Na Dunaju zmagala Socialdemokratska stranka Avstrije, Svobodnjaška stranka je izgubila dve tretjini volivcev, HC Strache Team pa ni prestopila praga – TOPNEWS.si

Na Dunaju zmagala Socialdemokratska stranka Avstrije, Svobodnjaška stranka je izgubila dve tretjini volivcev, HC Strache Team pa ni prestopila praga

Na Dunaju zmagala Socialdemokratska stranka Avstrije, Svobodnjaška stranka je izgubila dve tretjini volivcev, HC Strache Team pa ni prestopila praga

Na volitvah na Dunaju je zmagala Socialdemokratska stranka Avstrije (SPÖ), druga pa je Ljudska stranka (ÖVP), ki ji je uspelo podvojiti število glasov in se vrniti na drugo mesto, medtem ko je Svobodnjaška stranka (FPÖ) izgubila dve tretjini volivcev.

Po preliminarnih izidih na podlagi 100 odstotkov preštetih glasov, oddanih na voliščih, je SPÖ prejela 43,09 odstotkov glasov, kar je 3,5 odstotka več kot leta 2015. ÖVP je dobila 18,47 odstotka glasov, 9,23 odstotka več kot na zadnjih volitvah. Zanimivo je, da si je ÖVP v skoraj vseh dunajskih občinah povrnila drugo mesto.

Tretja stranka so Zeleni, ki so tokrat osvojili 12,21 odstotka glasov, 0,37 odstotka več.

Četrta je FPÖ, ki je osvojila 8,92 odstotka glasov, kar je 21,87 odstotka manj kot leta 2015.

Nosilec liste FPÖ Dominik Nepp in drugi voditelji stranke so ocenili, da je za to situacijo kriv nekdanji vodja stranke Heinz Christian Strache in z njim povezana afera “Ibiza”, zaradi katere je moral zapustiti vlado in vodstvo stranke.

Mimogrede, “HC Strache Team”, stranka, prek katere se je Strache skušal vrniti na politično sceno, cenzusa ni prešla, saj je osvojila le 4,32 odstotka glasov.

V dunajski skupščini bo le še stranka Neos, ki je osvojila 6,92 odstotka glasov.

Ne gre za končni izid, saj je približno 40 odstotkov Dunajčanov glasovalo po pošti.

Glede končnih rezultatov se v vrstnem redu strank ne bo nič spremenilo, le da se bo odstotek osvojenih glasov za nekatere stranke izboljšal, za nekatere pa padel.

Tako se ocenjuje, da bo stranka SPÖ z 42,2 odstotka volitev zmagala ob upoštevanju oddanih glasov po pošti, ÖVP bi prejela 18,8 odstotka glasov, Zeleni 14, Neos 7,8, FPO 7,7 ter Ekipa HC Strache 3,6 odstotka glasov.

Ti izidi odpirajo SPÖ-ju številne možnosti za oblikovanje koalicije.

Tako bi lahko še naprej sodelovala z Zelenimi, ki bi jim zagotovili “udobno” večino, lahko pa bi si drznili tudi “eksperimentirati” z malim Neosom, s katerim še nikoli niso vladali.

Možna je tudi koalicija z ÖVP, vendar bi tak dogovor trajal veliko dlje časa, ker ÖVP zagotovo ne bo opustila svoje politike, ki jo vodi na zvezni ravni.

Možnost sodelovanje s FPO je vrh SPO že zavrnil.

COMMENTS

Wordpress (0)