Strokovnjaki imajo dobro napoved za cepivo proti covidu-19 – Kdaj ga lahko pričakujemo? – TOPNEWS.si

Strokovnjaki imajo dobro napoved za cepivo proti covidu-19 – Kdaj ga lahko pričakujemo?

Strokovnjaki imajo dobro napoved za cepivo proti covidu-19 – Kdaj ga lahko pričakujemo?

Višji svetovalec britanske vlade pričakuje, da bo cepivo proti covidu-19 na voljo konec marca 2021.

Kot poroča Daily Mail, je član znanstvenega svetovalnega telesa britanske vlade (SAGE) Jeremy Farrar izjavil, da je Velika Britanija v naslednjih treh do šestih mesecih pred “zelo, zelo težkim” obdobjem, vendar vidi “luč na koncu predora” in predvideva, da bo učinkovito cepivo proti covidu-19 na voljo v prvi četrtini leta 2021.

Medtem je farmacevtski gigant Pfizer objavil video, iz katerega je razvidno, da proizvodnja cepiva v Belgiji dobro napreduje. Pfizer je v svoji tovarni v belgijskem Pierceu že izdelal “nekaj sto odmerkov” cepiva, ki ga zdaj skladiščijo in bo na voljo na trgih po vsem svetu, če bodo klinična preizkušanja uspešna in jih bodo regulatorji ocenili kot varna in učinkovita, še piše Daily Mail.

Ameriški farmacevtski velikan upa, da bo letos proizvedel 100 milijonov odmerkov, medtem ko nameravajo leta 2021 proizvesti 1,3 milijarde odmerkov. Vsak bolnik, ki prejme cepivo, bo moral prejeti še en odmerek.

V intervjuju za Daily Mail je izvršni direktor Pfizerja Ben Osborn dejal: “Čudovito je bilo videti prve stekleničke, ki so se spuščale s proizvodne linije … Ko sem videl izdelek, ki predstavlja vrhunec našega celotnega dela, sem bil zelo vesel,” je dejal.

Namestnik glavnega zdravstvenega svetovalca britanske vlade Jonathan Van-Tam je prejšnji teden v parlamentu dejal, da bi se lahko cepivo, izdelano na univerzi v Oxfordu, ki ga proizvaja farmacevtska družba Astra Zeneca, na trgu pojavilo decembra.

Profesor Farrar je v nedeljo za “Sky News” dejal, da so zdaj potrebni izolacijski ukrepi, ker je trenutno v Britaniji morda 50.000 novih primerov okužbe na dan.

Farrar ne verjame, da bo cepivo letos pripravljeno do katoliškega božiča, in napovedal, da bo zelo težko obdobje trajalo tri do šest mesecev.

“Temperature padajo, več časa preživimo doma in v tem času se pojavljajo tudi druge okužbe,” je dejal.

Ko gre za potencialno cepivo in uspešno zdravljenje, Farrar napoveduje, da smo od cilja oddaljeni tri do šest mesecev, poroča “Daily Mail”.

COMMENTS

Wordpress (0)