Nemško tožilstvo o primeru Navalni: Nemčija ne more začeti kazenske preiskave – Navalni že zapustil bolnišnico – TOPNEWS.si

Nemško tožilstvo o primeru Navalni: Nemčija ne more začeti kazenske preiskave – Navalni že zapustil bolnišnico

Nemško tožilstvo o primeru Navalni: Nemčija ne more začeti kazenske preiskave – Navalni že zapustil bolnišnico

Nemčija ne more začeti kazenske preiskave o tem, kaj se je zgodilo z Aleksejem Navalnim, ker se je incident zgodil v drugi državi, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

Po navedbah časopisa je zvezna vlada, še preden je nemška kanclerka Angela Merkel objavila rezultate analize o Navalnem, vprašala generalno tožilstvo v Karlsruheju, ali lahko kdo v Nemčiji opravi tovrstno preiskavo, a je dobila negativni odgovor.

Članek opozarja na pomembno razliko med incidentom z Navalnim in domnevno zastrupitvijo nekdanjega agenta GRU Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Veliki Britaniji: Skripal je bil po navedbah britanskih oblasti zastrupljen v Salisburyju v Angliji, medtem ko se je incident z ruskim opozicijskim voditeljem zgodil v Rusiji.

Nemška policija bi se lahko pridružila preiskavi, če bi se Navalnemu stanje močno poslabšalo. A tudi v tem primeru bi se z incidentom ukvarjalo tožilstvo v Berlinu in ne generalno tožilstvo v Karlsruheju, poudarja Süddeutsche Zeitung.

Martin Heger, profesor kazenskega prava na univerzi Humboldt v Berlinu, je že pred tem dejal, da zaradi incidenta z Navalnim ni nobenega razloga za začetek kazenskega postopka. To bi se lahko zgodilo v primeru njegove smrti ali resne poškodbe

20. avgusta je Navalnemu na letu iz Tomska v Moskvo postalo slabo. Letalo je nujno pristalo v Omsku. Vodjo ruske opozicije so prepeljali v bolnišnico, kjer je padel v komo. Sprva se je domnevalo, da se je Navalni zastrupil z nečim, kar so mu vlili v čaj na letališču.

Nato so zdravniki v bolnišnici v Omsku sporočili, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno in da glede na rezultate opravljenih testov pri Navalnem niso našli znakov zastrupitve, kapi, srčnega napada, okužbe ali koronavirusa.

Na prošnjo družine je bil Navalni 22. avgusta iz Omska premeščen v kliniko v Berlinu.

2. septembra je nemška vlada s sklicevanjem na analize svojega vojaškega laboratorija sporočila, da je bil ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni zastrupljen s snovjo iz skupine kemičnih bojnih strupov novičok.

Zahodne države od Rusije zahtevajo izvedbo preiskave, uradna Moskva pa vztraja, da ji mora Berlin posredovati dokumentacijo v zvezi z Navalnim.

Rusko tožilstvo in policija sta začela preiskavo že prvi dan hospitalizacije Navalnega v Omsku 20. avgusta. Rusko tožilstvo je Nemčijo pozvalo, naj objavi informacije o preiskavah in predhodnih diagnozah ruskega blogerja. Ker je bila prošnja nujno posredovana, je Moskva pričakovala prav tako hiter odziv nemške prestolnice, vendar ni prejela nobenih informacij.

Medtem pa je ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni včeraj že zapustil berlinsko bolnišnico. Novico je na svojem Twitter profilu potrdila bolnišnica “Charite”. Navalni je bil na zdravljenju 32 dni, nemška bolnišnica pa je sporočila, da se, čeprav je možno popolno okrevanje, boji dolgoročnih posledic zastrupitve.

https://twitter.com/ChariteBerlin/status/1308663183033458690

Čeprav se je prvotno domnevalo, da se je Navalni zastrupil na letališču, najverjetneje s čajem, njegova ekipa meni, da se je vse začelo v hotelu v Tomsku. Protikorupcijski sklad trdi, da so steklenico, na kateri naj bi nemški laboratorij našel strupeno snov “novičok, odnesli iz sobe v hotelu v Tomsku. “Ta steklenica je iz hotela v Tomsku, kjer je bival Navalni in naša celotna snemalna ekipa … Dva tedna kasneje je nemški laboratorij na steklenici iz hotelske sobe v Tomsku odkril sledi novičoka,” je zapisal Navalni na svoji Instagram strani.

View this post on Instagram

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества.  Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа.  Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды.  Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео.  Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще две лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

COMMENTS

Wordpress (0)