Zdravniki opozarjajo, da je Trumpova vožnja okoli bolnišnice ogrozila zdravje drugih – TOPNEWS.si

Zdravniki opozarjajo, da je Trumpova vožnja okoli bolnišnice ogrozila zdravje drugih

Zdravniki opozarjajo, da je Trumpova vožnja okoli bolnišnice ogrozila zdravje drugih

Kratek izhod ameriškega predsednika Donalda Trumpa iz bolnišnice, kjer se zdravi zaradi covida-19, da bi zbranim podpornikom pomahal iz avtomobila, je sprožil številna opozorila in kritike, da je zaradi političnih točk ogrožal zdravje drugih ljudi.

Trumpa so v nedeljo zvečer posneli, kako se vozi na zadnjem sedežu črnega avtomobila z masko na obrazu in maha privržencem, zbranim pred vojaško bolnišnico Walter Reed v predmestju Washingtona. Med vožnjo z njim sta bila v avtu še dva človeka.

Bolniki z diagnozo okužbe s koronavirusom morajo običajno ostati v karanteni 14 dni, kar je običajni čas inkubacije za koronavirus, da ne bi okužili drugih ljudi. Trump je v četrtek prejel pozitiven test na koronavirus, a šele v petek zjutraj so iz Bele hiše sporočili, da je okužen.

Trump je tik pred odhodom iz bolnišnice na Twitterju objavil video, v katerem pravi, da pripravlja “malo presenečenje za velike domoljube, ki so se zbrali na ulici”.

“Sprejeti ustrezni previdnostni ukrepi”

Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je Trumpov izhod iz bolnišnice opisal kot “kratko vožnjo z motorizirano povorko, da bi pomahal navijačem” in dodal, da se je Trump zelo hitro vrnil v bolniški apartma.

Deere je opozoril, da so bili pred vožnjo “sprejeti ustrezni varnostni ukrepi”, da bi zaščitili predsednika in tiste, ki ga podpirajo. “Potezo je odobrila zdravniška ekipa,” je dodal.

Kmalu so sledile kritike, vključno s kritiko zdravnika urgentne medicine na univerzi George Washington

“Vsak človek v avtu v času te popolnoma nepotrebne predsedniške vožnje mora biti v karanteni 14 dni,” je na Twitterju zapisal James Phillips, zdravnik in profesor urgentne medicine na univerzi George Washington. “Lahko bi zboleli. Lahko bi umrli. Zaradi politične predstave.”

Senator Brian Schatz, demokrat s Havajev, je dodal, da “moli za zdravje pripadnikov tajne službe, ki so spremljali Trumpa: jasno jim je, da je tveganje del njihove službe, le da jih ne bi smeli spravljati v situacijo, ko bi morali razmišljati, da jih ogroža oseba, ki jo varujejo”.

Kar nekaj je bilo tudi sporočil podpore, zato je republikanec Greg Abbott, guverner Teksasa, ob novici o Trumpovi vožnji okoli bolnišnice na Twitterju zapisal, da se zdi, da si je Trump hitro opomogel. “Toliko molitev je bilo uslišanih,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)