Vasilka Sancin: Rešitev za Slovenijo in Hrvaško bi lahko bila vgraditev sodbe Arbitražnega sodišča v bilateralni sporazum – TOPNEWS.si

Vasilka Sancin: Rešitev za Slovenijo in Hrvaško bi lahko bila vgraditev sodbe Arbitražnega sodišča v bilateralni sporazum

Vasilka Sancin: Rešitev za Slovenijo in Hrvaško bi lahko bila vgraditev sodbe Arbitražnega sodišča v bilateralni sporazum

Po mnenju Sancinove bi lahko bila rešitev v tem, da se vsebina arbitražne sodbe vgradi v bilateralni sporazum, pri čemer bi obe strani lahko rekli, da se nista odrekli svojim stališčem.

Po poročanju hrvaške Hine je Slovenska strokovnjakinja za mednarodno pravo včeraj izrazila mnenje, da je možno uskladiti nasprotna stališča Slovenije in Hrvaške glede arbitražne sodbe v sporu o meji enostavno z vgraditvijo sodbe v bilateralni sporazum, s čimer bi obe strani ohranili politično dostojanstvo.

pavliha odziv na sancin arbitraza

Taka politična stališča slabijo slovensko pozicijo v Evropi in svetu, je dejal Pavliha

Vlada slovenskega premierja Mira Cerarja vztraja, da so bilateralni pogovori predsednikov vlad možni le o “izvedbi” arbitražne sodbe, medtem ko hrvaška stran zaradi tega, ker je Slovenija kompromitirala arbitražni proces, vztraja na bilateralni rešitvi mejnega spora, no, ti dve stališči bi se lahko uskladilo, je dejala Sancinova v pogovoru za Slovenski radio, sicer profesorica mednarodnega prava na Univerzi v Ljubljani in svetovalka za arbitražo v času vlade Boruta Pahorja.

Rešitev bi lahko bila v tem, da se vsebina arbitražne sodbe vgradi v bilateralni sporazum, pri čemu bi obe strani lahko dejali, da se nista odrekli svojim stališčem, je povedala Sancinova.

Hrvaška bi na ta način svoji javnosti takšno rešitev lahko “prodala” kot svoj uspeh, ta način bi hkrati zadovoljil tudi Slovenijo, če bi se bilateralno dogovorilo o nekaterih popravkih na kopenski meji, da bi v odnosu na rešitev, ki so jo sprejeli arbitri, bila “bolj življenjska” in bolj ugodna za obmejno prebivalstvo, je dejala Sancinova.

Profesor pomorskega prava in bivši minister za promet Marko Pavliha je za slovenski radio dejal, da je dobro, ker pravna stroka v Sloveniji v celoti daje prav premierju Cerarju, kar se je potrdilo tudi z odločitvijo parlamenta, ki je v ponedeljek sprejel sveženj “izvedbenih” zakonov, saj bo tudi “Hrvaška slej ali prej morala pristati na izvedbo” arbitraže. Kot slabo je ocenil, ker se del opozicijskih politikov, med njimi tudi bivši premier Janez Janša, nasprotuje izvedbi sodbe, saj ocenjujejo, da so arbitri sprejeli za Slovenijo slabo rešitev, s katero Slovenija ni dobila teritorialnega stika z odprtim morjem, kot je pričakovala.

V kolikor Hrvaška kljub vsemu ne bi pristala na izvedbo arbitražne sodbe, bi se morala Slovenija najprej obrniti na Evropsko komisijo s tezo, da Hrvaška tako krši dogovorjene obveze Evropske unije in njen pravni red. Šele po tem, bi lahko Slovenija tudi formalno tožila Hrvaško na sodišču EU-ja v Luksemburgu, če posredovanje Evropske komisije ne bi bilo uspešno in če bi Hrvaška še naprej vztrajala pri zavračanju arbitraže, je povedal Pavliha za slovenski radio, poroča Hina.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
  • comment-avatar
    Oregon 6 let

    se mi zdi da je tejle že Turk nekaj bilateralno vgradil

  • comment-avatar
    misterij1234 6 let

    Doktorica,izjava ,ki ni vredna naziva doktor pravnih znanosti,kako bi lahko nekaj ” vgradil ” če ni doktorica gradbeništva.HR ne spoštuje odločbe arbitražnega sodišča pa bo spošotovala bilateralni sporazum.Do tega pojma,pa še nismo prišli,saj lahko to traja še 1000 let.

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    A bo kdo tole konkubinsko kokoš končno brcnil na cesto.
    Češplja ne razume niti tega ,da brez pokimanja ZDA ni ničesar.Vse kar bo bo na škodo rusofilske Slovenije.