OVSE ostro kritizira Trumpove “neutemeljene obtožbe” o prevari na ameriških volitvah – TOPNEWS.si

OVSE ostro kritizira Trumpove “neutemeljene obtožbe” o prevari na ameriških volitvah

OVSE ostro kritizira Trumpove “neutemeljene obtožbe” o prevari na ameriških volitvah

Mednarodni opazovalci poudarjajo, da Trumpove izjave slabijo zaupanje javnosti v demokratične institucije, Trumpu pa očitajo flagrantno zlorabo položaja predsednika

Mednarodni opazovalci volitev Organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (OVSE) so ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožili “očitne zlorabe položaja”, ker je pred zaključkom postopka zahteval prekinitev štetja glasov na predsedniških volitvah.

“V resnici je moteče, da je predsednik ZDA pozval h koncu štetja (glasov) sredi predsedniške tekme za Belo hišo, torej z vsemi znaki moči, in to zaradi njegove domnevne zmage. Gre za flagrantno zlorabo položaja,” je dejal nemški predstavnik Michael Georg Link, koordinator mednarodnih opazovalcev, zadolžen za spremljanje volitev v ZDA.

Trumpov volilni štab je v sredo zvečer sporočil, da je pozval k prekinitvi štetja glasov v Pensilvaniji in Michiganu ter k ponovnemu štetju glasov v Wisconsinu.

Michael Georg Link je za nemški časnik Stuttgarter Zeitung ponovil, da so Trumpove obtožbe o manipulacijah “neutemeljene”. OVSE je že v sredo dejal, da so Trumpovi očitki, da želijo demokrati ukrasti volitve, “neutemeljeni”.

“Naši kolegi so še vedno tam in lahko potrdijo, da so bili sprejeti tudi opazovalci iz različnih političnih skupin in da se glasovi, poslani po pošti, štejejo na pravilen način,” je dodal Link.

OVSE je izrazila zaskrbljenost zaradi možnih dolgoročnih posledic stališč ameriškega javnega mnenja, če bo še naprej nadaljevalo z dvomi v pravilnost volilnega procesa.

“Glavna skrb je, da se ZDA ne morejo znebiti duhov, na katere se sklicuje Trump,” je dejal Link.

Po njegovem mnenju bi lahko tudi, če bi Trump priznal svoj poraz in predsedniško funkcijo praviloma izročil svojemu nasledniku, bi njegovi pristaši, spodbujeni z njegovo retoriko, nasilje šteli za legitimno orožje, ker se ne počutijo več demokratično zastopani.

Link je opozoril, da gre za nevarnost, ki bi lahko trajala še dolgo po volitvah.

Po zadnjih delnih rezultatih prednjači demokratski kandidat Joseph Biden s 264 elektorskimi glasovi, medtem ko jih ima Trump 214. Za zmago na volitvah mora kandidat osvojiti 270 od 538 elektorskih glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)