Ameriške volitve 2020! Glasove bodo šteli tudi preko vikenda, Bidnovi privrženci že praznujejo, Trump se je oglasil na Twitterju – TOPNEWS.si

Ameriške volitve 2020! Glasove bodo šteli tudi preko vikenda, Bidnovi privrženci že praznujejo, Trump se je oglasil na Twitterju

Ameriške volitve 2020! Glasove bodo šteli tudi preko vikenda, Bidnovi privrženci že praznujejo, Trump se je oglasil na Twitterju

V predsedniški tekmi sta republikanec Donald Trump (74) in demokrat Joseph Biden (77)

Glasovnice se še vedno preštevajo, pričakujejo se rezultati več zveznih držav

Biden prednjači pri elektorskih glasovih, za zdaj 264: 214 (270 jih je potrebnih za zmago)

Trump vztraja na pravni bitki

“Biden ne bi smel neutemeljeno zahtevati predsedniške funkcije. Tudi jaz ne. Pravni postopki se šele začenjajo,” je sporočil Trump.

Arizona: Preštevanje glasov se nadaljuje čez vikend

Štetje glasov v Arizoni se bo nadaljevalo konec tedna, še vedno pa je treba prešteti več kot 250.000 glasovnic.

Državna sekretarka v Arizoni Katie Hobbes ocenjuje, da je ostalo med 250.000 in 270.000 nepreštetih glasovnic. Po njenih besedah je 137.000 glasovnic v največjem okrožju države Maricopa County, a bo ta številka po objavi novih rezultatov nocoj padla pod 100.000 .

Glasovnice preštevajo v petih zveznih državah

V zaključku predsedniške tekme se glasovi še naprej preštevajo v petih zveznih državah – Pensilvaniji (20 volilnih glasov), Georgii (16), Nevadi (6), Arizoni (11) in Severni Karolini (15).

Biden vodi v vsaki izmed njih, razen v Severni Karolini, kjer ima Trump prednost.

Napeto v Pittsburghu

Na internetu se je pojavil video posnetek, ki prikazuje policiste v polni bojni opremi, ki prihajajo v Pittsburg v času, ko se šteje glasov nadaljuje v Pensilvaniji.

Arizona mora prešteti še 227.000 glasov

Arizona mora prešteti še 250.000 do 270.000 glasov, je sporočila državna sekretarka te države Katie Hobbs.

Rezultatov iz Georgie še ne bo kmalu

Rezultati predsedniških volitev v Georgii bodo znani šele po novem štetju glasov, so uradno sporočili iz volilne komisije te države.

Gabriel Sterling, vodja volilne komisije, je dejal, da izda volitev ne bo možno ugotoviti, saj obstaja velika verjetnost ponovnega štetja glasov. Tako je odgovoril na vprašanje, ali bodo rezultati znani v naslednjih dneh.

Sterling je izjavil, da je razlika med kandidatoma, Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom, trenutno le 1.585 glasov v korist Bidna.

Opozorilo o bombi v Filadelfiji

V Filadelfiji sol evakuirali tržni center zaradi grožnje z bombo blizu kraja, kjer se štejejo glasovi na predsedniških volitvah v ZDA. Policija ni ugotovila nič sumljivega.

Republikanci iz Pensilvanije gredo na vrhovno sodišče

Republikanci iz Pensilvanije so se obrnili na ameriško vrhovno sodišče in zaprosili za odredbo o ločitvi glasovnic, poslanih po pošti, ki so prispele po dnevu volitev, 3. novembra.

Državna sekretarka Pensilvanije, demokratka Katie Bukvar, je lokalnim uradnikom že odredila ločitev teh glasov.

Bidnovi privrženci praznujejo, Trumpovi protestirajo

Medtem ko se po ZDA še vedno štejejo glasovi na predsedniških volitvah, so privrženci Joeja Bidna začeli praznovati na ulicah Filadelfije, medtem ko privrženci Donalda Trumpa še naprej protestirajo.

Pred volišči v Phoenixu in Detroitu se je zbralo okoli 200 privržencev republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki so izrazili dvom o natančnosti volilnih rezultatov.

Po drugi strani pa so v Filadelfiji Bidnovi podporniki stopili na ulice po novicah, da v Pensilvaniji vodi demokratični kandidat Joe Biden. Po navedbah medijev se državljani na ulicah igrajo, pojejo in praznujejo.

Biden vodi v treh ključnih državah

Biden vodi v Georgii, Pensilvaniji in Nevadi, Trump pa za zdaj vodi v Severni Karolini.

Trump je zaskrbljen zaradi glasov v Georgii

Trump je na Twitterju vprašal, kam so izginili glasovi vojakov v Gruziji, eni ključnih ameriških zveznih držav za izid predsedniških volitev, na katerih je Biden prevzel vodstvo.

»Kaj se je zgodilo z njimi?« je Trump vprašal na Twitterju.

