(VIDEO) Lažnivci, lažnivci…, poslušate enega človeka z 20 ljudmi. Vsi ste neumni” – Incident na včerajšnji tiskovni konferenci protestniškega gibanja, kjer je eden od naključnih mimoidočih zmerjal novinarje z lažnivci – TOPNEWS.si

(VIDEO) Lažnivci, lažnivci…, poslušate enega človeka z 20 ljudmi. Vsi ste neumni” – Incident na včerajšnji tiskovni konferenci protestniškega gibanja, kjer je eden od naključnih mimoidočih zmerjal novinarje z lažnivci

(VIDEO) Lažnivci, lažnivci…, poslušate enega človeka z 20 ljudmi. Vsi ste neumni” – Incident na včerajšnji tiskovni konferenci protestniškega gibanja, kjer je eden od naključnih mimoidočih zmerjal novinarje z lažnivci

Na tiskovni konferenci Jaše Jenulla, ki je včeraj v imenu protestniškega gibanja na Specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo, saj meni, da je policija v postopku zoper njega zlorabila uradni položaj, je prišlo do manjšega incidenta. Sredi tiskovne konference, ko je Jaša Jenull poleg ovadbe na policijo javno naslovil številna vprašanja, je eden od mimoidočih udeležencev ozmerjal novinarje z lažnivci in da so neumni, ker dvajset ljudi posluša enega človeka.

“Na petkovi protestni manifestaciji v avtomobilih se je ponovno pokazalo, da vlade Janeza Janše ne skrbijo epidemiološki ukrepi, ne skrbi zdravstvena situacija, temveč se ukvarja predvsem s tem, kako čim bolj z represivnimi ukrepi preprečiti kakršnokoli kritiko nad njihovim delovanjem. Poleg nesorazmerno stroge kontrole vozil, ki so jo policisti izvajali v sklopu cestno prometnih predpisov je najbolj absurdno dejstvo, da so več šoferjem, ki so se individualno vozili v svojih vozilih napovedali, da bodo dobili kazni zaradi nedovoljenega zbiranja, Niti en sam odlok vlade niti priporočilo NIJZ-ja, niti eno samo mnenje katerekoli zdravstvene instance na svetu ne omenja individualne vožnje z avtomobilom kot potencialno nevarnost za prenos ali okužbo SARS-CoV-2,” je dejal Jenull.

Jenull je v izjavi za medije pojasnil, da kazensko ovadbo vlaga na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. V času petkovih protestov, ki so tokrat potekali v avtomobilih, so policisti po njegovih besedah namreč dobili navodilo, ki je bilo ciljno usmerjeno nanj, pri čemer pa sum prekrška sploh ni bil opredeljen. Iz posnetka s petkovega protesta v avtomobilih je namreč razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj zaustavijo prav njega, je dejal v izjavi za medije.

“Povsem očitno je policija prejela in izvršila politično motivirana povelja, da je treba vse protestnike in protestnice na vsak način kaznovati in ustrahovati. Če bodo te nesmiselne absurdne kazni zaradi nedovoljenega zbiranja dejansko prispele, se bomo seveda na njih pritožili z vsemi pravnimi sredstvi. Po potrebi tudi do Ustavnega in Evropskega sodišča”.

Nekaj minut po tistem so ga policisti dejansko zaustavili in mu izrekli kazen zaradi nepravilne uporabe svetlobnih signalov, je pojasnil Jenull. Ob tem je spomnil na primer nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja leta 2015, v primeru katerega je pet policistov dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov.

Predstavnikom policije je Jenull na novinarski konferenci zastavil tudi več vprašanj. Med drugim ga zanima, na kakšen način bi lahko posamična vožnja v avtomobilih vplivala na epidemiološko situacijo in zakaj policija kaznovanj zoper nedovoljeno rabo zvočnih signalov ne izvaja denimo ob porokah ali ko Slovenija zmaga na kakšni večji športni tekmi.

“Videli smo v tem vmesnem času, da je policija dala tudi neko izjavo za medije, v kateri je nekako užaljena in prizadeta nad vedenjem državljanov in državljank, prebivalcev in prebivalk in v kateri med drugim tudi ugotavlja, da so bili vsi kriteriji shoda nekako izraženi oziroma so izpolnjevali vse kriterije shoda. Mi imamo glede tega več vprašanj, in sicer prvo, glede na to, da so bili udeleženci v avtomobilih, najbrž ne more biti to sploh shod, temveč je lahko kvečjemu zbor… Zakaj bi epidemiološki ukrepi omejevali pravico do individualne vožnje z avtomobilom samo izključno v primeru, če je ta vožnja povezna s kritiko te vlade,” se je vprašal Jenull.

