(VIDEO) “Ne predstavljam si predsedovanja Svetu EU s takim predsednikom vlade, ki bo na koncu izoliran, kot je bil Kurt Waldheim v osemdesetih letih”- Marjan Šarec v odzivu na pismo Janeza Janše – Kritično tudi ostali liderji opozicije, ki zahtevajo odstop Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne predstavljam si predsedovanja Svetu EU s takim predsednikom vlade, ki bo na koncu izoliran, kot je bil Kurt Waldheim v osemdesetih letih”- Marjan Šarec v odzivu na pismo Janeza Janše – Kritično tudi ostali liderji opozicije, ki zahtevajo odstop Janeza Janše

(VIDEO) “Ne predstavljam si predsedovanja Svetu EU s takim predsednikom vlade, ki bo na koncu izoliran, kot je bil Kurt Waldheim v osemdesetih letih”- Marjan Šarec v odzivu na pismo Janeza Janše – Kritično tudi ostali liderji opozicije, ki zahtevajo odstop Janeza Janše

Marjan Šarec je v izjavi novinarjem o pismu premierja Janše dejal: “To, kar se je zgodilo včeraj s pismom Charlesu Michelu, je spet poskus preusmerjanja pozornosti z domače problematike, ki je povezana predvsem s Covid-19, kjer so stvari vladi ušle iz rok, hkrati pa je tudi izraz hlapčevske politike do Viktorja Orbana. Lahko uporabim že izraz, da gre za izdajo slovenskih nacionalnih interesov.”

Ocenil je, da je vlada imela vse pogoje za uspešno reševanje zdravstvene krize. Je večinska, državni svet in predsednik republike sta kooperativna, imela je tudi partnerje, ki so bili pri pomembnih vprašanjih tiho. A vendar je Janša kot predsednik vlade po besedah Šarca “vse to zapravil”.

“Imamo pred seboj predsedovanje in jaz si ne predstavljam predsedovanja Svetu EU s takim predsednikom vlade, ki bo na koncu izoliran, kot je bil Kurt Waldheim v osemdesetih letih. Spomnimo se tega. Mi potrebujemo vlado, ki bo tudi v tujini prepoznavna kot resen partner, ne pa da bodo vsi samo čakali dan, ko bo predsedovanje mimo in da bo prevzela vajeti druga država, ker ta država ima pač vlado, ki rine tja nekam med Madžarsko in Poljsko in ima čudna stališča. Za to gre. Ne gre za posamezne poslance in poslanke tukaj, zdaj gre za državo, in komur to še vedno ni jasno, potem ne vem, kdaj mu bo. Kaj je še potrebno, kaj še ?”

Po mnenju predsednice SD Tanje Fajon premier s pismom postavlja na kocko varnost državljanov, njihovo zdravje, delovna mesta, prihodnost, razvoj, varno okolje in še kaj. “Postaja vazal nekih politikov na Madžarskem, na Poljskem (…),” je bila kritična do Janše. Prepričana je, da mora Slovenija podpreti mehanizem pogojevanja koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Na vprašanje, kako Janševo pismo odmeva v Bruslju, je odgovorila, da je od torka prejela veliko klicev evropskih diplomatov in sodelavcev, ki so šokirani, in jo “sprašujejo, zakaj se Slovenija uvršča v krog problematičnih držav, da ščiti Poljsko in Madžarsko, da se postavlja proti pravičnosti, demokraciji, svoboščinam”.

Koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec pa je poudaril, da je premier s pismom “že drugič v dveh tednih pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno, zanj je zunanja politika prilizovanje in vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu,” je dejal Mesec.

Gre za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, madžarskega premierja Viktorja Orbana in vodjo poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega.

Vodja poslanske skupine Levica pa meni, da bi moral premier Janša takoj odstopiti.” Janez Janša je edini od preostalih evropskih voditeljev, ki je podprl Madžarsko in Poljsko pri spodkopavanju vladavine prava. To vladavino prava spodkopava sam v Sloveniji in to vladavino prava pomaga spodkopavati v EU. Iz tega vidika je očitno, da gospod Janša ni primeren ne samo za vodenje slovenske vlade, ni primeren niti za predsedovanje, ki se bliža v prihodnjem letu. Kaže se, da je njegovo vodenje vlade škodljivo, in bi bilo primerno, da v trenutku odstopi”.

Poslanec opozicijske SAB Andrej Rajh je ocenil, da Janša s svojo podporo Madžarski in Poljski Slovenijo postavlja v nezavidljiv položaj.

Stranka je ob tem na Twitterju zapisala, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava.

COMMENTS

Wordpress (0)