Trumpova posebna izjava

“Menimo, da si Američani zaslužijo popolno preglednost pri štetju glasov in potrditvi volitev ter da ne gre za nobeno posamezno glasovanje. Gre za integriteto celotnega našega volilnega postopka. Že od začetka smo govorili, da se kakršnih koli nezakonitih glasov ne sme šteti, vendar smo na vsakem koraku naleteli na odpor Demokratske stranke. Ta postopek bomo nadaljevali preko vseh pravnih vidikov, da bi zagotovili zaupanje Američanov v našo vlado. Nikoli se ne bom odrekel boju za vas in našo nacijo, “je dejal Trump.

V Filadelfiji bi se lahko preštevanje glasov zavleklo

V Filadelfiji je treba prešteti še 40.000 glasovnic, je dejala predsednica volilne komisije Lisa Dili in dodala, da lahko štetje traja več dni.

Biden je v Filadelfiji osvojil 81 odstotkov glasov in trenutno vodi v celotni zvezni državi Pensilvaniji.

Dva oborožena moška aretirana v Filadelfiji

Ameriška policija je prijela dva moška zaradi nošenja orožja brez dovoljenja v bližini centra za preštevanje glasov v Filadelfiji. V njunem “Hammerju” so našli še en kos strelnega orožja.

Za zdaj ni znakov morebitnih nemirov zaradi predsedniških volitev.

Rekorderja po starosti

Kateri koli kandidat bo zmagal, bo najstarejši predsednik v zgodovini ameriškega naroda.

Biden vodi tudi v Arizoni

Po projekciji BBC-ja se je v Arizoni Bidnova prednost od včeraj zmanjšala in zdaj vodi s 43.570 glasovi, medtem ko je imel pred tem 47.000 glasov prednosti pred Trumpom.

V največjem okrožju Arizone, ki še vedno prešteva glasove, Maricopa County, je treba prešteti še 142.000 glasov.

Rekordna volilna udeležba na volitvah

Po navedbah Bloomberga je že zdaj jasno, da je bila volilna udeležba rekordna. Do zdaj je bilo preštetih 143,3 milijona glasov, kar podira rekord iz leta 2016, ko je glasovalo 136,6 milijona ljudi.

Prepoved letov nad Bidnovo hišo in krajem za zmagoviti govor

Ameriška zvezna letalska agencija je uvedla začasno prepoved letenja nad hišo demokratičnega kandidata Joeja Bidena v Wilmingtonu v Delawareju. Kot navajajo, je bila začasno uvedena prepoved letov nad Chase Centrom, krajem, kjer naj bi Biden v primeru zmage imel zmagoviti govor.

OVSE: Ni dokazov o sistemskih nepravilnostih na volitvah

Tiskovna predstavnica OVSE, ki nadzira volitve v Ameriki, je za radio BBC dejala, da ni dokazov o volilni prevari, kar Donald Trump nenehno omenja.”

Nismo našli dokazov o sistemskih nepravilnostih,” je dejala tiskovna predstavnica OVSE.

https://twitter.com/bbc5live/status/1324653306023739393

Tri velike medijske hiše so prekinile prenos Trumpovega govora

Tri ameriške medijske hiše ABC, NBC, CBS so sinoči po 10 sekundah prekinile nagovor Donalda Trumpa, ker je dejal, da je prišlo do volilne prevare in da je zmagovalec volitev.

Lester Holt iz televizije NBC je dejal, da so Trumpa prekinili, ker je podal številne napačne trditve, poroča Fox News. Tudi druge televizije so storile enako.

https://twitter.com/Loquilla8884/status/1324501015077466113

Sodišča v Michiganu in Georgii so zavrnila Trumpovo zahtevo

Sodišča v ameriških zveznih državah Michigan in Georgia so zavrnila zahteve volilnega štaba Donalda Trumpa, da se na predsedniških volitvah ustavi štetje glasov v teh zveznih državah.

Sodnica v Michiganu Cynthia Stevens je odločitev sprejela na zaslišanju, pisno sodbo pa je napovedala za petek, poročajo ameriški mediji.

“Nimam podlage za oceno, da obstajajo pomembnejše možnosti za uspeh pravnega zahtevka,” je dejala Stevensova.

Biden napovedal zmago, a je še ni razglasil

Demokratski kandidat za predsednika ZDA Joe Biden je v petek zvečer napovedal, da bo zmagal na volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to že v sredo storil predsednik Donald Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic.

Medtem Trump ne kaže, da je pripravljen priznati verjeten poraz proti Bidnu. Njegova kampanja je svojim donatorjem poslala poziv, da za pravne boje potrebuje še najmanj 60 milijonov dolarjev.

Trump naj bi še naprej celo načrtoval proslavo zmage na volitvah in zavrača svarila, da bo moral kmalu priznati poraz.

Denar za tožbe oziroma zavračanje tožb podpornike prosi tudi Bidnova kampanja, ki je v predzadnjem obdobju pred volitvami v prvi polovici oktobra zbrala kar 130 milijonov dolarjev, Trumpova pa le 44 milijonov.

COMMENTS

Wordpress (0)