Jenull je še zagotovil, da je protestniško gibanje ves čas zelo pozorno na preprečevanje širjenja okužb. “Jaz mislim, da smo slovenske protestnice in protestniki neverjetno strpni in neverjetno potrpežljivi. Začeli smo s prižiganjem sveč, polaganjem stopinj na ulici, uporabljali smo kolesa, maske in zdaj v težji situaciji smo se odločili za individualne proteste. In ves čas smo bili izrazito pozorni na kakršnokoli nevarnost okužbe in ves čas že več kot šest mesecev se na vsaki javni manifestaciji proti tej vladi, na vsaki manifestaciji, spopadamo z represijo policije, kaznovanjem, z dodelitvijo kazni, legitimacijo in z onemogočanjem in oviranjem protestov. In zato so ljudje jezni in ogorčeni in zato policija z vsakim dnem z vsako tako akcijo, ki jo izvede, izgublja kakršnokoli kredibilnost in žanje jezo in ogorčenje prebivalstva. Ta represija je nesmiselna,” ugotavlja Jenull.

“V Evropi trenutno v več državah potekajo množični protesti na ulicah, kjer tudi ni vedno zagotovljene varnostne razdalje in kjer se dejansko dogajajo spopadi s policijo, nasilje na ulicah. Mi smo ves čas protestirali odgovorno, strpno in nenasilno. In ves čas se soočamo s to represijo. In tudi na tej točki se moramo spomniti na hlapca Jerneja in njegovo iskanje pravice in mislim, da smo pač prebivalci in prebivalke v situaciji hlapca Jerneja, kjer vztrajamo stoično, mirno, in iščemo pravico in naše ustavne zagotovljene pravice,” je zaključil Jenull.

Odziv Policijske uprave Ljubljana:

V javnosti se pojavljajo različne informacije in diskreditacije policistov zaradi dela na petkovem protestu v Ljubljani. Uvodoma pojasnjujemo, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda. V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla. Policija je v tovrstnih primerih vsakič zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, in tako bo tudi v prihodnje.

Nadalje razlagamo, da so nekateri udeleženci shoda med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev, ravno tako pa še s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in z neupoštevanjem prometne signalizacije. Med nedovoljenim shodom so policisti ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem. Gre za prekrške, ki nedvomno vplivajo na varnost, zdravje, red in mir, in jih mora policija preprečevati v teh in tudi v običajnih razmerah, torej tudi pri povsem rednih kontrolah. Kadar pa je množica kršitev skoncentrirana na majhno območje, se vedno uporabi poostren pristop, ker je verjetnost nastanka hujših posledic – običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam – vedno velika.Tega policisti ne smemo dopustiti.

Skupno je tako šlo v petkovem protestu za okoli 40 ukrepov, ki so bili izvedeni proti kršiteljem. Ravno tako so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki je kršil tako prometna pravila, kot tudi predpise o javnih zbiranjih. Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek.

Prav tako je že kar »običaj«, da se predvsem na družbenih omrežjih pojavljajo posamezne lažne in zavajajoče informacije o določenih postopkih ljubljanskih policistov. Zadnja med njimi je bila, da so policisti z globo neupravičeno kaznovali gospo, ki je bila v drugi občini zaradi domnevnega razgovora za delo. Policisti so ugotovili, da si je razlog izmislila, tokrat že drugič. Še vedno pa velja trinajst izjem, ko je možno prehajanje med občinami.

Kljub temu, da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno bolj pogosto tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj. Policisti si želimo, da bi tudi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in da bi svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru, in ne presega dostojne komunikacije.

Policijska uprava Ljubljana

Sporočilo za javnost Upor.si:

Danes ob 12:00 je bila izvedena medijska konferenca na kateri so bila podana stališča protestnikov glede petkovih protestov in vložena kazenska ovadba zoper delovanje policije. Poleg tega smo se na konferenci tudi odzvali na policijsko sporočilo za javnost. Spodaj na kratko povzemamo nekaj bistvenih točk.

Za predstavnike policije, ki je glede na svoje delovanje in izjave očitno pristala na to, da se jo izrablja kot orodje politično motivirane represije, imamo več konkretnih vprašanj:

Kateri so konkretno “vsi elementi neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda” ki naj bi jih petkov dogodek imel?

