Domen Savič in “nevladniki v reviji Foreign policy obračunali z Janezom Janšo: “Slovenski premier je skrajno desničarski teoretik zarote in odvisnik od Twitterja, ki ne prizna Trumpovega poraza” – TOPNEWS.si

Domen Savič in “nevladniki v reviji Foreign policy obračunali z Janezom Janšo: “Slovenski premier je skrajno desničarski teoretik zarote in odvisnik od Twitterja, ki ne prizna Trumpovega poraza”

Domen Savič in “nevladniki v reviji Foreign policy obračunali z Janezom Janšo: “Slovenski premier je skrajno desničarski teoretik zarote in odvisnik od Twitterja, ki ne prizna Trumpovega poraza”

“Ofenziva” proti Janezu Janši zaradi tvita v podporo Trumpu se je, sodeč po zadnjih zapisih v tujih medijih, premaknila na zunanjepolitično fronto.

Potem ko je skupina levosredinskih intelektualcev pisala ameriški ambasadi, je Domen Savič včeraj v reviji Foreign Policy objavil daljši tekst, v katerem so svoje mnenje o Janši podali tudi Boris Vezjak, Barbara Rajgelj, Primož Cirman, Anuška Delič …

Domen Savič: “Janša je navdušen uporabnik Twitterja, ki prek družabnih omrežji žali novinarje, politične nasprotnike, širšo javnost in vse, ki se z njim ne strinjajo. Krošnjarstvo z napačnimi informacijami na njegovem Twitter profilu je za predsednika vlade precej običajno. Julija je retvital videoposnetek iz serije QAnon The Fall of Cabal, ki podrobno opisuje grdo teorijo zarote, in povabil ljudi, naj se mu pridružijo na družbenem omrežju Parler, kjer sledi skrajno desničarskim osebam, kot so Paul Joseph Watson, Katie Hopkins, Jack Posobiec in zarotniška mreža Infowars Alexa Jonesa. Rad napada tudi novinarje in javne osebnosti, jih žali in širi laži o njih. Po poročilu revizije lažnih sledilcev SparkToro je skoraj 75 odstotkov njegovih sledilcev na Twitterju ponarejenih, vendar njegove tvite redno zbirajo, s čimer širijo svoj domet,” je med drugim zapisal Savič, ki je predstavil genezo politične poti Janeza Janše.

Janšev zunanji minister Anže Logar je sicer včeraj na seji odbora za zunanjo politiko minimaliziral škodo, ki naj bi jo povzročil Janšev tvit v odnosu do ZDA. Logar je na vprašanja Matjaža Nemca (SD), Andreja Rajha (SAB) in Nika Prebila (LMŠ) glede stališč Janeza Janše dejal, da Janševi tviti Sloveniji nikakor niso v sramoto

Janša je takoj po volitvah v ZDA podprl sedanjega predsednika Donalda Trumpa, njegovega izzivalca označil za “najšibkejšega”, nato pa se pridružil Trumpovi razglasitvi zmage, čeprav je bilo treba prešteti še na milijone glasovnic. Logarjev nastop ni ostal brez odmeva v soseščini.

“Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi, sodelovanje na vseh nivojih? Od najnižjega administrativnega do najvišjega,” je Logar včeraj prepričeval poslance opozicije ter dodal, da Janševi tviti Sloveniji nikakor niso v sramoto.

Poslanec opozicijske SD Matjaž Nemec je včeraj dejal, da je Slovenija zaradi teh stališč predsednika vlade “osramočena po vsem svetu”, Rajh da Janša “izvaja samomorilsko zunanjo politiko”, Prebil pa je menil, da je premier “spet izgubil stik z realnostjo”. “Gre za prvovrstni škandal,” je še ocenil Nemec.

Logar je vse tovrstne ocene odločno zavrnil. Sicer je izpostavil, da bi bila ta vprašanja bolj primerna za predsednika vlade, vendar pa je sam kot zunanji minister zatrdil, da so bilateralni odnosi z ZDA na najvišji ravni doslej, saj da se je, kot je dejal, šele ta vlada zaveda, kako pomembni so odnosi z ZDA. Ko je sam prišel na položaj marca letos, pa “teh odnosov praktično ni bilo”.

Kot je še dejal, je bila po njegovem prepričanju mnogo večja sramota, ko je Marjan Šarec še kot predsednik vlade zavrnil nagovor Evropskega parlamenta.

