(VIDEO) “Nikoli se ne ve, kdaj bodo volitve” – Vodja poslanske skupine Desus-a o tem, zakaj ne bodo preložili datuma kongresa, predsednika stranke bodo volili po pošti – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nikoli se ne ve, kdaj bodo volitve” – Vodja poslanske skupine Desus-a o tem, zakaj ne bodo preložili datuma kongresa, predsednika stranke bodo volili po pošti

(VIDEO) “Nikoli se ne ve, kdaj bodo volitve” – Vodja poslanske skupine Desus-a o tem, zakaj ne bodo preložili datuma kongresa, predsednika stranke bodo volili po pošti

Glasovanje po pošti, ki je te dni glavna tema ameriških predsedniških volitev, bo kot kaže aktualno tudi pri nas. Seveda ne bo tako usodno vplivalo na rezultat volitev, pa vendarle Desus bo svojega predsednika volil korespondenčno po pošti. Klasičnega kongresa namreč zaradi covida ne bo mogoče izvesti.

“Tudi sam mislim, da to ne bo moč izvesti tako, da bomo morali izbrati drugo varianto. Ta druga varianta pa je glasovanje po pošti.” Rezultati glasovanja ne bodo znani 28. novembra, ampak okoli petega decembra, je pred sejo predsedstva sinoči povedal Jurša.

Premikanje datuma v nedorečeno prihodnost pa za Desus tudi ni sprejemljivo. “To za našo stranko ne bi bilo dobro. Potrebujemo vodstvo stranke, potrebujemo konsolidacijo stranke. Časa ni dovolj, nikoli se ne ve, kdaj bodo volitve,” pravi vodja poslancev Desusa Franc Jurša.

Za nameček pa je pri tem lastna vlada stranki upokojencev nastavila zanko. Šesti protikoronski paket namreč določa, da lahko zbor članov politične stranke poteka korespondenčno le, če je zagotovljena enakopravnost sodelovanja vseh članov.

Prav to pa je pri relativno veliki stranki, kot je DeSUS, skoraj nemogoče, zato na kongresih odločajo z delegatskim sistemom. “Na to smo že reagirali in pričakujemo, da se bo ta člen izbrisal. Če bo predlog prišel v parlament s tem, bomo v proceduri parlamenta seveda to poskušali črtati,” zagotavlja Jurša.
Minister Tomaž Gantar je že zahteval umik zanje spornega določila, a so ga ministri sinoči na dopisni seji vlade vseeno potrdili.

“Gospod Erjavec je bil povabljen s strani gospoda Damijana in s strani gospoda Janše na vljudnostni pogovor. To sem vedel, mi je tudi povedal. Seveda pa mi je tudi povedal o čem so zadeve tekle včeraj zvečer. Nič vsebinskega, nič konkretnega. V glavnem so ga želeli seznaniti z oziroma so se želeli z njim pogovarjati.”

Jurša je sinoči komentiral tudi namige, da bi Karl Erjavec v zameno za prestop DeSUS-a v koalicijo ustavnega loka lahko zahteval tudi mesto predsednika vlade. Takšna kombinacija tudi po oceni Jurše ni mogoča, saj bi to sesulo celotno kompozicijo, kjer so se očitno dogovorili, da predsednik vlade ne bo nobeden od liderjev sedanjih strank.

“Veste, to berem, nikjer pa še uradno nič nisem slišal in o tem nič ne vem.” “Mislim, da ne,” je Jurša odgovoril na vprašanje, ali obstaja realna možnost takšnega scenarija.

Je pa dogajanje včeraj začinil še Robert Polnar s svojo precej konvencionalno in nič kaj diplomatsko oceno tvitov predsednika vlade Janeza Janše glede ameriških volitev. »Janševi tviti so imbecilni, toda še naprej bom podpiral njegovo vlado!«

Po njegovih besedah so se v Desusu dogovorili, da ne bodo ogrožali stabilnosti vlade. Sam je izrazito nenaklonjen eksperimentom, še posebej pa ni naklonjen novim volitvam, še zlasti, ker je do rednih volitev le še leto in pol.

COMMENTS

Wordpress (0)