Zaradi razkritja opozoril Sove, da bi lahko na četrtkovih protestih prišlo do nasilja, kar se je kasneje potrdilo, padla kazenska ovadba – Za kršenje odloka o omejitvi gibanja na javnih krajih po novem tudi do 10.000 evrov kazni za organizatorje pa 15.000 – TOPNEWS.si

Zaradi razkritja opozoril Sove, da bi lahko na četrtkovih protestih prišlo do nasilja, kar se je kasneje potrdilo, padla kazenska ovadba – Za kršenje odloka o omejitvi gibanja na javnih krajih po novem tudi do 10.000 evrov kazni za organizatorje pa 15.000

Zaradi razkritja opozoril Sove, da bi lahko na četrtkovih protestih prišlo do nasilja, kar se je kasneje potrdilo, padla kazenska ovadba – Za kršenje odloka o omejitvi gibanja na javnih krajih po novem tudi do 10.000 evrov kazni za organizatorje pa 15.000

Poslanca SDS Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh, sicer člana Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, sta vložila kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi izdaje zaupnih podatkov. Prepričana sva, da je eden od njunih kolegov v komisiji medijem predal informacije iz nadzora, ki ga je KNOVS opravljal minuli teden na Generalni policijski upravi NPU-ju in Sovi.

Časopis Dnevnik in 24ur.com sta namreč pred protesti takoj po nadzoru objavila opozorilo Sove, da lahko na četrtkovih protestih pride do nasilja. Člane Knovsa je ob nadzoru pred demonstracijami zanimalo, ali Sova spremlja skupino Anonymus, ki je proteste napovedala. Po Dnevnikovih virih naj bi vodilni predstavniki Sove predstavnikom Knovsa pojasnili, da bi utegnili biti četrtkovi protesti nasilni.

Agencija naj bi namreč imela indice, da se organizirajo nekatere skupine, ki so povezane s tujino, in da načrtujejo izgrede. Podatkov, kdo so skrajneži, ki bi lahko povzročili nerede, Sova poslancem ob nadzoru ni posredovala. So pa predstavniki Sove zanikali, da bi bilo mogoče aktivnosti okrog protesta povezati z gibanjem Antifa.

Po besedah poslanke Anje Bah Žibert je bilo kršenih nekaj členov kazenskega zakonika, zakon o tajnih podatkih, zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb ter poslovnik Knovsa. Glede na to, da se ve, kdo je bil v pooblaščeni skupini – poleg njiju še dva člana komisije DZ in sekretarka -, je sum tega kaznivega dejanja po besedah Bah Žibertove in Kaloha precej zožen na posamezne osebe in gre najverjetneje za člana Knovsa.

Anja Bah Žibert: “Zakaj pravzaprav gre, da malo objasnim. Gre za to, da je bila 3.11. 2020 imenovana nadzorna komisija, ki je opravila nenapovedan nadzor. Šlo je za nenapovedan nadzor, posledice pa so bile nazadnje: “Da ste iz medijev lahko podrobno izvedeli zelo natančno kaj je bil predmet nadzora, in kje je bil predmet nadzora. In ravno zato gre. Gre za izdajo podatkov in glede nato, da se ve, kdo je bil v nadzorni skupini, je nekako tudi sum tega kaznivega dejanja precej zožen na posamezne osebe. Gre tudi zato, da so bile v medijih predstavljene nekatere podrobnosti, o katerih niti člani KNOVS-a nismo oziroma niso vedeli. Skratka, gre za popolno zlorabo KNOVS-a, ki se v neki demokratični družbi ne bi smela zgoditi”.

“V SDS si ne želimo, da je 10. sedež Knovsa tisti sedež, ki ga imajo predstavniki medijev. Tako se ne da delati. Knovs ima jasne naloge in pooblastila ter jasno sestavo,” je poudarila Bah Žibertova.

Po besedah Kaloha gre pri kazenski ovadbi za sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. Ovadbi je predložen predlog izvedb posameznih preiskovalnih dejanj. Poslanca pa kot priče predlagata predstavnike nadzorovanih služb, ki so bili v posamičnih nadzorih, da povedo, v kakšnem obsegu je prišlo do izdaje tajnih podatkov.

Dejan Kaloh: “Moram poudariti, da gre za ovadbo zoper neznanega storilca. Je pa res, kot je kolegica izpostavila, da gre najverjetneje za člana komisije KNOVS-a… Kot je kolegica dejala, dva medija sta sinhrono, se pravi v istem dnevu nekaj ur po opravljenih nadzorih na GPU, NPU in Sovi poročala zelo vsebinsko s točnimi informacijami, ki ne puščajo nobenega dvoma, da je zaenkrat še neznani storilec to storil iz zelo zoženega kroga petih ljudi, ki so bili tam na nadzorih. Se pravi, štirje člani KNOVS-a ter sekretarka. Ob tem, da sva midva predlagatelja ovadbe, se ta krog zoži na potencialno tri osumljence. Moram poudariti, da gre zoper neznanega storilca, je pa res, kot je kolegica izpostavila, da gre najverjetneje za člana komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.”

Kaloh je opozoril na nadzor na Sovi. “Obstaja realna bojazen, da je bil ogrožen nacionalni interes Slovenije. Kot ste prebrali iz obeh medijev, so se tam pogovarjali tudi o nasilnih protestih, ki so bili minuli četrtek. Tam se je operiralo z določeni imeni in realna bojazen je, da novinarji Dnevnika in 24ur.com ta imena posedujejo,” je dejal.

V zvezi s protesti je včeraj veliko pozornosti bila dežela tudi sprememba 39. člena zakona o nalezljivih boleznih v šestem proti koronskem paketu, ki predvideva bistveno povečanje kazni za sodelovanje na protestih za posameznike, ki bi kršili odlok od 1000 do 10.000 evrov kazni, za organizatorje protestov oziroma kršenje odloka pa celo od 1500 do 15. 000 evrov kazni.

https://twitter.com/Svarun_K/status/1325880406776963072

Če bodo spremembe zakona sprejete, bi to pomenilo, da bi sodelovanje na protestih vsakega ali vsaj večino udeležencev spravilo v bankrot oziroma osebni stečaj.

COMMENTS

Wordpress (0)