Evropska komisija Madžarski in Poljski sporoča: Dvome o vladavini prava rešite na sodišču EU – TOPNEWS.si

Evropska komisija Madžarski in Poljski sporoča: Dvome o vladavini prava rešite na sodišču EU

Evropska komisija Madžarski in Poljski sporoča: Dvome o vladavini prava rešite na sodišču EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Madžarski in Poljski sporočila, naj se namesto blokade velikega finančnega svežnja, ki je bistvenega pomena za okrevanje po posledicah coronakrize, obrneta na Sodišče EU glede mehanizma pogojevanja finančnih virov.

“Če dvomite, obstaja jasna pot: pojdite na sodišče EU in tam preverite nova pravila. Tu rešujemo svoje spore glede pravnih besedil. In ne v škodo milijonom Evropejcev, ki nujno potrebujejo pomoč,” je v svojem govoru dejala Von der Leynova. na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

“Tukaj govorimo o kršitvi vladavine prava na škodo proračuna EU. Težko si je predstavljati, da bi kdo v Evropi nasprotoval temu načelu,” je poudarila Von der Leynova.

Madžarska in Poljska blokirata sprejetje dela svežnja o sedemletnem proračunu in načrtu okrevanja EU, ker se ne strinjata z mehanizmom, s katerim so evropska sredstva pogojena z vladavino prava.

V govoru o pandemiji coronavirusa je Von der Leynova opozorila na nevarnost prehitrega sproščanja ukrepov za boj proti širjenju okužbe.
Naučiti se moramo poletne lekcije in ne smemo ponavljati istih napak. Zaradi hitre omilitve ukrepov nam grozi tretji val pandemije po božiču, “je dejala Von der Leynova.

Bolnišnice pod velikim pritiskom

Dodala je, da je bilo prejšnji teden v EU skoraj 3000 smrtnih primerov zaradi coronavirusa na dan, da so bile bolnišnice pod velikim pritiskom in da so bili oddelki za intenzivno nego v nekaterih delih Unije prenatrpani.

Luč na koncu predora je predsednica Komisije vidi v možnosti, da prvi državljani EU prejmejo cepivo proti coronavirusu pred koncem prihodnjega meseca. Komisija je že podpisala šest pogodb o nabavi cepiv, za katera klinična preskušanja kažejo obetavne rezultate.

Dejala je, da je logistično treba vse pripraviti na hitro cepljenje, takoj ko ta cepiva dobijo končno verifikacijo pri pristojnih agencijah.

Ko je govorila o brexitu, je predsednica Komisije Von der Leynova poudarila, da še ni prepričana, ali bo dogovor dosežen, da pa je bil v zadnjih dneh dosežen napredek pri več pomembnih vprašanjih.

“Vendar pa obstajajo še tri vprašanja, o katerih se je treba odločiti, ali bo prišlo do dogovora ali ne. Ključna vprašanja za evropsko stran so enaka pravila konkurence za vse, ribištvo in vprašanje, kako bodo rešeni spori glede razlage morebitnega sporazuma. Ostalo nam je malo časa in storili bomo vse, kar je v naši moči, da se dogovorimo. Pripravljeni smo biti kreativni, “je dejala Von der Leynova.

Izrazila je solidarnost EU s Francijo in Avstrijo, ki sta bili v zadnjem času tarča terorističnih napadov. Napovedala je, da bo Komisija 9. decembra predstavila nov program za boj proti terorizmu, ki si bo prizadeval za krepitev sodelovanja med varnostnimi službami, opremljanje mejnih služb s sodobno tehnologijo, okrepitev prizadevanj za boj proti radikalizaciji in boljšo zaščito javnih krajev.

COMMENTS

Wordpress (0)