Nemški minister za zdravje: Lockdown je bil preveč drastičen! – TOPNEWS.si

Nemški minister za zdravje: Lockdown je bil preveč drastičen!

Nemški minister za zdravje: Lockdown je bil preveč drastičen!

Z današnjim znanjem ne bi več zaprli frizerskih salonov in trgovin, je v začetku tedna dejal nemški zvezni minister za zdravje Jens Spahn in s tem začel razpravo v medijih in na družbenih omrežjih, piše Deutsche Welle.

Tudi minister za zdravje Jens Spahn (CDU) je poudaril, da je bilo o virusu marca malo znanega, zato so bile sprejete drastične odločitve. Z drugimi besedami, po današnjem vedenju zaklepanje ni bilo potrebno v tako strogi obliki.

Ministrova izjava pomeni, da ga v Nemčiji ne bo več, četudi se število okuženih jeseni močno poveča. Prav tako je izključil možnost ponovne uvedbe popolne prepovedi obiskov domov za ostarele in nemočnih oseb, piše DW.

“Državljani so se naučili, kako se lahko zaščitimo, ne da bi uvedli te ukrepe,” je dejal minister Spahn. Poudaril je tudi, da so maske potrebne za zaščito, hkrati pa tudi ohranjanje oddaljenosti in upoštevanje higienskih ukrepov.

Nemce je pozval, naj jesenske in zimske počitnice preživijo v Nemčiji, saj so, kot je dejal, “določeni načini potovanja in počitnic v Nemčijo predstavljali tveganja in okužbe”.

Različni odzivi

Stefan Genth iz Trgovinskega zavezništva je ministrovo izjavo označil za dobro novico in dodal: “Novega lockdowna z zaprtjem trgovin številni trgovci ne bi finančno preživeli.”

Ingrid Hartges iz nemškega združenja hotelirjev in gostincev je pozdravila ministrovo iskrenost in dodala, da mora to, kar velja za trgovce in frizerje, veljati tudi za hotele in restavracije.

A v strankah Unije, katerih član je Jens Spahn, je še vedno velik dvom. Tako kanclerka Angela Merkel (CDU) kot bavarski premier Markus Söder (CSU) še naprej zahtevata največjo previdnost in omejitve.

Spahn je dobil podporo, med drugim tudi strankarskega kolega saškega premierja Michaela Kretschmerja: “Z današnjimi ugotovitvami bi se pred nekaj meseci odločili drugače. No, drugače se odločamo danes. Iz pandemije smo se naučili marsikatere lekcije.” Kretschmer je zdravstvenega ministra pohvalil tudi zato, ker je, kot pravi, “iz njegovega priznanja razvidno, da so ukrepi, ki so zdaj še potrebni, premišljeni in preudarni.”

Mnenja tistih, ki so jih drastični ukrepi spomladi najbolj prizadeli, so deljena. Številni lastniki frizerskih salonov so se oglasili na družbenih omrežjih in v medijih. Za nekatere je ministrova izjava prispela prepozno: ogorčeni so, ker se še vedno trudijo preživeti. Toda večina jih ima razumevanja za odločitve, sprejete na začetku pandemije, saj, kot pravijo večinoma takrat res nihče ni mogel vedeti, kaj je prav in kaj ne.

Stabilna situacija

Po izbruhu pandemije marca je nemška vlada nemudoma uvedla najstrožje ukrepe, ker se je bala nenadzorovanega širjenja virusa in usodnih posledic, kot so desettisoči smrtnih primerov in kolaps zdravstvenega sistema.

Praktično čez noč so zaprli vse trgovine, ki ne prodajajo živil, frizerske in druge salone, gostinske obrate. Od 17. marca so bili obiski domov za ostarele in nemočnih oseb prepovedani ali v najboljšem primeru strogo omejeni.

Trenutno so razmere v Nemčiji stabilne in nič ne kaže na nov val. Na intenzivni negi je približno 250 bolnikov, vsi ostali imajo takšne simptome, da bolnišničnega zdravljenja ne potrebujejo. Število žrtev je že mesece razmeroma majhno. Pandemija je pod nadzorom tudi v domovih za ostarele.

COMMENTS

Wordpress (0)