“V ozadju neka računica, ki se ni izšla” – Ljudmila Novak o Janševem tvitu glede podpore Trumpu: Bi lahko tvitanje zamajalo Janševo koalicijo – Igor Zorčič: “Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije” – TOPNEWS.si

“V ozadju neka računica, ki se ni izšla” – Ljudmila Novak o Janševem tvitu glede podpore Trumpu: Bi lahko tvitanje zamajalo Janševo koalicijo – Igor Zorčič: “Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije”

“V ozadju neka računica, ki se ni izšla” – Ljudmila Novak o Janševem tvitu glede podpore Trumpu: Bi lahko tvitanje zamajalo Janševo koalicijo – Igor Zorčič: “Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije”

O komunikaciji predsednika vlade je bilo govora tudi v oddaji Politično z evropsko poslanko Ljudmilo Novak (ELS/NSi). Novakova je dejala, da je “tudi Donalda Trumpa odnesel Twitter, bi lahko rekli, ker je imel prehitre prste”.

Ljudmila Novak: “Sama menim, da je treba na tako odgovornem mestu, kot je predsednik države ali predsednik vlade, ki zastopa državo, spoštovati demokratična pravila”. Nekdanja predsednica in vplivna članica NSi, sedaj evroposlanka ob tem meni, da prehitri tviti niso bili naključni oziroma nenamerna napaka.

“Menim pa, da ti prehitri tviti niso bili slučajni, ni bila neka nenamerna napaka, ampak je verjetno bila v ozadju neka računica, ki se ni izšla”. Kakšna napaka, Novakova ni želela ugibati. Dejala pa je, da bi si sicer želela, da bi se v Beli hiši še naprej slišala slovenščina, a da je treba sprejeti razplet. “Primerno je treba čestitati zmagovalcu in iti naprej,” je dejala.

Ali bodo imele ameriške volitve tudi notranje politične implikacije, je seveda zaenkrat težko reči. Vsaj neuradno pa velja, da je imela ameriška politika vpliv na postavljanje in odstavljanje vlad v Sloveniji. Javna skrivnost je, da so liderji političnih strank veliko dali vsaj na mnenje ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Ob tem je pomenljivo stališče predsednika NSi Mateja Tonina, ki je Novakovo zamenjal na mestu predsednice NSi in imata različno stališče predvsem v odnosu do SDS in Janeza Janše. Tokrat je bilo stališče Tonina podobno Novakovi. “Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, pa bo zagotovo pokazal čas,” je dejal obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin. Ob tem je dodal, da razume, da je premier morda razočaran nad končnim razpletom, a da je v demokraciji treba izide sprejet take, kot so, čestitati zmagovalcu in iti dalje.

Janševe objave so kot neprimerne in škodljive za Slovenijo označili tudi nekateri člani koalicije med njimi predsednik državnega Zbora Igor Zorčič.

“Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča – torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev – ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo,” je prepričan predsednik DZ-ja Igor Zorčič

Dodal je, da v SMC-ju zunanjo politiko razumejo kot dejavnosti in delovanje za uveljavljanje državnih interesov, ne pa za uveljavljanje partikularnih strankarskih interesov. “Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije,” je dejal Zorčič.

Janez Janša je včeraj tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose. S tem je nekoliko omilil prehodne zapise, vendar Bidnu vseeno ni čestital.

Gre za zadnjega v vrsti tvitov, s katerimi se je Janša v minulih dneh odzival na dogajanje v ZDA po volitvah, na katerih je bil za zmagovalca razglašen demokrat Joe Biden.

“ZDA so naš strateški partner. Vse vlade, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč,” je premier Janez Janša zapisal v tvitu.

Pozneje je zapisal še, da “Slovenija načrtuje krepitev sodelovanja z ZDA na področjih obrambe, kibernetske varnosti, energetike in gospodarskih projektov v okviru Pobude treh morja (Three Seas Initiative)”.

Več tujih medijev je komentiralo odziv Janše, ki ga označujejo kot Trumpovega podpornika. “Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeju Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v Vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump,” je v soboto na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR.

Janša je namesto tega napadel medije, je še poročal NPR. Ob tem je povzel Janšev sobotni tvit, v katerem je ta opozoril, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji in ne kak uraden organ, ter da so v vseh državah ZDA s tesnim izidom vložene pritožbe, sodišča pa da niti odločati še niso začela.

Janšo je NPR označil za protiimigrantskega konservativca in populista v slogu podpornikov predsednika Donalda Trumpa in njegovega slogana Naredimo Ameriko spet veliko, ki je prikimal Trumpu, ko je ta predčasno razglasil zmago veliko pred koncem štetja glasov.

Evropski novičarski portal Politico pa je na blogu, na katerem so spremljali ameriške volitve, v zvezi z odzivi na Bidnovo zmago v soboto zapisal, da so slovenski politiki razdeljeni glede tega, kako se odzvati na ameriške volitve. Medtem ko je premier Janša, odločen podpornik Trumpa, podvomil v odločitev medijev, da razglasijo Bidnovo zmago, je predsednik države Borut Pahor Bidnu čestital, so navedli.

Politico je omenil tudi tvit evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je čestital Bidnu za zmago. Ob tem je komentiral, da je najvišje pozicionirani Slovenec v Evropski komisiji skušal popraviti Janševo pro-Trumpovo stališče, ko je v tvitu zapisal, da “kot evropski komisar iz Slovenije” toplo čestita Bidnu za zmago.

V ločenem prispevku Ameriške volitve: evropski zmagovalci in poraženci pa je Politico med poraženci ob britanskem premierju Borisu Johnsonu in madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu omenil tudi premierja Janšo.

“Slovenski premier je kar dobro udaril mimo, ko je Trumpu v sredo čestital za zmago. Seveda, oba imata poseben odnos, saj je Slovenija rojstni kraj (sedaj odhajajoče) prve dame Melanie Trump. Janša meni, da bo Biden ‘eden najšibkejših predsednikov v zgodovini’. Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, bo morala zdaj spremeniti strategijo in se spoprijateljiti z novim predsednikom ZDA,” je še zapisal Politico.

Tudi več tujih agencij, med njimi avstrijska APA, francoska AFP, je povzelo Janšev tvit, v katerem je ta kritiziral razglasitev Bidnove zmage.

COMMENTS

Wordpress (0)