(VIDEO) Zdravko Počivalšek tudi po današnjem sestanku s poslansko skupino vztraja: Borisa Popoviča naj bi ne glede na pomisleke in nasprotovanja v SMC-ju imenoval za državnega sekretarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zdravko Počivalšek tudi po današnjem sestanku s poslansko skupino vztraja: Borisa Popoviča naj bi ne glede na pomisleke in nasprotovanja v SMC-ju imenoval za državnega sekretarja

(VIDEO) Zdravko Počivalšek tudi po današnjem sestanku s poslansko skupino vztraja: Borisa Popoviča naj bi ne glede na pomisleke in nasprotovanja v SMC-ju imenoval za državnega sekretarja

Po današnjem sestanku med poslansko skupino in predsednikom stranke SMC Zdravkom Počivalškom, ki je potekal za zaprtimi vrati, nobeden od poslank in poslancev ni dajal izjav. Bili so zelo redkobesedni, vseeno pa naj bi po nekaterih neuradnih informacijah Zdravko Počivalšek vztrajal, da bo Borisa Popoviča imenoval za državnega sekretarja v svojem kabinetu.

Čeprav naj bi praktično večina v poslanski skupini izrecno nasprotovala temu, da bi Popoviča imenoval za državnega sekretarja, je Počivalšek po naših informacijah vztrajal na svojem z argumentom, da gre tudi za konsolidacijo stranke SMC. “Kud puklo da puklo” bi rekli v obmejnih krajih s Hrvaško na Štajerskem, čeprav naj bi Počivalška presenetilo odklonilno stališče večine poslank in poslancev in nekaterih ljudi iz stranke.

Počivalšek je danes za TV Slovenija izjavil, da imajo v stranki vsak teden sestanek s poslansko skupino, ker z njimi redno komunicira. “Tako sem tudi ta teden prediskutiral z našimi poslanci vse aktualne zadeve in tudi morebitne kadrovske poteze. Ostale zadeve so pač naša strankarska stvar”.

Očitno pa tovrstno pogovarjanje med Počivalškom in Popovičem ni pogodu nekaterim vidnim članom SMC-ja. Mediji celo omenjajo, da naj bi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič razmišljala o izstopu iz stranke in vlade. A tega Kozlovičeva za spletni portal Regional ni želela komentirati. “Z ministrom sva se dogovorila, da do nadaljnjega ne dajem izjav, saj se o dogajanju še pogovarjava,” nam je pojasnila Kozlovičeva, potrdila pa je, da je za pogovore Popovič – Počivalšek izvedela iz medijev.

Predsednik parlamenta Igor Zorčič pa naj bi menda po poročanju nekaterih medijev govoril o izrednem kongresu stranke, če si Počivalšek vsaj neuradno ne namerava premisliti in bo vztrajal, da bo Popoviča imenoval.

Počivalšek naj bi za to imel tudi podporo predsednika vlade Janeza Janše, kot je neuradno mogoče izvedeti iz Popovičeva tabora. Zadeva s Popovičem naj bi bila “dana dol” že prihodnji teden, ko naj bi Popovič nastopil funkcijo. Popovič naj bi stranki prinesel “know how”, ki ga je pridobil v štirih mandatih županovanja v Kopru, ampak tudi dobre politične povezave z Zoranom Jankovićem ter Sašom Arsenovičem ter nekaterimi drugimi akterji slovenske politike v zakulisju. Referenca naj bi bila tudi v domnevnem prijateljevanju Popoviča z Aleksandrom Čeferinom.

Popovič je sicer skrajno previden v nastopih za medije. Tako je za Regional iz Obale dejal, da se “z gospodom ministrom pogovarjava o možnostih sodelovanja, saj imava enake poglede na gospodarstvo,” je potrdil Boris Popovič. Kot je dodal, je končna odločitev ministrova, lahko bi postal državni sekretar ali svetovalec.

“Tega ne morem komentirati,” pa je nekdanji koprski župan odgovoril na vprašanje o tem, da je njegovo dogovarjanje s Počivalškom v stranki SMC očitno povzročilo pravi vihar. “Nekaterim sem všeč, drugim manj,” je dejal Popovič in dodal: “Menim, da lahko z vsakim sodelujem.”

Predsednik strank SMC Zdravko Počivalšek in predsednik stranke Koper je naš Boris Popovič naj bi namreč gledala naprej in se pogovarjata tudi o skupnem nastopu na prihodnjih državnozborskih volitvah. “Oni imajo infrastrukturo po celotni državi, mi smo močni na Obali,” ob tem razmišlja Popovič, ki v tej zgodbi vidi tudi podjetniško in politično sredinsko usmerjene župane. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali smo blizu izrednih parlamentarnih volitev, saj bi bilo sodelovanje v izvršilni oblasti bolj logično po volitvah, seveda odvisno od rezultata na volitvah.

Vendar si Počivalšek z imenovanjem Popoviča očitno želi utrditi tudi pozicijo znotraj vlade, saj je recimo SDS v kabinet notranjega ministra imenovala Franca Kanglerja in zakaj torej Boris Popovič ne bi smel postati državni sekretar pri Počivalšku. Poleg tega bi si Popovič preko Počivalška odprl tudi pot do predsednika valde Janeza Janše, za kar je sicer v preteklosti skrbel hišni odvetnik SDS-a Franci Matoz.

Popovič se je na lokalnih volitvah leta 2002 predstavil kot kandidat za župana občine Koper ter zmagal. Župansko mesto je zasedel 19. decembra 2002. Vnovič je bil izvoljen na lokalnih volitvah 2006, 2010 in 2014. Zaradi sumov o zlorabi pooblastil je bil proti njemu voden kazenski postopek, nekaj časa je bil v priporu, kasneje pa je bil obtožb oproščen.

Leta 2010 je bil obsojen na pogojno kazen, več postopkov proti njemu je zastaralo ali pa je bil oproščen. V petek pa bo v Ljubljani zopet stopil pred sodnike v Ljubljani zaradi razžalitev obalnega vplivneža Vejsila Hota.

Na lokalnih volitvah 2018 so morali Koprčani prvič, odkar je Popovič zasedel županski sedež, na drugi krog volitev. Drugi krog je v Kopru zaznamoval izredno tesen izid, ki je postal dokončno znan šele po preštetju glasovnic glasovanja po pošti dan po volitvah; po prvih neuradnih rezultatih je Popovič izgubil proti Alešu Bržanu za le sedem glasov.

Po objavi izida je Popovič vložil vrsto pritožb na izid, ki so bile zavrnjene, medtem ko se je po odkritju napake na enem od volišč razlika še povečala na 17 glasov.

21. decembra 2018 je koprski občinski svet potrdil Aleša Bržana za novega župana.

COMMENTS

Wordpress (0)