Zakaj je Nina Zidar Klemenčič, ki je v bližnji preteklosti zastopala tudi Janeza Janšo, spremljala Aleksandro Pivec na včerajšnji seji sveta stranke Desus? – TOPNEWS.si

Zakaj je Nina Zidar Klemenčič, ki je v bližnji preteklosti zastopala tudi Janeza Janšo, spremljala Aleksandro Pivec na včerajšnji seji sveta stranke Desus?

Zakaj je Nina Zidar Klemenčič, ki je v bližnji preteklosti zastopala tudi Janeza Janšo, spremljala Aleksandro Pivec na včerajšnji seji sveta stranke Desus?

Kot smo napovedali pred včerajšnjo sejo izvršnega odbora in sveta Desusa, je na sejo izvršnega odbora in sveta stranke Pivčeva prišla v spremstvu znane odvetnice Nine Zidar Klemenčič.

Zakaj natančno je Klemenčičeva prišla na svet stranke, glede na to, da je Pivčeva očitno že pred sejo izvršnega odbora sprejela odločitev o odstopu, ni popolnoma jasno. Aleksandra Pivec vsekakor v nadaljevanju ne bo uporabila pravne poti in, kot je med sejo dejal Franc Jurša, “če so odstopili potem ne bodo uporabili pravnih sredstev”.

Je pa vsekakor pomenljivo, da je Pivčevo spremljala odvetnica, ki je bila v preteklosti hišna odvetnica Janeza Janše, kasneje pa so se njune poti razšle. Zidar Klemenčičeva je bil ena od redkih odvetnic, ki je bila pripravljena sprejeti zadevo, saj so znane odvetniške hiše oziroma odvetniki, kot je recimo Stojan Zdolšek, naprej svetovali Pivčevi, nato pa eden za drugim odpovedali sodelovanje, ko bi se morali z njo javno pokazati pred vrhom Desusa.

“Gre za neke vrste olajšanje. Prepričana sem, da je v takšnih pogojih, ki smo jih imeli zadnje mesece v DeSUS-u, nemogoče delati. Glede na to, da imam veliko energijo in vizijo, kako naprej delovati v političnem prostoru, tega ne jemljem kot poraz ali dno, temveč kot odskočno desko, da se lotim novih poti.”

Aleksandra Pivec se je seveda odločila za opcijo, po posvetu s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki ji je dejal, da je vsekakor bolje, če odstopi, kot pa da jo razrešijo.

“Glede na to, da se je v tem trenutku stranka močno razdelila, menim, da imam na terenu veliko podpore. Po pogovoru z občinskimi odbori je ta podpora dovoljšna, da lahko napovem, da bom ponovno kandidirala na kongresu,” je dejala in dodala, da želijo kongres, kjer bo o novem predsedniku DeSUS-a glasovalo 230 delegatov, sklicati čim prej.

Pivčeva bo, kot je napovedala, koalicijske partnerje in Janšo z novonastalimi okoliščinami seznanila danes pred sejo vlade. Gantar pa ima pooblastila za opravljanje nujnih nalog in priprav na kongres. A si Gantar in Pivčeva nista povsem enotna glede pooblastil.

Po njenem mnenju je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti in se dogovoriti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. “Treba je pogledati, kakšna so pooblastila začasnega zastopnika stranke, ali je on tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni,” je dejala.

V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Tako to ni odvisno od razmerij v DeSUS, pač pa od predsednika vlade Janeza Janše. Je pa res, da so bili doslej vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. O tem, kdo se bo odslej pogovarjal s predsednikom vlade, se danes niso pogovarjali, a glede na to, da ima on pooblastila predsednika stranke v tem obdobju, Pivčeva po njegovem mnenju ne more biti ta sogovornik. “Verjamem, da se bova s predsednikom vlade pogovorila. Dejstvo je, da sem prvi sogovornik jaz, v imenu poslanske skupine pa njen vodja Franc Jurša,” je pojasnil.

Tomaž Gantar, ki je zastopnik stranke do kongresa s pooblastili predsednika, je včeraj sicer odstopil s položaja predsednika sveta stranke. Do kongresa bo svet vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala v mandatu dolgoletnega predsednika Desusa Karla Erjavca, kar je sprožilo govorice, da bi se lahko na kongresu vrnil tudi nekdanji predsednik Karl Erjavec.

Na vprašanje o ‘come backu’ Karla Erjavca in možni reprizi januarskega kongresa, pa je Aleksandra Pivec dejala: “Jaz o tem lahko ugibam. Jaz nimam nobenega dokaza, da bo gospod Erjavec kandidiral. Je pa seveda možno, da se to zgodi”.

COMMENTS

Wordpress (0)