Biden se je z generalnim sekretarjem OZN pogovarjal o pandemiji in podnebnih spremembah – TOPNEWS.si

Biden se je z generalnim sekretarjem OZN pogovarjal o pandemiji in podnebnih spremembah

Biden se je z generalnim sekretarjem OZN pogovarjal o pandemiji in podnebnih spremembah

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden se je v ponedeljek z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom pogovarjal o “strateškem partnerstvu” v boju proti pandemiji covida-19 in podnebnim spremembam – dve vprašanji, pri katerih je Donald Trump zavrnil multilateralni pristop, je sporočila Bidnova ekipa.

Še vedno aktualni ameriški predsednik je podnebne spremembe označil za “prevaro”. Leta 2017 je ZDA umaknil iz globalnega sporazuma o boju proti globalnemu segrevanju, umik pa je bil uradno zaključen v začetku novembra letos. V nasprotju s Trumpom se je Biden zavezal, da bo ZDA vrnil k globalnemu podnebnemu paktu iz leta 2015, dogovorjenem v Parizu.

Trump je prav tako ukinil ameriško financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in državo umaknil iz članstva v tej organizaciji, ki naj bi bila formalizirana junija prihodnje leto. Ameriški predsednik je Svetovno zdravstveno organizacijo obtožil, da je igrača v rokah Pekinga.

Biden je napovedal, da bo tudi to Trumpovo odločitev razveljavil

Guterres in Biden sta se pogovarjala tudi o “odzivu na humanitarne krize, krepitvi trajnostnega razvoja, ohranjanju miru in reševanju varnostnih kriz ter spodbujanju demokracije in človekovih pravic,” so sporočili iz Bidnove ekipe.

COMMENTS

Wordpress (0)