Luka Mesec v stilu maršala Tita: “Zato ne bomo čakali volitev, ta vlada mora pasti” ali “Prozor noćas mora pasti” – Po Janševem “govoru naciji” nocoj nagovarja državljane tudi Borut Pahor, ki poziva k strnitvi vrst – TOPNEWS.si

Luka Mesec v stilu maršala Tita: “Zato ne bomo čakali volitev, ta vlada mora pasti” ali “Prozor noćas mora pasti” – Po Janševem “govoru naciji” nocoj nagovarja državljane tudi Borut Pahor, ki poziva k strnitvi vrst

Luka Mesec v stilu maršala Tita: “Zato ne bomo čakali volitev, ta vlada mora pasti” ali “Prozor noćas mora pasti” – Po Janševem “govoru naciji” nocoj nagovarja državljane tudi Borut Pahor, ki poziva k strnitvi vrst

Bitka za Prozor je bila ena pomembnejših bitk četrte sovražne ofenzive. Bitke za Prozor so potekale 15. in 16. februarja 1943, s katerimi je jugoslovanskim partizanom uspelo mesto na kratko osvoboditi izpod Italijanov. Od tu tudi znameniti Titov ukaz “Prozor mora nocoj pasti!”

Potem ko je sinoči vlada razglasila epidemijo, je današnji zapis koordinatorja Levice Luke Mesca na Facebooku podoben Titovemu pozivu “Ta vlada mora pasti”.

Luka Mesec: “Skratka, vladi so stvari ušle iz rok, ker njen cilj nikoli ni bil “zajezitev covid-19”, pač pa:

  1. Grabljenje vseh mogočih vzvodov oblasti,
  2. Podrejanje sodstva, medijev in obračun s civilno družbo,
  3. Spravljanje države pod okrilje Orbanove oligarhije,
  4. Poskušanje inštalirati sebe kot nedotakljivo elito, tako kot je storil Orban – ta je obdan s tajkuni, ki so pod njegovo oblastjo oplenili državo, njegov sošolec Lőrinc Mészáros je npr. svoje premoženje v Orbanovem desetletju povečal za 50x, danes je drugi najbogatejši Madžar, težek več kot milijardo evrov.

Kje je v tej zgodbi covid? Hja, predvsem jim služi kot prikladna kulisa. Prioritete vlade so ravno obratno, kot govori Janša. Cilj je oblast, korona kriza je hkrati kulisa in sredstvo, ljudje – v vseh pogledih – pa kolateralna škoda.

Zato ne bomo čakali volitev, ta vlada mora pasti, “ zaključuje Mesec. Njegov zapis objavljamo spodaj.

Opozicija pa je danes tudi napovedala, da v času epidemije ne bo zamrznila aktivnosti, povezanih z rušenjem Janševe vlade. Marjan Šarec in Tanja Fajon sta ob robu zasedanja državnega zbora dejala, da se aktivnosti za koalicijo ustavnega loka zaradi epidemije ne zmanjšujejo.

Po navedbah Fajonove so pospešili pogovore, z epidemiologi in drugimi zdravniki pa so pripravili alternativen nabor ukrepov, kako upravljati z razmerami zaradi covida-19. Šarec pa je na vprašanje, ali so že blizu skupnega programa, odgovoril, da tega ne komentira, saj da tudi ko greš na Kamniško sedlo, je videti zelo blizu, pa je hkrati še zelo daleč.

Janez Janša je danes v parlamentu v odgovoru na poslansko vprašanje Janija Moderndörferja, kako bo vlada zagotovila ustrezno oskrbo za vse okužene s covidom, ki bodo v prihodnje potrebovali hospitalizacijo, zavrnil očitke o pomanjkljivi komunikaciji, prepoznem ukrepanju in pomanjkanju kapacitet.