Na kakšen način bi lahko individualna vožnja v avtomobilih kakorkoli vplivala na epidemiološko situacijo v Sloveniji?

Zakaj bi epidemiološki ukrepi omejevali pravico prebivalcev do individualne vožnje z avtom samo in izključno v primeru, če je ta vožnja povezana s kritiko trenutne vlade?

Zakaj ne vladni ukrepi, ne NIJZ, ne katerakoli zdravstvena inštanca na svetu ni izpostavila individualne vožnje z avtom kot potencialnega vira okužbe z ?

Zakaj je bilo potrebno zapreti za promet Šubičevo, Igriško, Gregorčičevo in več drugih ulic v centru Ljubljane pretekli petek med protestno manifestacijo? Koga ali kaj policija s tem dejanjem branila in pred kakšno grožnjo?

Zakaj tovrstnih kaznovanj in represivnih ukrepov zoper nedovoljeno rabo zvočnih in svetlobnih signalov policija ne izvaja, ko Slovenija zmaga na kakšni večji tekmi ali po katerikoli poroki?

Zakaj, kljub temu, da smo Policijo in NIJZ že večkrat javno in z dopisi pozvali, da podajo jasne definicije “nedovoljenega zbiranja” in s tem zagotovijo načelo pravne predvidljivosti, ki je bistveni temelj pravne varnosti, tega do sedaj še vedno niso storili?

Očitno je kriterij nedovoljenega zbiranja zgolj in samo kakršnakoli manifestacija ali dogodek v kakršnikoli obliki, ki javno nasprotuje trenutni strahovladi Janeza Janše.

V času, ko potekajo množični protesti po vsej Evropi, kjer se kljub epidemiji na tisoče ljudi zbira na ulicah in se tam tudi nasilno spopada s policijo, smo petkovi protestniki v Sloveniji pokazali neverjetno mero strpnosti, potrpežljivosti in zdravstvene odgovornosti: s prižiganjem sveč, polaganjem stopinj, uporabo koles in sedaj celo z individualnimi protesti v avtomobilih. strahovlada (in njeno orodje policija) pa že ves čas nad protestniki izvaja represijo: popisuje, ograjuje, kaznuje, usmerjeno napada posameznike, povezane s protesti in stopnjuje konflikte.

In po vsem tem se policija svetohlinsko sprašuje: zakaj so prebivalke in prebivalci te države izgubili spoštovanje do policistov? Zakaj smo jezni in ogorčeni nad njihovim pomanjkanjem strokovne in etične drže? Zakaj nas žali in skrbi, da ustanova, ki naj bi bila prva v vrsti pri zaščiti ustavnih pravic, te pravice ignorira in tepta?

V večini drugih držav bi tovrstno vedenje policije že zdavnaj pripeljalo do dejanskih (in ne zgolj insceniranih) množičnih nasilnih protestov zoper vlado in policijo. Prebivalke in prebivalci z dostojanstvom in potrpljenjem že več kot pol leta prenašamo krivičnost policije in kot hlapec Jernej še vedno upamo, da se bodo izkazale naše ustavno zagotovljene pravice.

Hočemo verjeti, da policija ni zgolj orodje strahovladne represije, vendar policija s svojo nenačelnostjo, sprenevedanjem in strahopetnim udinjanjem političnim pritiskom vsakič znova dokazuje nasprotno. In kot hlapec Jernej bodo tudi prebivalke in prebivalci Slovenije svojo pravico, prej ali kasneje, uveljavili tako ali drugače! Ponižanje rodi gnev in kdor seje veter, bo žel vihar.

NE POZIVAMO na petkove avtombilske proteste (to namesto nas s svojimi dejanji vsakodnevno počne strahovlada) vendar pa pričakujemo, da se bo v petek zvečer še večje število voznikov v avtomobilih individualno podalo na ulice in s svojo pristotnostjo (varno in odgovorno) uveljavljalo ustavno zagotovljeno pravico do gibanja in javnega izražanja

Prilagamo povzetek kazenske ovadbe Jaše Jenullla zoper policijo, povezavo na posnetek petkovih navodil policistom: https://www.youtube.com/watch?v=okeTFl-Pi18 in nekaj dokumentiranih primerov dovoljenega in nedovoljenega “zbiranja” v javnem prostoru v preteklih dneh.

Predstavniki petkovega protestnega gibanja

COMMENTS

Wordpress (0)