“Današnji odnosi med Slovenijo in ZDA so bistveno boljši kot marca, ko je ta vlada nastopila, in boljši kot v času vseh levih vlad v zadnjih 5-6 letih, ki so zanemarjale odnose z Washingtonom in pomen čezatlantskih odnosov,” je dejal Logar in se tako odzval na ostre kritike opozicijskih poslancev pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko.

Z Logarjevo oceno se vsekakor ne bi strinjali avtorji in sodelujoči v članku Domna Saviča v Forigen Policy, kjer Janševe zunanjepolitične prioritete pripisujejo približevanju Višegrajski skupini in prijateljevanju z Viktorjem Orbanom.

“Janša sosednjemu madžarskemu avtokratu dolguje več kot le svojo medijsko mrežo. Na splošnih volitvah je zmagal poleti 2018, vendar ni mogel sestaviti koalicije, saj so druge večje stranke obsojale njegovo trdo desno stališče. Članek New York Timesa iz junija 2018 je pokazal povezave med Orbanom in Janšo, češ da je Janša sledil Orbanovim stopinjam. Orban je Janšo v volilni kampanji leta 2018 pohvalil na Nova24TV rekoč, “Janša je točno tak vodja, ki ga Slovenija potrebuje.”
Od leta 2018 do pomladi 2020 je bila Janševa stranka zaposlena z razvojem odnosov z Orbanom in drugimi voditelji držav iz Višegrajske skupine. Pandemija COVID-19 je ponudila novo okno priložnosti. Marca je levosredinska koalicija v državi razpadla in Janša je lahko z SDS-om na čelu ter drugimi desničarskimi in centrističnimi strankami, ki igrajo drugo violino njegovega režima, oblikoval desnosredinsko koalicijo. Takoj se je lotil dela in predlagal zakonodajo, ki bi razbila javni medij RTV Slovenija, preusmerila več javnega denarja v financiranje njegovih propagandnih medijev in zatirala nevladne organizacije.

Hkrati sta Orban in Janša začela vzpostavljati dolgoročno strateško sodelovanje, vključno s prizadevanji za povezovanje elektroenergetskih omrežij obeh držav in potencialno izgradnjo novega skupnega naftovoda. V pogovorih sta bili tudi vojaški pogodbi med državama, saj je slovenska vlada v naslednjih šestih letih nedavno odobrila osupljivih 780 milijonov evrov za vojaške naložbe.

“Zavezništvo se je okrepilo in razširilo na Severno Makedonijo, kjer so isti madžarski pooblaščenci kupili več medijev, ki podpirajo desno stranko VMRO- DPMNE”, je pojasnil Cirman. SDS in [Orbanova stranka] Fides sta pri glasovanju v Evropskem parlamentu tako rekoč sinhronizirani. Janša je bil en redkih evropskih voditeljev, ki je nasprotoval pravni državi kot pogoju, da je katera koli članica EU upravičena do sredstev iz EU korona virusnega sklada. Zavezništvo predstavlja nov izziv za Slovenijo, saj ima Madžarska v naši državi močne gospodarske, kulturne in politične interese, zlasti na področju infrastrukture, energetike in bančništva”.

Barbara Rajgelj, docentka prava na Univerzi v Ljubljani, je pojasnila: »V zadnjih 30 letih smo bili prepričani, da je slovenska družba odporna na avtokracijo, zdaj pa vidimo, da to ni res. Del te neodgovorne strpnosti javnih medijev je bil, da Janša ni bil nikoli soočen s svojimi izjavami na Twitterju, čeprav so njegovi napadi na javne medije dobro dokumentirani.
Prihodnost pa je kakorkoli za Janšo v tem trenutku videti svetla.
S parlamentarno večino, v kateri Janševa odloča o potezah, medtem ko šibkejši koalicijski partnerji drhtijo v tišini, mu pandemija omogoča zatiranje protivladnih protestov, splošno kulturo strahu, zaradi katere se ljudje bojijo spregovoriti zaradi povračilnih ukrepov, Slovenci hodijo po poti propadlih državah. Kljub temu, da je Janša promoviral skrajno desničarske figure in zgradil propagandno mrežo, ki jo financira tuji režim, še vedno privlači veliko Slovencev zaradi njegovega grozljivega načina konstruiranja lastne resničnosti, ki počasi sesa zrak iz Slovenije – vsakič z novim tvitom”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)