(VIDEO) Prvi ‘kreš’ med državnim svetnikom Branimirjem Štrukljem in predsednikom vlade Janezom Janšo na Državnem svetu zaradi izračunov glede višine evropskih sredstev po izračunih ekonomista Jožeta P. Damijana – TOPNEWS.si

(VIDEO) Prvi ‘kreš’ med državnim svetnikom Branimirjem Štrukljem in predsednikom vlade Janezom Janšo na Državnem svetu zaradi izračunov glede višine evropskih sredstev po izračunih ekonomista Jožeta P. Damijana

(VIDEO) Prvi ‘kreš’ med državnim svetnikom Branimirjem Štrukljem in predsednikom vlade Janezom Janšo na Državnem svetu zaradi izračunov glede višine evropskih sredstev po izračunih ekonomista Jožeta P. Damijana

Vlada pravi, da ima Slovenija na voljo 12,052 milijarde iz večletnega finančnega okvirja EU 2021–2027 in svežnja za okrevanje, medtem ko Jože P. Damijan trdi, da bo Slovenija dobila dejansko 2,1 milijarde nepovratnega denarja.

Včeraj so se državni svetniki seznanili s stališči Vlade RS o večletnem finančnem okviru EU 2021–2027 in svežnju za okrevanje, ki ga je predstavil predsednik vlade Janez Janša. Zadeva seveda ne bi bila nič posebnega. Gre za enega redkih nastopov predsednikov katerekoli zadnjih vlad pred državnimi svetniki.

Predsednik Vlade RS Janez Janša je po predstavitvi večletnega finančnega okvirja EU 2021–2027, kjer je ponovil številke, da bo Slovenija dobila 10,5 milijarde evrov in odgovarjal na vprašanja državnih svetnikov. Poudaril je, da gre za bolj pomembne zaključke, ki so bili sprejeti na ravni Evropske unije, v teh zaključkih pa je Sloveniji namenjeno največ sredstev doslej.

“Dana nam je torej možnost, od nas pa je odvisno, kako uspešni bomo pri koriščenju, veliko si obetamo tudi z naslova sklada za okrevanje in odpornost,” je v predstavitvi svetnikom izpostavil predsednik vlade.

Razprava seveda ne bi bila nič posebnega, če ne bi po nastopu predsednika vlade Janeza Janše prišlo do vprašanja državnega svetnika Branimirja Štruklja, povezanega s številkami o tem, koliko denarja bo Slovenija dobila iz Evrope do leta 2027.

Branimir Štrukelj: “Lepo pozdravljeni spoštovani gospod predsednik, dobrodošli v Državnem svetu s sodelavkami in sodelavci. Jaz bi vas prosil za komentar, ki je čisto preprost. Namreč včeraj smo slišali od enega od vaših bivših ministrov ene od vaših prejšnjih vlad, ki izrazito polemizira s številkami, ki ste jih vi danes tukaj nakazali, kar se tiče skupne vsote. Zanikal je oziroma problematiziral, kako je vlada seštevala teh 12,05 milijarde. Mislim, da na koncu je bila neka številka 2,1 milijarde, kar je bistveno različna o tega, kar vlada komunicira. Pa me zanima vaš komentar na to stališče.”

V oddaji Studio City je namreč v ponedeljek zvečer nastopil ekonomist Jože P. Damijan, ki je v pogovoru z voditeljem Marcelom. M, Zupančičem govoril o načrtih Slovenije za črpanje sredstev iz Evropskega sklada za okrevanje ter o večletnem finančnem okviru EU 2021–2027. Jože P. Damijan je presenetil z analizo, da bo Slovenija od Evropske unije dejansko dobila v naslednjih letih 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev in ne 10,5 oziroma 12 milijard evrov, kot je zadevo komunicira Janševa vlada.

Janez Janša se je kritično odzval na ocene Jožeta P. Damijana, predvsem na tisti del vprašanja, da je bil Jože P. Damijan del ministrske ekipe Janševe vlade: “Nekih izračunov Jožeta P. Damijana moram reči, da jaz nisem videl, niti slišal zadnje. Bil je minister dva meseca v moji vladi, v enem od prejšnjih mandatov. Toliko časa, dokler nismo zahtevali rezultatov, potem je šel, tako da od takrat naprej se jaz z njim ne ukvarjam. Kakršnikoli izračuni, mogoče so pravilni, mogoče niso, ampak če so bili drugačni od teh, ki ste jih tukaj videli, potem so bili napačni. Te številke, ki so tukaj, so številke, ki pridejo iz te formule, ki jo lahko vidite v gradivu, ki ste ga dobili. Cela Evropa jih tako vidi, razumete! Tam je ne vem tisoč in še nekaj milijard, to je razdeljeno po državah. Ne more neka država reči, da ima več, kakor ima. Razumete, to ni hec, to ni neko društvo, ki se pogovarja o tem, ali bo članarina med dva ali pa tri evre. To si ni naša vlada izmislila.

Lahko seveda vsak računa po svoje neto položaj države, ker evropski proračun razen tega, kar so subvencije, vsi polnijo. Dolgo časa je bila razprava o tem, ali bo Slovenija neto plačnica in kdaj bo neto plačnica, nekateri so se tega bali. Jaz se tega ne bojim, ker to, da bi bila Slovenija neto plačnica v evropski proračun, pomeni, ne da mi od Evrope, od skupnega evropskega trga, od tega, kar Evropa dejansko je v gospodarskem smislu, več imamo. Ker bolj razviti imajo več od tega trga. Tako da ta debata julija na Evropskem svetu, oblikovala se je neka skupina skromnih, kot so se imenovali, je bila najprej razprava samo o tem, koliko neka država plačuje v evropski proračun in koliko dobi iz teh neposrednih transferjev”.

Pogovor z Jožetom P. Damijanom si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174718028?s=tv

COMMENTS

Wordpress (0)