Zaradi uporabe nacističnih simbolov obsojen vodja skrajno desne stranke na Slovaškem na štiri leta zapora – TOPNEWS.si

Zaradi uporabe nacističnih simbolov obsojen vodja skrajno desne stranke na Slovaškem na štiri leta zapora

Zaradi uporabe nacističnih simbolov obsojen vodja skrajno desne stranke na Slovaškem na štiri leta zapora

Vodja skrajno desne stranke, ki ima poslance v slovaškem parlamentu, Marian Kotleba, je bil včeraj zaradi nezakonite uporabe neonacističnih simbolov obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora.

Kotlebi, predsedniku Ljudske stranke Naša Slovaška, so sodili, potem ko je leta 2017 revnim družinam razdelil čeke s 1.488 evri, številka 1.488 pa ima simbolni pomen za neonaciste, poroča AP.

Sodba ni pravnomočna, Kotleba krivde ni priznal in se nanjo lahko pritoži, o njegovi pritožbi pa bo odločalo vrhovno sodišče.

Ekstremna skrajno desna stranka Naša Slovaška, katere člani uporabljajo nacistične pozdrave in si prizadevajo, da Slovaška izstopi iz Evropske unije in Nata, je bila na februarskih parlamentarnih volitvah četrta z 8-odstotno podporo. V slovaškem parlamentu ima 17 sedežev, v evropskem pa tri.

Kotleba in člani njegove stranke odkrito podpirajo zapuščino nacistične marionetne države, kakršna je bila Slovaška med drugo svetovno vojno.

Vrhovno sodišče je lani zavrnilo zahtevo državnega tožilca za prepoved stranke Naša Slovaška Mariana Kotlebe zaradi pomanjkanja dokazov.

COMMENTS

Wordpress (0)