Aleš Hojs pozval petkove protestnike na “premirje” vsaj v času ukrepov in pohvalil policijo z intervencijo minuli petek – “Protestna ljudska skupščina” pa je v protestniški izjavi za javnost, kljub priporočilu Hojsa, za danes že napovedala kolesarjenje po Ljubljani in drugod po državi – Vroče bo! – TOPNEWS.si

Aleš Hojs pozval petkove protestnike na “premirje” vsaj v času ukrepov in pohvalil policijo z intervencijo minuli petek – “Protestna ljudska skupščina” pa je v protestniški izjavi za javnost, kljub priporočilu Hojsa, za danes že napovedala kolesarjenje po Ljubljani in drugod po državi – Vroče bo!

Aleš Hojs pozval petkove protestnike na “premirje” vsaj v času ukrepov in pohvalil policijo z intervencijo minuli petek – “Protestna ljudska skupščina” pa je v protestniški izjavi za javnost, kljub priporočilu Hojsa, za danes že napovedala kolesarjenje po Ljubljani in drugod po državi – Vroče bo!

Od polnoči v celotni državi velja prepoved zbiranja nad 10 oseb tako v rdečih kot tudi v oranžnih regijah. V rdečih pa so poleg tega začasno prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi. Kazni so velike za posameznika od 200 evrov pa vse do nekaj tisoč evrov, je sinoči povedal notranji minister Aleš Hojs v oddaji 24ur zvečer.

Hojs je odgovarjal tudi na vprašanje, “kaj je s petkovimi protesti”, oziroma, kaj to pomeni za udeležence protestov.

“No poglejte, jaz to govorim že več tednov, vsi ti protestniki ob petkih kršijo veljavne odloke slovenske vlade že mesece. Torej tudi, če jutri ta shod bo, bo to seveda samo ponavljajoče kršenje odloka, ki ga ti ljudje že tako ali tako izvajajo. Jaz mislim, da je stvar že naravnost škandalozna in jaz vse te protestnike pozivam, da je stvar s koronavirusom tako resna, da naj vzamejo pamet v roke in vsaj za čas, ko se skupaj borimo proti bolezni te proteste nekako prenehajo, za to bodo imeli še dovolj časa,” je dejal Aleš Hojs.

Na vprašanje, kaj kot notranji minister pravi na očitke protestnikov, da je bila policija že prejšnji petek pregroba in kakšna navodila ima policija tokrat, je Aleš Hojs dejal: “Njihovi očitki s prejšnjega tedna so seveda neutemeljeni. Potrebno jih je enostavno vreči čez ramo. Policija je tudi v preteklem tednu opravljala stvari profesionalno, stoično, tako, kot je bilo navodilo. Poglejte si prispevke, videli boste, kakšne provokacije so bili policisti deležni in na vsak način moram za pretekli teden policijo zgolj in samo pohvalit”.

Protestna ljudska skupščina pa je v protestniški izjavi za javnost za danes že pozvala na proteste oziroma kolesarjenje.

“Protestnice in protestniki se bomo tudi ta petek uprli diktaturi vlade Janeza Janše in ponovno kolesarili po vsej Sloveniji. Varno, odgovorno, vendar neustrašno in neustavljivo, vse dokler ne pade ta nesposobna in zločinska strahovlada!”, so zapisali v sporočilu, hkrati pa pozvali udeležence naj tudi ta petek spoštujejo “vse posredovane varnostne ukrepe za preprečitev širjenja okužb”.

“Pozivamo vse protestnice in protestnike, da se protestov udeležijo na kolesih, nosijo maske, vzdržujejo varnostno razdaljo vsaj 2 metra, se ne združujejo in ostajajo v gibanju. Hkrati pozivamo vse udeležence, da se izognejo Trgu Republike in se namesto tega ponovno podajo po ljubljanskih ulicah”, so med drugim zapisali v protestniški izjavi, hkrati pa so se odzvali na intervencijo policije minuli petek.

“Prejšnji teden smo bili namreč v Ljubljani priča policijski represiji, prekomerni uporabi sile ter agresivnemu popisovanju udeležencev (kot tudi naključnih mimoidočih), kljub spoštovanju varnostnih ukrepov. Policijska represija je bila politično motivirana. Zato pozivamo vse, da se ta teden s svojo prisotnostjo na protestu temu odločno upremo! Ne bomo se pustili ustrahovati in ne bodo nas utišali”.

Je pa zanimivo, da so se tudi znotraj protestnikov pojavila nekatera razmišljanja in zapisi, po katerih bi veljalo razmisliti, da bi za čas lockdowna vseeno nehali protestirati. Kot je zapisal Jerneja Kaluža v tekstu objavljenem na Radiu Študent “Kdaj nehati protestirati”.

