Soočenje ameriških podpredsedniških kandidatov: “Korona je največji Trumpov neuspeh, to potrjuje več kot 210.000 mrtvih Američanov” – TOPNEWS.si

Soočenje ameriških podpredsedniških kandidatov: “Korona je največji Trumpov neuspeh, to potrjuje več kot 210.000 mrtvih Američanov”

Soočenje ameriških podpredsedniških kandidatov: “Korona je največji Trumpov neuspeh, to potrjuje več kot 210.000 mrtvih Američanov”

Razpravo med kandidatoma za podpredsednika Mikeom Penceom in Kamalo Harris je zaznamovalo manj vpadov v besedo in pripomb kot v obračunu med Trumpom in Bidnom, poudarek pa je bil na pandemiji koronavirusa, pereči temi predvolilne kampanje.

Prvo predsedniško razpravo med Trumpom in Bidenom so zaznamovali nenehni vpadi v replike drugega, osebni napadi pa so Američanom preprečili, da bi dobili vpogled v to, kako se kandidata nameravata soočiti z velikimi težavami.

Sinočnjo debato je zaznamovalo precej manjše število vpadov, Pence in Harris pa sta prevzela vlogo tiskovnih predstavnikov Trumpa in Bidena. Razprava je potekala v Salt Lake Cityju, republikanec in demokratka pa sta stala tri metre drug od drugega, ločevalo ju je tudi pleksi steklo.

Soočenje se je začelo s pandemijo koronavirusa. Pence je branil Trumpov odziv na zdravstveno krizo in dejal, da je “Trump takoj postavil zdravje Američanov na prvo mesto” s prepovedjo potovanja na Kitajsko.

Harrisova meni, da so Trumpove odločitve “največji neuspeh katere koli predsedniške administracije v zgodovini države”, kar potrjuje več kot 210.000 mrtvih Američanov.

“Zmanjševali so resnost covida-19,” je dejala Harrisova in dodala, da še vedno “nimajo načrta”.

Trumpovega delovanja v pandemiji koronavirusa ne odobrava 56 odstotkov Američanov, 38 odstotkov pa jih odobrava, kaže zadnja javnomnenjska raziskava Reutersa in Ipsosa, ki je bila izvedena med 2. in 6. oktobrom.
Demokratska kandidatka za podpredsednico je Trumpovo administracijo obtožila, da želi zrušiti Obamacare, in dejala, da bi to prizadelo milijone Američanov.

Izvolitev sodnika vrhovnega sodišča in pravica do splava

Republikanski predsednik je od senata pred volitvami 3. novembra zahteval, naj Barrettovo potrdi za sodnico vrhovnega sodišča, kar bi na tem najvišjem ameriškem sodišču ustvarilo konservativno večino s šestimi konservativci in tremi liberalci.

“Naj Američani zapolni mesto v Beli hiši, tako da bomo imeli mesto na vrhovnem sodišču,” je dejal Harrisova.

Demokrati se bojijo, da bo izvolitev Amy Connie Barrett na vrhovno sodišče ogrozila sodbo iz leta 1973 o legalizaciji splava po ZDA. Pence ni želel povedati, kakšno stališče bi zavzel glede tega vprašanja, če bi se o njem ponovno odločili v Indiani, njegovem domačem kraju, vendar je dejal, da se veseli Barrettove izbire.

Harrisova je jasno podprla pravico do splava.

“Vedno se bom borila za to, da bodo ženske same odločale o svojem telesu,” je dejala kalifornijska senatorka.

Rasne napetosti v državi

Rasizem in policijska brutalnost sta letos prišla na dan po umoru Afroameričanov Georgea Floyda in Brianne Taylor. Harrisova je dejala, da je bilo življenje medicinske sestre Brianne Taylor odvzeto “nepravično, tragično in nasilno” in spomnila na proteste po vsej državi zaradi Floydove smrti. “Slabi policisti so slabi za dobre policiste,” je dejala nekdanja tožilka.
Harrisova je izkušena političarka, ki naj bi pritegnil glasove afroameriške skupnosti, najbolj zvestih volivcev Demokratske stranke. Njihovi glasovi so Bidna rešili na predvolilni konferenci v Južni Karolini februarja in bodo ključni v zveznih državah, kot so Michigan, Pensilvanija in Wisconsin, kjer je Trump leta 2016 tesno zmagal.

Podnebne spremembe, davki

Pence je opozoril, da se bosta Biden in Harrisova vrnila k Pariškemu podnebnemu sporazumu in uničila gospodarstvo. Obtožil ju je, da nameravata “povečati davke in pokopati gospodarstvo z novo zeleno pogodbo”. Trdil je, da bo na ta način več sto tisoč ljudi izgubilo službo.

Harrisova je odvrnila, da Biden ne bo dvignil davkov nikomur, ki zasluži manj kot 400.000 dolarjev na leto. Izkoristila je priložnost, da je Trumpa obtožila utaje davkov.

“Ameriška javnost ima pravico vedeti, kdo vpliva na odločitve predsednika,” je dejala Harrisova.

New York Time je nedavno poročal, da je Trump v letih 2016 in 2017 plačal le 750 dolarjev dohodnine in v zadnjih 15 letih ni plačal dohodnine, kljub temu da je leta 2018 iz svojih resničnostnih šovov in drugih licenciranih projektov zaslužil 427,4 milijona dolarjev.

Pence je zanikal poročanje medijev in jih označil za “neresnične” in dejal, da je bil Trump v svojem mandatu odgovoren za krepitev ameriškega gospodarstva. Harrisova je odvrnila, da Biden moč ameriškega gospodarstva meri z močjo ameriškega delavca in ameriške družine, in dodal, da je cilj demokratov vlagati v trajnostni razvoj in zeleno gospodarstvo.

“Naša država je nekoč verjela v znanost in vlagala v razvoj in raziskave,” je dejala Harrisova.

Trumpov “enostranski pristop k zunanji politiki”

Trumpov odnos do Kitajske je “povzročil izgubo ameriških življenj, ameriških poslov in ameriškega položaja v svetu,” je dejala Harrisova. Trumpa je obtožila tudi, da se je oddaljil od prijateljev in se zbližal z diktatorji, pri čemer je omenila ruskega predsednika Vladimirja Putina.
Dodala je, da je Trump sprejel “enostranski pristop v zunanji politiki” in da Ameriko šteje za “manj varno” državo, odkar so ZDA leta 2015 odstopile od iranskega mednarodnega jedrskega sporazuma.

Pence je ponovil, da Trumpova administracija meni, da je Kitajska odgovorna za zdravstveno krizo v svetu.

“Za koronavirus je treba kriviti Kitajsko. Predsednik Trump zaradi tega ni zadovoljen, to je jasno povedal,” je dejal Pence.

COMMENTS

Wordpress (0)