(VIDEO) Poročilo s “fronte” ali kako sem po treh desetletjih, ko so me na Kosovem polju napadli udeleženci nesojenega “mitinga resnice” v Ljubljani, postal žrtev jeznega protestnika, ki me je s kamero med prenosom v živo namerno sunil po stopnicah – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poročilo s “fronte” ali kako sem po treh desetletjih, ko so me na Kosovem polju napadli udeleženci nesojenega “mitinga resnice” v Ljubljani, postal žrtev jeznega protestnika, ki me je s kamero med prenosom v živo namerno sunil po stopnicah

(VIDEO) Poročilo s “fronte” ali kako sem po treh desetletjih, ko so me na Kosovem polju napadli udeleženci nesojenega “mitinga resnice” v Ljubljani, postal žrtev jeznega protestnika, ki me je s kamero med prenosom v živo namerno sunil po stopnicah

Zadnji napad, vsaj fizični, sem kot novinar doživel kot poročevalec s Kosovega polja, ko so me kot novinarja poročevalca in celotno ekipo TV SLO napadli jezni protestniki. Ker niso mogli na miting resnice v Ljubljano, so svojo jezo znesli kar nad novinarsko ekipo TV Slovenija. Da bom sinoči prav tako postal žrtev jeznega protestnika, ki me je zahrbtno naprej z vso silo udaril v rebra od zadaj in ker me ni uspel spraviti na tla, se je za tem z vso silo zaletel vame in me skupaj s kamero zbil po stopnicah pred stolpnico Ljubljanske banke.

Seveda sem kot profesionalec reševal opremo in zato tudi dobil težjo poškodbo na nogi, saj sem zletel po stopnicah zaradi udarca neznanega napadalca, ki ga je, vsaj takšne informacije sem dobil, uspela posneti priča dobesedno zahrbtnega napada enega od zamaskirancev.

Seveda sem imel več sreče od fotografa Živuloviča, ki je pristal na urgenci, ker jih je skupil tik pred spopadom policije in demonstrantov pred Ljubljansko dramo. Seveda so bili poškodovani tudi mnogi policisti, vsaj dvema primeroma sem bil priča sam osebo.

Protestniki so namreč v policiste poleg različne pirotehnike metali tudi kamenje in betonske kocke in samo sreča je, da sinočnji protest ni zahteval smrtnih žrtev.

Do hujšega spopada med policisti in protestniki je prišlo potem, ko so policisti s prizorišča odpeljali več protestnikov, ki so imeli težave z identifikacijo ali so se upirali postopku policije. Policija se je v nekem trenutku odločila, da bo protestnike pregnala s Trga republike. Le ti so pobegnili s Trga republike med stolpnicama Ljubljanske banke in TR 3, nakar se je pred Dramo vnel prvi hujši spopad med policijo in protestniki. Protestniki so policiste obmetavali z različno pirotehniko.

Sledilo je posredovanje konjenice in začeli so se pravi ulični spopadi, ki so se nadaljevali na Slovenski proti Aškerčevi. Pred vlado na Gregorčičevi je svojo pot po Ljubljani začel vodni top. Čeprav je bilo pričakovati, da ga bo policija uporabila že pred NUK-om, se za to niso odločili in vodni top, ki je nato nadaljeval pot proti Kongresnemu trgu in Slovenski cesti, kjer so ga policisti pred Namo prvič uporabili precej učinkovito. Gre za velik demonstracijski učinek vodnega topa, ki je očitno prevagal razmerje moči med policijo in demonstranti v korist prvih, seveda.

Sicer so se ulični spopadi nadaljevali na različnih lokacijah na Slovenski cesti. Najbolj vroče je bilo na Prešernovem trgu, kjer je policija uporabila solzivec. Seveda je večina novinarjev in snemalcev ter fotografov bila brez plinske maske. Tako sem tudi sam ponovno, po skoraj treh desetletjih, doživel okus solzivca v ustih in nosu.

Nazadnje sem to skusil v Beogradu na demonstracijah proti režimu Slobodana Miloševića, kjer je policija v protestih, ki jih je takrat proti režimu organiziral opozicijski voditelj Vuk Draškovič. Glede na to, da sem bil sinoči deležen številnih klicev novinarskih kolegov lahko na koncu rečem, da sem v redu, če seveda pozabim na odrgnine in hudo oteklino na levi nogi ter bolečine v komolcu.

Žal mi je in se opravičujem bralcem in gledalcem Topnewsa.si in Top Tv-ja, ker je za nekaj minut padel stream prenos v živo, saj ob padcu nisem mogle preprečiti, da ne bi iz kamere padla baterija. Kot vsak profesionalec sem namreč najprej reševal opremo in šele nato sebe. Upam, da mi bo v naslednjih urah uspelo dobiti posnetek zahrbtnega napada. Ne morem se namreč znebiti občutka, da je šlo za ciljan napad profesionalca, ki bo, upam, imel priložnost pojasniti motiv napada organom pregona.

Sicer pa to ni bil edini napad na snemalce, saj lahko v spodnjem videu pogledate, kako je protestnik namerno zbil enega nič hudega slutečega snemalca.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)