Jani Moderndörfer: “Sami verjetno niti ne opazite, v nadaljevanju boste verjetno celo to zanikali, ampak dejstvo je, da ste na samem ukrepanju kar se tiče covida v tej drugi fazi seveda pijani od veselja, da vam je uspelo v prvem delu, kar je sicer dobro, preprosto pogoreli, predvsem pogoreli v tem, da ste v resnici prepozno začeli ukrepati takrat, ko bi lahko. Namesto, da bi se začeli resno ukvarjati in pogovarjati o tem kakšni bodo pravi ukrepi, ste zamudili najprej pri zapiranju meje, ste se raje dogovorili s hrvaškim premierjem kako boste malo odložili vse skupaj na začetek šole, kasneje pa z ostalimi ukrepi kjer ste čakali…”

Janez Janša: “Kar se tiče rešitev ne samo, da so predstavljene in komuniciranje, tudi v naprej je bil predstavljen načrt z vsemi parametri kdaj približno stopijo v veljavo posamični ukrepi, tako da zdaj govoriti, da nismo vedeli kaj bo, da ne poznamo načrtov, da ni kapacitet, poglejte, to je za nek politični diskurz v stilu, ki je znan, seveda možno, nima pa to nobene zveze z realnostjo. Na vsa ta vprašanja, ki ste jih postavljali, ste dobili odgovore, tako da, tisto kar mogoče manjka in po čemer se Slovenija dejansko razlikuje v tem času boja s Korono po celi Evropi in po večini sveta, je to, da drugje je več ali manj, je politika sposobna stopiti skupaj. V tem Državnem zboru ste prejšnji teden, večina iz opozicije, glasovali proti dodatnim kapacitetam v zdravstvu, proti podaljšanju rokov za uporabo turističnih bonov, proti nadomestilom tistim, ki zaradi Korone čakajo na delo, proti vsem ukrepom, ki so sami po sebi logični in ki jih sprejemajo povsod po svetu”.

Predsednik države Borut Pahor pa je prav tako kot Janša sinoči v nagovoru narodu nocoj dejal, “da v krizi skupnost strne vrste; zdaj je tak čas”.

Borut Pahor: “Nikoli ne mislimo vsi enako. Tudi o virusu o tem kako ga premagati nimamo vsi enakega mnenja. Ampak virus napada brez izjeme ne glede na to kaj si kdo misli o njem. poležejo pa tisti, ki so bolj ranljivi. Zlasti nanje si država prizadeva v času krize in njenih gospodarskih in socialnih posledic. V teh težkih časih moramo skrbno varovati vrednote pravičnosti in enakosti. V krizi skupnost strne vrste. zdaj je tak čas. bodimo pogumni in odločni a hkrati strpni in potrpežljivi”.

Ob tem dodaja, da ga kljub skrbem prevzema ponos. “Kot vaš predsednik občudujem vašo mirnost in razsodnost, srčnost, vašo človečnost. Te noben virus ne more premagati. Zato vem, da bomo skupaj zmagali,” sklene predsednik.

Opozicija pa je bila tako pred vrati velike dvorane kot tudi v DZ-ju ob poslanskih vprašanjih kritična predvsem do načina komunikacije. V večjem delu opozicije ocenjujejo, da je napoved razglasitve epidemije na Twitterju, kot je to v nedeljo zvečer storil predsednik vlade Janez Janša, neprimerna. Vladi očitajo, da so tudi zaradi sprejemanja ukrepov čez noč ljudje zmedeni in prestrašeni.

“Zaman je v nedeljo zvečer spet ljudi begati z izrednimi in nočnimi sejami. Vsak ukrep je treba sporočiti vsaj 24 ur prej, pa še to je malo,” je dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec in poudaril, da morajo imeti ljudje čas, da se na ukrepe pripravijo.

Predsednica SD Tanja Fajon je bila kritična do komunikacije predsednika vlade. “Najprej nagovor ljudstvu, razmeroma pomirjajoč, potem pa čez dobro uro na Twitterju, precej v Trumpovem stilu, razglasitev: čaka nas epidemija. Ljudem ni bilo jasno, kako se bo ponedeljek začel,” je pojasnila in dodala, da se ji zdi to zelo nespoštljivo.

POLICIJSKA URA IN PLES Z ORBANOMZakaj so vladi stvari ušle iz rok?Spomnim se, kako so nas z desne spomladi…

Objavil/a Luka Mesec dne Ponedeljek, 19. oktober 2020

COMMENTS

Wordpress (0)