po zapisu na STA. Počivalškov cilj je po vsej verjetnosti okrepiti pozicijo “Centra” znotraj sedanje koalicije, za kar bo poskušal pridobiti Erjavca in Bratuškovo. Veliko vprašanje pa je, ali tudi Erjavec vidi “krepitev centra” znotraj sedanje vlade tako kot Počivalšek, bolj verjetno je, da znotraj nove politične konstelacije.

Karl Erjavec je sicer včeraj na vprašanje o možnosti tesnejšega sodelovanja s SMC in SAB dejal, da “v tem trenutku te možnosti ni. Stranka Desus je samostojna stranka. Mi želimo, da se stranka konsolidira, da ponovno uživa tisti ugled, ki ga je že uživala v slovenskem političnem prostoru. Kaj pa prihodnost prinaša, pa tako ali tako nihče ne ve”. Erjavec je povedal, da so vsi sestanki z liderji strank pred kongresom, tudi z JPD-jem kot tudi z JJ- jem, potekali na njihovo pobudo in ne na njegovo.

Je pa Karl Erjavec v pismu članom pred Kongresom zapisal, da je DeSUS levosredinska stranka.

“Vsaka politika ima svojo ideologijo. Tudi stranka DeSUS je ideološka stranka že zaradi svojega programa, ki varuje šibke socialne skupine (upokojence, invalide itd..), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo. Stranka DeSUS je ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni. Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače. To lahko trdijo samo tisti, ki ne poznajo ustroja delovanja političnih strank. Morda to velja za športne organizacije, ribiška društva ali pa za lovska društva, kjer res ni ideologije in politike”.

Ne glede na politično orientacijo je jasno eno, da Erjavec z DeSUS-om novih volitev ne more pričakati v koaliciji z Janšo do rednih volitev leta 2022. Kaj bodo prinesli naslednji tedni, pa je zaenkrat še težko natančno napovedati. Vsekakor pa Karel V. Erjavec ne bo mirno gledal, kako mu vsak dan umre za en avtobus predvsem starejših ljudi, ki so, tega nikakor ne smemo pozabiti, upokojenci in volilna baza DeSUS-a samo zato, ker “ukrep” za zajezitev covida ne primejo, ker se jih ljudje enostavno ne držijo.

Nekateri se ne držijo ukrepov samo za to, ker ne marajo Janše, da bi dokazali nasprotovanje sedanji vladajoči garnituri. Ali če parafraziramo antropologinjo Vesno Vuk Godina po Novi24tv: “Nad ukrepe, ker ne marajo Janše, nad Janšo, ker ukrepi niso dovolj učinkoviti”.


COMMENTS

Wordpress (0)