Janša protestnike imenoval “slaboumne ekscentrike, ki rušijo napore vlade” pri zajezitvi koronavirusa – ošvrknil tudi dominantne medije, ki jim dajejo pozornost namesto obveščanja in informiranja javnosti – TOPNEWS.si

Janša protestnike imenoval “slaboumne ekscentrike, ki rušijo napore vlade” pri zajezitvi koronavirusa – ošvrknil tudi dominantne medije, ki jim dajejo pozornost namesto obveščanja in informiranja javnosti

Janša protestnike imenoval “slaboumne ekscentrike, ki rušijo napore vlade” pri zajezitvi koronavirusa – ošvrknil tudi dominantne medije, ki jim dajejo pozornost namesto obveščanja in informiranja javnosti

Ljubljanski policisti so zvečer sporočili, da so na območju centra Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda. Okoli 17. ure se je nekaj oseb zbralo pred stavbo vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, kjer so izvedli krajši govor, izobesili plakat in pred vrati stavbe pustili kolo, nato pa kraj zapustili. Okoli 19.30 ure je okoli 10 oseb krajši čas kolesarilo po Trgu republike.

Če bi seveda mediji ostali še nekaj časa na Gregorčičevi, bi videli, da so se protestniki vrnili, in odklenili kolo, ki so ga z verigo privezali za vrata. Kot je dejal Jaša Jenull, je škoda kolesa. Pred vladno poslopje so nato s ključavnico pritrdili tudi protestniško kolo oziroma simbol upora, kot so ga poimenovali.

Sicer pa na tradicionalnem zbirališču na Prešernovem trgu, kjer se običajno zbirajo protestniki, razen redkih posamičnih kolesarjev in številnih pripadnikov policije ni bilo videti nekega pretiranega navdušenja nad kolesarjenjem. Na Trgu je simbolično stalo le eno kolo z napisom.

Sicer pa so še na popoldanskem mitingu neformalni liderji protestov kolesarje pozvali, naj sinoči ne kolesarijo, in se tako izpostavljajo policiji in zdravstvenim inšpektorjem.

Čeprav nista ne vlada ne NIJZ predložila niti enega primera, da se je kdorkoli okužil na 26. zaporednih petkovih protestih, razumemo strah in stisko velikega dela prebivalstva, zato ta petek ne bomo kolesarili, a naš upor se nadaljuje, je pred poslopjem vlade oznanil Jaša Jenull, eden vidnejših petkovih protestnikov.

“Že vnaprej se tudi odločno distanciramo od potencialnih ostalih protestov, predvsem od provokatorjev, ki bi s svojim delovanjem, kot so nenošenje mask, neupoštevanje razdalje itd., poskušali metati negativno luč na do sedaj odgovorne petkove kolesarske protestnice in protestnike.” Ti posamezniki ne predstavljajo večine protestnikov, katerim je na prvem mestu varnost vseh državljanov, še dodaja.

Protestniško gibanje bo v prihodnjih tednih krepilo široko zavezništvo civilne družbe po vsej Sloveniji ter se povezalo s strokovnjaki, znanstveniki, akademiki, napovedujejo. Ko bodo razsodili, da je to zopet v interesu prebivalstva, pa se bodo znova podali na ulice.

Ob vladnih omejitvah zbiranja ter policijski uri bodo protestirali od doma in z balkonov. Ostre besede je Jenull namenil vladi Janeza Janše, ki je imela po njegovih besedah sedem mesecev časa, da se pripravi na drugi val epidemije. A da je vlada odpovedala, zdravstveni sistem se sesuva, breme krize pa bodo tako po njegovih besedah nosili prebivalci. Protestniki tako zahtevajo odstop vlade.

https://twitter.com/VidaKocjan/status/1319687246048616449

“Žalostno, da RTV Slovenija in 24UR namesto osveščanja in informiranja javnosti za zaustavitev #koronavirus svoj programski čas namenjata slaboumnim poskusom tistih ekscentrikov, ki napore rušijo”.

Iz policije so sporočili, da so včeraj popoldne in sinoči varovali tako neprijavljen shod pred vlado kot kolesarjenje na Trgu republike. Ob 19.30 se je namreč na trgu zbralo okoli 10 oseb, ki so krajši čas kolesarile.

Inšpektorjem zdravstvenega inšpektorata so policisti pomagali pri identificiranju 11 posameznikov, ki naj bi kršili odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Ugotovili pa so tudi po eno kršitev zakonu o javnih zbiranjih, zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o pravilih cestnega prometa.

Z zbiranjem obvestil nadaljujejo, v primeru zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Protestna akcija se je včeraj dopoldne zgodila tudi pred ministrstvom za kulturo, v kateri je aktiv delavk in delavcev v kulturi ponovno izrazil nestrinjanje z aktualno kulturno politiko. Kot so sporočili po akciji, zahtevajo odstop ministra Vaska Simonitija in so spisali tudi njegovo odstopno izjavo.

Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo zaradi obnove stavbe na Metelkovi 6 nevladne organizacije od tam izseliti do konca januarja.

COMMENTS

Wordpress (0)