“Kdo pravi, da minister za kulturo ne dela nič?” – Reperja Zlatka izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi – TOPNEWS.si

“Kdo pravi, da minister za kulturo ne dela nič?” – Reperja Zlatka izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi

“Kdo pravi, da minister za kulturo ne dela nič?” – Reperja Zlatka izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi

“Danes sem od ministrstva za kulturo prejel pismo, v katerem mi sporočajo, da me brišejo iz razvida samozaposlenih v kulturi, kljub temu, da imam odločbo veljavnosti statusa od 1.8.2017 do 31.7.2022,” je zapisal reper Zlatko.

Informacijo o tem je Zlatko danes objavil na svojem Facebook profilu v tekstu “Tako si trenutna vlada predstavlja demokracijo!”

Verjetno vas zanima zakaj?

“Pravijo, da sem v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere sem bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Seveda je to laž, ker sem letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja. Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost.

Kaj pa je naloga kulturnika?

Da nastavlja ogledalo družbi in koristi svobodo govora, pove na glas svoje mnenje, ker mnenje, ki ga obdržimo zase, je mrtvo in ni nikomur v korist. Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma.

 

Kaj sploh pomeni status samozaposlenega v kulturi?

Samozaposleni v kulturi so v 2. členu Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) definirani kot »osebe, ki samostojno kot poklic opravljajo kulturno dejavnost in so kot taki registrirani v posebnem razvidu pri ministrstvu, pristojnem za kulturo«. Iz priloge I in priloge II k Uredbi o samozaposlenih v kulturi je razvidno, da se je trenutno mogoče registrirati za 61 različnih poklicev. Status samozaposlenega v kulturi je v nekaterih vidikih identičen statusu samostojnega podjetnika, kar velja predvsem v kontekstu davčne in delavno-pravne zakonodaje.

Zlatan Čordić je poleg statusa samozaposlenega v kulturi izgubil tudi pravico, povezano s pridobitvijo pravice do plačila prispevkov za socialno varnost s strani ministrstva za kulturo.

Pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi je sicer nujni predpogoj za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, vendar pa ni obenem zanjo tudi že zadostni pogoj. Zlatko je očitno pogoje imel, saj mu je ministrstvo za kulturo plačevalo obvezno zdravstveno in socialno zavarovanje.

Odvzem statusa se je zgodil po “uličnem intervjuju” Zlatana Čordića z Milanom Krekom, ki je v Sloveniji sprožil val ogorčenja. Večina se je strinjala, da je Zlatko presegel mejo dobrega okusa. Kreka je namreč nadlegoval, to da je šel predaleč, pa je očitno ugotovil tudi sam. Kreku se je namreč v videu sporočilu tudi opravičil. Zlatko se sicer redno pojavlja na protestih, ki so usmerjeni proti vladi Janeza Janše. Poskrbel je za številne incidente.

Na enem od protestov je Zlatko odvzel kamero snemalcu Nove24. Posredovali so policisti. Reper Zlatko pa se je takrat vprašal: “Kaj sem pa narobe naredil? Kamera ni moja lastnina, ampak definitivno ti ljudje meni delajo sramoto. Lažejo, zavajajo narod, perejo ljudem možgane in to je večja kršitev …”. “Zlatka za predsednika, Zlatka za predsednika, Smrt fašizmu, svoboda narodu, Dol z SDS diktaturo, je vzklikala množica”.

Po postopku policije je reper Zlatko dejal: “Zdaj naj končno cela Slovenija izve, da jaz nisem priseljenec, da jaz nisem migrant, ampak, da sem jaz rojen Ljubljančan. Nisem niti Bosanec, niti Slovenec, niti Črnogorc, niti Srb, niti nič drugega kot samo človek … A zdaj je vaš džob to, da vi mene popišete, da oni meni lahko pošljejo kazen. Da jaz pač glede na to, da od decembra ne morem delati in bom moral plačati kaj? Plačati to kazen. S čim? Oni se bodo usedli na račun in bom pač dobil kazen in zdaj ne vem, kje bom dobil denar v teh časih. Glej, če mi pošlješ kazen, me boš porinil v bankrot. A to hočeš? Če mi pošljejo kazen, me uradno porinejo v bankrot. Ampak, to je samo njihova služba. Je v redu, da nekdo pride in te snema v glavo brez, da bi to rekel in pol ko ga vprašaš, odgovori: jaz samo delam svoj džob. …S to kaznijo, ki jo bom dobil, bom primoran vzeti zadnje evrčke, zadnjih 1750 evrov, ki sem jih dobil kot pomoč za tri mesece, sem dal odvetniku 1500, da se je lahko zajebaval s takimi, kot so ti novinarji iz “Nore24″, plačanci od Jaše in od Orbana zato, da mi ne blatijo imena. Kaj sem dosegel? Nič. Zgubil sem onih jurja pa pol, nima veze .. In zdaj naj jaz gledam, kako on mene snema… in kaj ste naredili? ”

In kakšni so po mnenju reperja Zlatka pravi razlogi, da so ga izbrisali iz registra samozaposlenih v kulturi:

“Kriv sem, ker mi ni vseeno za sodržavljane.

Kriv sem, ker si dovolim postavljati vprašanja.

Kriv sem, ker gledam v prihodnost in nisem ujet v preteklosti.

Kriv sem, ker mi ni vseeno za delavske pravice.

Kriv sem, ker menim, da je v teh časih 780 milijonov prevelika investicija, zlasti ko gospod
Tonin pravi, da gre za nove škornje in čelade.

Kriv sem, ker se je izgubil tovornjak z maskami.

Kriv sem, ker sem prebolel Covid-19.

Kriv sem, ker si želim, da se otroci vrnejo v šole.

Kriv sem, ker razmišljam in se sprašujem.

Kriv sem, ker ne vidim Evrope samo bele, ampak v vseh barvah, takšno, kot je.

Kriv sem, ker izražam svoje mnenje na glas.

Kriv sem, ker javno podpiram dobre ideje in kandidate.

Kriv sem, ker si želim več poštenosti in pravičnosti.

Kriv sem, ker verjamem v pravno državo in svobodo medijev.

Kriv sem, ker sem se rodil v Sloveniji.

Kriv sem, ker se smejim in s svojim ustvarjanjem in nastopi osrečujem mnoge.

Kriv sem, ker delam pošteno od kar vem zase.

Kriv sem, da mi se dobro vrača.

Kriv sem, ker nikoli ne obupam.

Kriv sem, ker verjamem v boljšo prihodnost.

Kriv sem, ker mi nikoli ne zmanjka inspiracije.

Kriv sem, ker ne želim biti tiho.

Kriv sem, ker imam za seboj številne dobrodelne nastope in zbiralne akcije.

Kriv sem, ker nisem Janez.

Kriv sem, ker imam dušo svobodno kot jastreb na nebu.

A tudi če vzamete vso perje temu jastrebu, bo še vedno ostal jastreb in nikoli ne bo postal golob!

Deli! Naj državljani vidijo, kdo je kdo!!!

PRAVIČNOST BREZ MOČI JE NEMOGOČA, MOČ BREZ PRAVIČNOSTI JE TIRANIJA.”

COMMENTS

Wordpress (0)