EU Lukašenka ne priznava za beloruskega predsednika – TOPNEWS.si

EU Lukašenka ne priznava za beloruskega predsednika

EU Lukašenka ne priznava za beloruskega predsednika

Evropska unija ne priznava Aleksandra Lukašenka za beloruskega predsednika po njegovi nenadni inavguraciji, ki nima “demokratične legitimnosti”, Bruselj pa ponovno preučuje odnose z Minskim, je dejal evropski zunanji minister Josep Borrell.

Lukašenkova tajna inavguracija v sredo je sprožila novo obsodbo Zahoda in množične proteste v Belorusiji, ki trajajo od spornih volitev 9. avgusta.

Volitve niso bile ne svobodne ne poštene in “EU ne priznava lažnih rezultatov,” je dejal evropski zunanji minister Josep Borrell. “Tako imenovana inavguracija in novi mandat Lukašenka nimata demokratične legitimnosti,” je dejal Borrell.

“Ta inauguracija je v neposrednem nasprotju z voljo večine beloruskega prebivalstva, izraženo v številnih, brez primere, in mirnih protestih po volitvah ter služi le nadaljnjemu poglabljanju politične krize v Belorusiji”; je dejal nekdanji španski zunanji minister.

EU se sklicuje na pravico Belorusov, da jih “zastopajo tisti, ki jih svobodno izvolijo na novih vključujočih, preglednih in verodostojnih volitvah,” je dodal Borell.

EU je ponovno izrazila podporo mirnim protestom in pozvala k novim volitvam “kljub brutalni represiji beloruskih oblasti”.

Bruselj proučuje odnose z Belorusijo

Bruselj je Minsk pozval, naj se “vzdrži nadaljnjih represij in nasilja nad beloruskim ljudstvom ter takoj in brezpogojno izpusti pridržane, vključno s političnimi zaporniki,” je dejal Borrell.

“EU je še vedno prepričana, da je vključujoč nacionalni dialog in pozitiven odziv na zahteve beloruskega ljudstva po novih demokratičnih volitvah edini način za iskanje izhoda iz resne politične krize v državi.”

V izjavi je tudi zapisano, da Bruselj “proučuje odnose z Belorusijo”.

EU pripravlja sankcije proti 40 ljudem, za katere meni, da so odgovorni za represijo, in išče način, kako kaznovati tudi Lukašenka, so razkrili diplomatski viri.

Toda za to je potrebno soglasje vseh 27 članic EU, Ciper pa soglasje pogojuje z sprejetjem ukrepov, ki bodo Turčijo prisilili, da preneha z raziskovanjem nahajališč plina v Sredozemlju.

Švedska in Finska nočeta sankcionirati Lukašenka, da bi omogočili posredovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki ji bo predsedoval Stockholm, so dodali viri.

COMMENTS

Wordpress (0)