“Odprta kuhinja in petkovi protesti” – Polemični zapis Luke Mesca glede ravnanja policije na petkovih protestih – TOPNEWS.si

“Odprta kuhinja in petkovi protesti” – Polemični zapis Luke Mesca glede ravnanja policije na petkovih protestih

“Odprta kuhinja in petkovi protesti” – Polemični zapis Luke Mesca glede ravnanja policije na petkovih protestih

Potem ko so v soboto nekatere organizacije, gibanja, iniciative in posamezniki v imenu petkovih protestnikov na v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča naslovili protestno pismo, je včeraj na Facebooku svoj pogled na dogajanje objavil tudi koordinator Levice Luka Mesec v zapisu z naslovom: “Telo naroda in ustrahovanje – Komu so bili namenjeni udarci?”

Podpisniki – Mladinska aktivistična organizacija, Protestna ljudska skupščina, Protestival, ADDK, Glas kulturi, glasilo Neopis, Društvo Alternativna akademija, Sindikat Mladi plus, Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Savsko naselje, Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Mladi za podnebno pravičnost, Zavod Bob ter številni posamezniki, so že dan po protestih v protestnem pismu zaradi ravnanja policije na petkovih protestih obsodili ravnanje policije, ki je po njihovem v več primerih brez razloga uporabila prekomerno silo, ter zahtevajo javno opravičilo in razjasnitev dogodkov.

Poudarili so, da »Slovenija velja za demokratično državo, zato so takšni dogodki nesprejemljivi«.

Notranji minister Aleš Hojs je v četrtek napovedal, da lahko petkovi protestniki pričakujejo, da jih bosta policija in zdravstveni inšpektorat bolj dosledno identificirala in ob nespoštovanju odloka tudi kaznovala. Policija je že ob začetku shoda na Trgu republike začela s podpisovanjem udeležencev, kjer sicer ni delala nobenih izjem, saj so popisali tudi starejši upokojenki ter Andreja Rozmana Rozo in aktivistko Svetlano Makarovič.

To je sprožilo prve odzive in gnev pri udeležencih protestov, nakar se je napeto ozračje še stopnjevalo in doseglo vrhunec, ko so na prizorišče prišli v črno oblečeni predstavniki Mladinske aktivistične organizacije, ki jih je policija nekaj časa spremljala, nato pa začela s postopki podpisovanja in aretacijami, čemur so se mladi aktivisti upirali, zato je prišlo tudi do aretacij.

Kot so kasneje zapisali v sporočilu za javnost na generalni policijski upravi, so “policisti na petkovem protestu v Ljubljani ugotovili kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in 61 primerov kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. V štirih primerih so zoper posameznike uporabili prisilna sredstva. Dve izmed teh oseb so zaradi ugotavljanja identitete privedli v prostore policije in ju po končanem postopku izpustili. V povezavi s tem so policisti ugotovili identiteto skupno 64 oseb, so navedli na policiji”.

Luka Mesec: “Včeraj smo bili na protestih priča policijskemu nasilju, kakršnega ta dežela že dolgo ni videla. Mirne protestnike so policisti zbijali s koles. Mlademu aktivistu so izpahnili ramo. Popisali in oglobili so na desetine ljudi, čeprav so nosili maske in so držali distanco. Vlada svojo brutalnost opravičuje z omejevanjem virusa. A to pojasnilo težko sprejemamo: popoldne je na odprti kuhinji Plečnikova tržnica pokala po šivih, a to jih ni motilo, kolesarje pa je bilo treba pregnati s pendreki, globami in batinami – čeprav so nosili maske, se držali socialne distance, vlada pa nima niti enega dokaza, da se je katerakoli od skoraj 8.000 okužb doslej zgodila na protestih…

Včerajšnji udarci so bili opozorilo vsem: ali se boste pokorili, ali pa vas bomo utišali s silo. Kar pa je še en razlog več, zakaj ne gre čakati volitev, zakaj je treba JJ in njegovo politiko čimprej spraviti z oblasti.

TELO NARODA IN USTRAHOVANJEKomu so namenjeni udarci?Včeraj smo bili na protestih priča policijskemu nasilju,…

Objavil/a Luka Mesec dne Sobota, 10. oktober 2020

TELO NARODA IN USTRAHOVANJE
Komu so namenjeni udarci?

Včeraj smo bili na protestih priča policijskemu nasilju, kakršnega ta dežela že dolgo ni videla. Mirne protestnike so policisti zbijali s koles. Mlademu aktivistu so izpahnili ramo. Popisali in oglobili so na desetine ljudi, čeprav so nosili maske in so držali distanco.

Vlada svojo brutalnost opravičuje z omejevanjem virusa. A to pojasnilo težko sprejemmo: popoldne je na odprti kuhinji Plečnikova tržnica pokala po šivih, a to jih ni motilo, kolesarje pa je bilo treba pregnati s pendreki, globami in batinami – čeprav so nosili maske, se držali socialne distance, vlada pa nima niti enega dokaza, da se je katerakoli od skoraj 8.000 okužb doslej zgodila na protestih.

Vlada je včeraj na Svetu za nacionalno varnost (SNAV) sama med vrsticami povedala, zakaj v resnici gre. Kot je zapisal Smetnjak, so na SNAV združili obravnavo epidemioloških razmer in nezakonitih migracij, s čimer so “nesramežljivo izpričali perspektivo, po kateri narodu, ki je telo, grozi okužba od zunaj”. Telo naroda, čisti Slovenci, kužni migranti. Zveni znano?

Nasilje na večernih protestih je del iste zgodbe. V izrojeni politiki, ki narod pojmuje kot “telo”, je to vedno ogroženo tudi od znotraj, ogrožajo pa ga kritiki, ki motijo režim. V fantazijski pripovedi Janševe vlade si virusa seveda ne podajajo “čisti Slovenci” med sabo, okužba se širi zaradi “bolnega tkiva”: protestnikov, ki si drznejo na kolesa; medijev, ki jim je premjé ta teden na Twitterju zažugal z zadnjim opozorilom; opozicije, ker si drzne kritizirati vladne poskuse dušenja demokracije in ugrabljanja države za kuliso boja proti epidemiji.

Včerajšnji udarci so bili opozorilo vsem: ali se boste pokorili, ali pa vas bomo utišali s silo. Kar pa je še en razlog več, zakaj ne gre čakati volitev, zakaj je treba JJ in njegovo politiko čimprej spraviti z oblasti.

Foto: Gašper Lešnik
Smetnjak tekst: http://www.smetnjak.si/2020/10/imunopolitika/

Protestno-pismo-proti-policijskemu-nasilju

COMMENTS

Wordpress (0)