“Ima dovoljenje Kremlja za umore” – Namestnica opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega trdi, da ve, kdo stoji za njegovo zastrupitvijo, ista oseba je poskušala ubiti tudi njenega soproga – TOPNEWS.si

“Ima dovoljenje Kremlja za umore” – Namestnica opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega trdi, da ve, kdo stoji za njegovo zastrupitvijo, ista oseba je poskušala ubiti tudi njenega soproga

“Ima dovoljenje Kremlja za umore” – Namestnica opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega trdi, da ve, kdo stoji za njegovo zastrupitvijo, ista oseba je poskušala ubiti tudi njenega soproga

Potem ko je včeraj nemška vlada sporočila, da sta tudi francoski in švedski laboratorij potrdila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen z novičokom, je njegova namestnica Ljubov Sobolj za britanski Daily Beast razkrila, kdo stoji za zastrupitvijo Navalnega.

Triintridesetletna Ljubov Sobolj je z olajšanjem dočakala novico, da se je njen šef Aleksej Navalni po več kot dveh tednih zbudil iz kome. Ob boku z opozicijskim voditeljem se svetlolasa odvetnica že deset let bori proti skorumpirani ruski državi.

V intervjuju za Daily Beast je mladenka, ki je med zdravljenjem Navalnega v Berlinu praktično postala vodja opozicije, dejala, da kljub aretacijam, izsiljevanjem in napadom ni zapustila Rusije, ker je to njen življenjski boj.

Navalni jo je kot najstnico in študentko prava zaposlil v svoji neprofitni organizaciji “Fundacija proti korupciji”. Do danes so sestavili vrsto video sporočil o sramotnih primerih korupcije med najbližjimi sodelavci predsednika Vladimirja Putina, vključno z naftnimi magnati Igorjem Sečinom in Gennadijem Timčenkom ter magnatom iz gostinske industrije Jevgenijem Prigožinom, znanim kot “Putinov kuhar” (vmešaval naj bi se v ameriške predsedniške volitve 2016).

Več kot 36 milijonov ljudi je videlo preiskavo Navalnega proti nekdanjemu ruskemu predsedniku in premierju Dmitriju Medvedjevu, ki naj bi imel leta 2017 nepremičnine v vrednosti 85 milijonov dolarjev.

“Pokazali smo milijonom Rusov, kako pokvarjen je bil naš premier, zato je Putin zamenjal Medvedjeva. Pokazali smo, da je nekdanji generalni tožilec Jurij Čajka pokvarjen in Putin ga je odpustil. Putin je skušal veliko tega spremeniti, razen sebe,” pravi Ljubov Sobolj.

Putinovi nasprotniki so bili žrtve neštetih napadov. Aktiviste so aretirali, mučili in ubijali, danes pa so napadi enega človeka še posebej izraziti, je dejala.

“Zastrupitev Navalnega ni videti kot čečenski napad, nosi podpis tajnih služb – pravi mlada opozicijska aktivistka. Jevgenij Prigožin, ki je zelo nevaren, ima dovoljenje Kremlja za preganjanje, za umore v Rusiji in v tujini, vključno z Afriko in Sirijo,” dodaja Soboljeva.

Priznava, da ni trdnih dokazov, ki bi Prigožina povezovali z napadom na Navalnega.

“Interpol je naredil napako, ko je zavrnil prošnjo za izdajo mednarodnega naloga za prijetje Prigožina. Svetovni voditelji morajo razumeti, da ima sedaj proste roke za vmešavanje v ameriške predsedniške volitve novembra. Za kaj takega ima milijone nepošteno pridobljenih dolarjev,” pravi Ljubov Sobolj.

V pogovoru z novinarko “Daily Beasta” razkrije, da je Prigožin napadel tudi njeno družino. Njenemu možu, sociologu, je dal vbrizgati koktajl kemičnih snovi in nato je izgubil zavest.

Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin

“Zastrupitve so Prigožinova specialnost. Počakal je dva meseca po objavi naše zelo priljubljene preiskave njegovih finančnih goljufij, ki si jo je ogledalo več kot štiri milijone ljudi. Po tem je napadel mojega moža, pravi ruska opozicijska aktivistka.

Kolikor je znano, proti Prigožinu v Rusiji niso začeli preiskave za nobeno kaznivo dejanje, njegovo podjetje pa je tožilo tožilo organizacijo Navalnega zaradi obrekovanja.

“Moj mož bi bil mrtev, če reševalno vozilo ne bi prišlo tako hitro in bolnišnica ne bi bila tako blizu moje hiše,” pravi Soboljeva.

Mimogrede, kmalu po tem, ko je Navalni zbolel, je Prigožin sam zagrozil, da ga bo uničil.

Protesti so v Rusiji tako rekoč prepovedani. Ljudje, ki se zbirajo na ulici, so kaznovani z visokimi globami in zapori. Putin pogosto ponavlja, da Zahod financira rusko opozicijo.

“Poskušajo destabilizirati države, ki vodijo neodvisno politiko ali preprosto stojijo na poti interesom nekoga,” je leta 2014 dejal Putin.

Nekateri ljudje v liberalnih krogih Rusije pravijo, da je napočil čas, da se ženska voditeljica spopade s Putinom.

Julija in Aleksej Navalni

Julia Navalni, ki ji je priljubljenost narasla po zastrupitvi moža, je ena izmed možnih kandidatk, Ljubov Sobolj pa druga.

” Pravice žensk in enakost spolov so v Rusiji postala akutna vprašanja. Ljudje sočustvujejo Julijo in jo podpirajo, uspela je dobiti bitko z oblastmi, pokazala neverjeten pogum in odpeljala soproga v Nemčijo,” pravi Alisa Ganjeva, vplivna moskovska pisateljica, in dodaja: ” In Ljubov Sobolj je živ primer preobrazbe žensk iz odvetnice in asistentke v neodvisno politično osebnost in ‘influenserko’.

Soboljeva meni, da bi se morala Rusija v prihodnosti distancirati od enega vsemogočnega voditelja na oblasti.

“Pomembno je razumeti, da so Rusi in Belorusi utrujeni od avtoritarnih voditeljev. Šele to poletje smo videli velike shode na skrajnem vzhodu Rusije, v Habarovsku in na Baškiriji. Aktivisti so spoznali, da njihove voditelje aretirajo in napadajo, skupnosti se organizirajo, komunicirajo po družbenih omrežjih in načrtujejo strategije in proteste,” pravi Soboljeva.

Pravi, da prihrani ves denar, ki ji ostane, za plačilo kazni zaradi organizacije shodov. Vsakih nekaj mesecev jo skupaj s sodelavci aretirajo, zdaj pa so njenega vodjo napadli s kemičnim orožjem.

Kljub temu je prevzela njegovo vlogo kot prepoznavnega predstavnika opozicije.

“Mi, ekipa Navalnega, smo kot voda: zadušijo nas v Moskvi, mi pa odpiramo sedeže po vsej Rusiji. Nekaj nas aretirajo, drugi pa takoj zapolnijo prosto mesto,” pravi Soboljeva in obljublja:

“Nikoli ne bom pobegnila v tujino, ljudje me prepoznajo na ulici. Zadolžena sem za kanale na YouTubu, ki jih spremlja več kot šest milijonov ljudi. In naslednje leto nameravam kandidirati za parlament”.

COMMENTS

Wordpress (0)