Bo predlagana sprememba 113. člena zakona o nalezljivih boleznih PKP6, ki predvideva samo korespondenčne oziroma kongrese na daljavo, preložila izvolitev Erjavca na vrh DeSUS-a? Janša in Erjavec nista bila prvič v stiku šele včeraj, ko naj bi se tudi formalno srečala – TOPNEWS.si

Bo predlagana sprememba 113. člena zakona o nalezljivih boleznih PKP6, ki predvideva samo korespondenčne oziroma kongrese na daljavo, preložila izvolitev Erjavca na vrh DeSUS-a? Janša in Erjavec nista bila prvič v stiku šele včeraj, ko naj bi se tudi formalno srečala

Bo predlagana sprememba 113. člena zakona o nalezljivih boleznih PKP6, ki predvideva samo korespondenčne oziroma kongrese na daljavo, preložila izvolitev Erjavca na vrh DeSUS-a? Janša in Erjavec nista bila prvič v stiku šele včeraj, ko naj bi se tudi formalno srečala

Začasni ukrep iz PKP5 na področju sklica skupščin društev, zveze društev, podružnice tujega društva ali politične stranke v PKP6 predvideva samo izvedbo korespondenčnega kongresa.

Določilo 113. člena omogoča društvom ali političnim strankam, da v času, ko ni mogoče sklicati klasičnega kongresa, le tega lahko izvajajo tudi korespondenčno. To pa je za Desusu praktično nerešljiv problem, saj del članov ni vešč z računalniškimi orodji, ki bi omogočila organizacijo kongresa, kot so ga recimo izvedli v SD-ju ali v podmladku Nove Slovenije.

“…Janez Janša s predlogom 113. clena PKP6 neposredno napada @stranka_DeSUS@ Janez Janša z vsemi silami preprečuje novo vlado in zato zlorablja oblast. @StrankaSAB @strankaSD @StrankaLMS @strankalevica” je na Twitterju zapisal Andrej Tomovič.

Tomoviču je odgovoril kar generalni sekretar vlade Božo Predalič: Božo Predalič:
“Pišeš neumnosti !
Določilo člena v resnici omogoča društvom ali političnim strankam, da v času, ko ni mogoče sklicati klasičnega kongresa, le tega lahko izvedejo tudi korespondenčno.
Ni pa to zaveza, mandat se v primeru, da se to ne izvede avtomatično podaljša do možnosti sklica”.

V kolikor bo predlagana sprememba zakona sprejeta, bi to lahko zavleklo oziroma preložilo izvedbo kongresa DeSUS-a, ki je napovedan za 28. november. Za vrh stranke se bosta 28. novembra potegovala dolgoletni prvak Karl Erjavec in Srečko Felix Krope. Je pa včeraj v političnem zakulisju zaokrožila tudi informacija, da bi lahko na kongresu poleg Erjavca in Kropeta kandidiral tudi Tomaž Gantar.

Včeraj je namreč v medijih udarila novica, da se je Karel Erjavec srečal tako s predsednikom vlade Janezom Janšo kot tudi z Jožetom P. Damijanom. Kot so poročali v oddaji 24ur naj bi do srečanja prišlo na premierjevo pobudo.

Predsednika vlade Janeza Janšo naj bi zanimalo predvsem stališče najresnejšega kandidata za prvaka Desusa do ravnanja ministra Gantarja. Erjavec je ministru izrekel polno podporo. Janša in Erjavec naj bi tudi govorila o njegovem stališču do aktualne vlade, ob čemer je Erjavec odgovoril, da še ni predsednik stranke ter da bodo o tem odločali organi stranke, sam pa bo njihovo odločitev spoštoval.

Tomaž Gantar je bil včeraj v središču medijske pozornosti zaradi predloga, da bi se z ukrepi za 14 dni vrnili v pomladni lockdown in zaprli celotno državo tudi javni promet.
Ukrepi so sicer odvisni tudi od števila okuženih v prihajajočih dneh, a Gantar naj ne bi odstopil od svojih zahtev. Odločitev bo tako na koncu tudi politične narave. Politični analitiki so že začeli špekulirali, da gre v ozadju za morebitno iskanje izhoda iz vlade?

Jože P. Damijan je za Svet24 v daljšem intervjuju dejal: “Ko bo nova koalicija prevzela vodenje vlade, predvidoma sredi ali konec januarja naslednje leto, bo tega drugega vala epidemije že konec.” Sicer ni niti potrdil niti zanikal srečanja z Erjavcem.

Alternativni mandatar Jože P. Damijan je glede načrtov koalicije KUL v intervjuju za Svet24 dejal, “da bi se po kongresu Desusa morale stvari pospešiti”. Jože P. Damijan: “Ko bo nova koalicija prevzela vodenje vlade, predvidoma sredi ali konec januarja naslednje leto, bo tega drugega vala epidemije že konec.”

Jože P Damijan ni želel razkriti, kaj se je pogovarjal s Karlom Erjavcem, Zmagom Jelinčičem in Matejem Toninom. Namignil je le, da je bil v koalicijskih strankah Desus, SMC in NSi, ki jih je pozval k vzpostavitvi Koalicije ustavnega loka, njihov odziv nad pričakovanji.
“Zelo pozitiven in v skladu s pričakovanji. Tudi s stranko, glede katere nismo pričakovali pozitivnega odziva, smo imeli zelo konstruktiven pogovor in dogovor o rednih pogovorih ter sodelovanju po koncu te koalicije, v kateri so”.

Da se zadeve v zakulisju odvijajo bolj intenzivno kot v javnosti dokazuje tudi nedavni intervju s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, ki je za Sobotno prilogo nedavno prav tako potrdil pogovore s Karlom Erjavcem, s katerim sta snovala celo skupni nastop DeSUS-a in SMC-ja na prihodnjih volitvah, vendar je načrte potem prekrižala januarska izvolitev Aleksandre Pivec.

Počivalšek je namreč potrdil, da je bil v stiku s Karlom Erjavcem, ki je vnovič kandidat za predsednika DeSUS. Pogovarjala sta se o aktivnostih, ki so potrebne za to, da se politična situacija stabilizira, ni bila pa tema pogovora, kateri resor bi prevzel Erjavec. Prav tako nista govorila o Koaliciji ustavnega loka. Kot je povedal, Erjavca pozna že dolgo in je bil z njim vedno v dobrih odnosih.

COMMENTS

Wordpress (0)