“Taktika oblasti, ki so jo prejšnji teden utelešale predvsem izjave Aleša Hojsa, da protivladne proteste prikaže kot izraz radikalizirane manjšine in kot veliko nevarnost za širjenje virusa, je prozoren manever diskreditacije, osnovan na populističnih predpostavkah o »zdravi« večini in izrojeni manjšinski drugosti, ki najeda sicer harmonično in zdravo družbo. Glede na to, da je ta manever izredno uspešen tudi v primerih veliko abstraktnejših in umetno ustvarjenih zunanjih sovražnikov, ni čudno, da deluje tudi v situaciji, ko se zdi, da si udeleženci uličnih protestov zelo konkretno dovolijo točno tisto, čemur se morajo vsi ostali v imenu skupnega dobrega odreči – namreč druženju in nenujnim družabnim stikom. Kot je dobro znano iz nekaterih Žižkov klasičnih izvajanj, pa je ravno tovrstno ekscesivno razkazovanje užitka, ki ga gledalec dojema kot »užitek drugega«, ki se mu mora sam odreči, tisto, ki generira sovraštvo in netolerantnost do določenih družbenih skupin in njihovih užitkov” , je med drugim zapisal Kaluža in v zapisu “Kdaj nehati protestirati” in dodal:

“Karte so v trenutni situaciji torej jasno razdeljene: vladna politika ljubljanske proteste diskreditira tako, da jih prikazuje kot zdravstveno tvegane in ignorantne do epidemioloških ukrepov, pri tem pa spretno izkorišča tudi antijanšistični nasprotovalni refleks, s perspektive katerega je nasprotovanje Janši vedno in povsod povsem sprejemljivo. Zaradi tega refleksa, ki lahko v svoji skrajnosti sam pristaja na osnovno predpostavko janšistične politike – »kdor ni z nami, je proti nam« – je mogoče predvidevati, da bodo protestniki storili točno tisto, kar bosta Hojs in Janša odsvetovala. S tem se protesti v trenutni situaciji izpostavljajo zasuku v bolj »looney« smer, diskreditaciji kot radikalnemu manjšinskemu odklonu in tudi vplivu raznoraznih »infiltratorjev«, zloraba katerih SDS-u, kot nakazujejo nekatere izkušnje iz preteklosti, ni povsem tuja”.

Poziv protestnikov kot tudi razmislek Jerneja Kaluže, objavljamo spodaj v celoti.

Sicer pa je že včerajšnje dogajanje v parlamentu – obmetavanje z besedami, protestno tolčenje po mizah in odhod s seje”- pokazalo, kako zaostreno je politično ozračje v državi, ki bi lahko eskaliralo tudi zaradi na videz banalnih razlogov. Zato bo zanimivo videti, kako se bo odvijal današnji protest, ki ga je, kot smo zapisali, notranji minister Aleš Hojs odsvetoval vsaj za čas najstrožjih ukrepov, medtem ko so protestniki napovedali, da bodo vseeno šli na ulice.

Izjava za javnost, 16. 10. 2020

Ne represiji! Ne diktaturi! Vsi na kolo!

Protestnice in protestniki se bomo tudi ta petek uprli diktaturi vlade Janeza Janše in ponovno kolesarili po vsej Sloveniji. Varno, odgovorno, vendar neustrašno in neustavljivo, vse dokler ne pade ta nesposobna in zločinska strahovlada!

Protestnice in protestniki zdravstveno situacijo jemljemo izjemno resno, zato bomo tudi ta petek spoštovali vse posredovane varnostne ukrepe za preprečitev širjenja okužb. Hkrati pa izjemno resno jemljemo tudi politično situacijo in nevzdržnost te strahovlade, ki že sedem mesecev razkraja demokracijo v državi. Zato razlogi za upor navkljub zdravstveni situaciji (in tudi prav zaradi nje) ostajajo. S tem pa tudi protestnice in protestniki in njihova pravica do svobode izražanja. 

Po vseh dostopnih informacijah NIJZ ni nikoli izrazil mnenja, da bi obstajala realna nevarnost za širitev virusa na prostem, na razdalji, večji od dveh metrov, med gibanjem s kolesom in hkrati še z uporabo maske. Ne NIJZ ne vlada nista zabeležila enega samega primera okužbe na 25. zaporednih petkovih protestih. Če je tovrstno razpršeno kolesarjenje potencialno tveganje, bi bilo po tej analogiji nujno že zdavnaj zapreti vse nakupovalne centre, kot tudi vsa mestna središča, saj je gostota pešcev sredi dneva na mestnih ulicah povsem primerljiva z razpršenim kolesarskim protestom. Seveda pa je jasno da v tem primeru ne gre za strokovne, temveč za politične kriterije.

Pozivamo vse protestnice in protestnike, da se protestov udeležijo na kolesih, nosijo maske, vzdržujejo varnostno razdaljo vsaj 2 metra, se ne združujejo in ostajajo v gibanju. Hkrati pozivamo vse udeležence, da se izognejo Trgu Republike in se namesto tega ponovno podajo po ljubljanskih ulicah.

Prejšnji teden smo bili namreč v Ljubljani priča policijski represiji, prekomerni uporabi sile ter agresivnemu popisovanju udeležencev (kot tudi naključnih mimoidočih), kljub spoštovanju varnostnih ukrepov. 

Policijska represija je bila politično motivirana. Zato pozivamo vse, da se ta teden s svojo prisotnostjo na protestu temu odločno upremo! Ne bomo se pustili ustrahovati in ne bodo nas utišali.  

Se vidimo ob 19h v centru Ljubljane in po vseh krajih Slovenije.

Vse medije pozivamo, da v luči zagotavljanja zdravja in preprečevanja širjenja okužb obveščajo potencialne udeležence o zgoraj navedenih smernicah za varno udeležbo na petkovem protestu.

Smrt janšizmu, svoboda vsem!

COMMENTS

Wordpress (0)