(VIDEO) Madžarska se resno vojaško posodablja: Dobri dve milijardi evrov za bojna vozila nove generacije – prihajata KF41 in Buffalo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Madžarska se resno vojaško posodablja: Dobri dve milijardi evrov za bojna vozila nove generacije – prihajata KF41 in Buffalo

(VIDEO) Madžarska se resno vojaško posodablja: Dobri dve milijardi evrov za bojna vozila nove generacije – prihajata KF41 in Buffalo

Budimpešta je s podjetjem Rheinmetall sklenila pogodbo za nakup dobrih dveh milijard evrov vrednih bojnih vozil za pehoto Lynx, je danes sporočil nemški koncern.

Madžarsko obrambno ministrstvo je naročilo 218 vozil KF41 in devet oklepnih vlečnih vozil Buffalo. Prvo serijo bodo dostavili iz Nemčije, večino pa nato izdelali v madžarski tovarni v skupni lasti Budimpešte in Rheinmetala.

Madžarska je prva članica Nata in EU, ki se je odločila za to vozilo. Za razliko od preostale regije Madžarska v zadnjih letih kupuje izključno dovršeno vojaško opremo nove generacije.

Skozi program posodobitve “Zrinski 2026” je bilo iz Nemčije za pol milijarde evrov že naročenih 44 tankov Leopard 2A7 in 24 samohodnih havbic PzH-2000.

Sedaj bodo dobili še Lynxe, pogodba pa vključuje proizvodnjo in servis opreme, vključno s simulatorji, usposabljanjem in najemom inštruktorjev, pa tudi prvo serijo rezervnih delov.

Lynxi bodo opremljeni s topovi kalibra 30 mm na modularni kupoli Lance, ki jo je razvilo podjetje Rhinemetal. Poleg topa ima kupola integrirane lanserje protitankovskih raket Spike in dronov.

V prvi fazi bo v Madžarsko dostavljenih 46 bojnih vozil pehote in devet vlečnih vozil. Dostava bo končana do leta 2023. V drugi fazi bodo na Madžarskem izdelali dodatnih 172 vozil Lynx.

Zato bosta madžarska vlada in Rheinmetal ustanovili skupno podjetje, ki bo v tej državi odprlo proizvodni obrat, poroča Balkansec.net.

Zahvaljujoč modularnem dizajnu je mogoče v samo nekaj urah Lynxe ponovno prekonfigurirati za različne misije. Lynx je novo pehotno bojno vozilo, za katerega je značilna modularnost. Na šasiji vozila se lahko namestijo rešitve za najrazličnejše naloge: od borilnega vozila pehote, oklepnika, poveljniškega vozila, minometa do reševalnega vozila. Sprememba konfiguracije je možna v nekaj urah.

Po navedbah proizvajalca Lynx ponuja visoko stopnjo zaščite posadke in vojakov pred improviziranimi eksplozivnimi napravami, neposrednim in posrednim ognjem, kasetnim strelivom in protitankovskimi raketami.

COMMENTS

Wordpress (0)