Janša, ki ni čestital Bidnu, je začuden nad hitrostjo čestitk z vseh strani sveta – Vztraja, da “ni konec, dokler ni zares konec” – TOPNEWS.si

Janša, ki ni čestital Bidnu, je začuden nad hitrostjo čestitk z vseh strani sveta – Vztraja, da “ni konec, dokler ni zares konec”

Janša, ki ni čestital Bidnu, je začuden nad hitrostjo čestitk z vseh strani sveta – Vztraja, da “ni konec, dokler ni zares konec”

V tujini je zmaga Bidna prinesla vzdihe olajšanja. Tuji voditelji so izvoljenega predsednika zasuli s čestitkami. Za mnoge voditelje je bila pri ameriških volitvah bolj pomembna odstranitev Trumpa kot zmaga Bidna.

“Trumpov poraz je lahko začetek konca zmagoslavja skrajno desnega populizma tudi v Evropi. Hvala, Joe,” je na Twitterju zapisal predsednik Evropske ljudske stranke in nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

https://twitter.com/POLITICOEurope/status/1325158018447601666

Svetovni voditelji povečini pozdravljajo Bidnovo zmago in izražajo upanje na boljše sodelovanje.

Nemška kanclerka Angela Merkel ni pozabila izpostaviti zgodovinskega dosežka Kamale Harris kot prve ženske podpredsednice ZDA. “Veselim se prihodnjega sodelovanja s predsednikom Bidnom. Naše čezatlantsko prijateljstvo je nepogrešljivo, če hočemo obvladati velike izzive našega časa,” je zapisala.

Od slovenskih politikov je med prvimi čestital Borut Pahor.

https://twitter.com/IgorZorcic/status/1325136500112187392

Po mnenju zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja izid ameriških volitev pomeni dobre novice “tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese kot svetovno politiko”. Prek Twitterja je čestital tako Joeju Bidnu kot prvi ženski podpredsednici ZDA Kamali Harris.

“Za ves svet je pomembno, da se stanje v ZDA umiri in stabilizira. Razdvojenost, še posebej agresivna, škodi vsem,” je v odzivu zapisal gospodarski minister in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ob tem je novemu predsedniku ZDA zaželel, da poveže državo in okrepi njihovo zavezanost razvoju. “To zagovarjamo v stranki SMC in to je pomembno za stabilnost svetovnega gospodarstva,” je dodal.

https://twitter.com/MatejTonin/status/1325122780589813760

Precej bolj zadržan do Bidnove zmage ostaja slovenski premier Janez Janša, ki dvomi o uradnih izidih in krivi medije.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1325131748217298945

Predsednik vlade Janez Janša, ki je v preteklosti izrazil jasno podporo aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu, se na novice o Bidnovi zmagi ni odzval s čestitko. “Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava, pa to,” je zapisal premier.

Janša je sicer že 4. novembra na Twitterju zapisal, da je precej jasno, da so Američani Trumpa izvolili še za štiri leta. “Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,” je takrat tvitnil Janša. Še pred tem je v oktobru tvitnil, da sicer spoštuje nekatere pretekle Bidnove politične uspehe, a da bi bil ob morebitni izvolitvi “eden najšibkejših predsednikov v zgodovini”. Janševi zapisi so tako doma kot tudi v tujini dvignili precej prahu. Po volitvah je med štetjem glasov v več tvitih podprl tudi poznejše trditve Trumpa in njegovih podpornikov o domnevnih prevarah na volitvah.

Janšev tvit je tudi včeraj sprožil precej polemik tako doma kot v tujini.

ZDA so dobile novega predsednika. Verjamem, da bo Joe Biden vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih težav,” je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

V stranki SD so na uradnem profilu na Twitterju zapisali, da ima svet novo priložnost za spremembo. “Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici Kamali Harris,” so zapisali. V stranki Levica so novice iz ZDA pospremili s fotografijo namrščenega Donalda Trumpa z odvezano kravato in značilno rdečo kapo v roki.

Razplet ameriških predsedniških volitev je komentirala tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek, ki je vprašala, ali je Janez Janša na svojem Twitterju že odblokiral svetovalca za zunanje zadeve Joeja Bidna. “Ali bomo mi dobili blokado od ZDA,” je dodala s pripisom, da gre za samomorilsko zunanjo politiko. Janez Janša se je namreč konec oktobra zapletel tudi v besedni spopad z Michaelom Carpenterjem, ki Bidnu svetuje na področju zunanje politike.

V stranki SD so na uradnem profilu na Twitterju zapisali, da ima svet novo priložnost za spremembo. “Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici Kamali Harris,” so zapisali.

https://twitter.com/Centrifuzija/status/1325166135185199104

https://twitter.com/mooniiiiika/status/1325216867246616576

https://twitter.com/Svarun_K/status/1325197855167029249

https://twitter.com/FoterSi/status/1325141500934512642

Biden prav tako kot od Janše ni dobil čestitke predvsem Višegrajcev, ki so tako kot Orban podpirali Trumpa. Prav tako pa si je za čestitko vzel še bekaj časa tudi srbski predsednik Vučić.

COMMENTS

Wordpress (0)