(VIDEO) Protestniki z baklami želeli obkoliti parlament, vendar jih je policija razbila na dva dela in blokirala sprednji kot tudi zadnji vhod v DZ – Poslanci bolj vzdržljivi kot protestniki pred parlamentom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki z baklami želeli obkoliti parlament, vendar jih je policija razbila na dva dela in blokirala sprednji kot tudi zadnji vhod v DZ – Poslanci bolj vzdržljivi kot protestniki pred parlamentom

(VIDEO) Protestniki z baklami želeli obkoliti parlament, vendar jih je policija razbila na dva dela in blokirala sprednji kot tudi zadnji vhod v DZ – Poslanci bolj vzdržljivi kot protestniki pred parlamentom

Protivladni protestniki so se včeraj na ulice Ljubljane in drugih slovenskih mest podali že 22. petek zapored. Tokrat je bilo napovedano “obleganje parlamenta, kjer se bo treslo in bliskalo”. V središču pozornosti je tokrat bil minister Aleš Hojs in dogajanje v parlamentu, kjer je potekala razprava proti notranjemu ministru.

Protestniki, ki so pred parlamentom simbolično zažgali lutko, kar naj bi simboliziralo obračun z ministrom Hojsem. Malo pred 20. uro pa so protestniki, ki so bili opremljeni tudi z baklami, dejali, da bodo obkolili parlament. Uspelo jim je priti do druge strani poslopja državnega zbora, kjer pa so jih ustavili policisti na konjih in jim preprečili, da bi prišli do zadnjega vhoda v stavbo. “Čuvate lopove,” so takrat pričeli vzklikati protestniki.

Policija, ki je imela ukaz, da ne dovoli, da bi protestniki naredili obroč okoli parlamenta, je taktično razbila protestnike na dva dela in s tem bistveno zmanjšala mobilizacijski naboj celotnega dogajanja.

Je pa bilo več manjših incidentov in napetosti na barikadah med policijo in protestniki.

Policijska konjenica jim je onemogočila dostop do zadnjega vhoda v parlament na eni strani ter z tako imenovanimi ‘robocopi’ na drugi strani. Pozneje so se vsi protestniki spet vrnili pred vhod v parlament.

Čeprav so protestniki najprej napovedali, da bodo počakali do glasovanja in pričakali notranjega ministra pred parlamentom, jim je očitno glede na več kot 16 urno razpravo, ki je trajala do druge ure zjutraj, zmanjkalo moči in volje. Čeprav se protesti običajno zaključijo po uri in pol, je sinoči manjši del protestnikov vztrajal pozno v noč, vendar notranjega ministra Aleša Hojsa niso dočakali.

“Ne bomo dopustili kraje naše države,” je dejal aktivist Jaša Jenull, ki dodaja, da Slovenci nismo hlapci. Protestniki so zahtevali odstop “ne le nepreklicno odstopljenega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa”, ampak celotne vlade. Hkrati zahtevajo tudi predčasne volitve. Odstop Hojsa bi bil minimum politične kulture, je dejal Jenull.

Protestniki so zahtevali odstop Hojsa in celotne vlade, Janez Janša pa jim je prek Twitterja sporočil, “da so 0,1 odstotka države”.

https://twitter.com/J_agodka/status/1307026937303502849

Glasno žvižganje in vzkliki menda niso motili razprave v dvorani, saj je zvočna izolacija glavne razpravne dvorane velika, je pa bilo mogoče celotno dogajanje zunaj slišati pred dvorano in na hodnikih parlamenta ter v prostorih poslancev in osebja parlamenta. Od poslancev je prišla med protestnike za policijo poslanka Levice Nataša Sukič, ki se je dlje časa zadržala za barikadami. Prav tako naj bi opazili tudi poslanko Violeto Tomič in Miho Kordiša.

Sicer velike kemije med parlamentarnimi strankami in protestniki ni, predvsem ker so se opozicijske stranke že nekako “vdale”, da bo Janševa vlada trajala vsaj še dve leti oziroma do volitev. Med protestniki je bilo nekaj nezadovoljstva zaradi domnevnega oportunizma med opozicijskimi strankami, ki so se vdale v usodo ali pa v nasprotovanju Janševi vladi iščejo bolj alibi in vzdržujejo sedanji status quo na politični sceni.

V neformalnih pogovorih je bilo sinoči pred parlamentom veliko govora o nadaljnji usodi in strategiji protestov, predvsem če bo celotna zadeva potekala bolj v smislu “dolgega pohoda skozi institucije”. Je pa žvižgač Ivan Gale sinoči med vrsticami napovedal, da bi protesti v prihodnosti dobili tudi bolj institucionalno obliko.

COMMENTS

Wordpress (0)