Eksluzivno objavljamo “Odzivno poročilo družbe SiDG”, zaradi katerega je padel Zlatko Ficko: Zločin in kazen predsednice Desus-a Aleksandre Pivec – Razkrivamo, kakšni pa so grehi nekaterih zarotnikov, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to – “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo” – TOPNEWS.si

Eksluzivno objavljamo “Odzivno poročilo družbe SiDG”, zaradi katerega je padel Zlatko Ficko: Zločin in kazen predsednice Desus-a Aleksandre Pivec – Razkrivamo, kakšni pa so grehi nekaterih zarotnikov, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to – “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo”

Eksluzivno objavljamo “Odzivno poročilo družbe SiDG”, zaradi katerega je padel Zlatko Ficko: Zločin in kazen predsednice Desus-a Aleksandre Pivec – Razkrivamo, kakšni pa so grehi nekaterih zarotnikov, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to – “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo”

Svet Desus-a bo jutri vzel v precep predsednico Aleksandro Pivec. Komaj dobre pol leta voditeljica upokojenske stranke je v zadnjih dneh krenila v medijsko protiofenzivo. Najprej se je oglasila v intervju za Delo, zatem RTV in na koncu Svet na kanalu A. Kot da bi se novinarji začeli spraševati, kakšen je pravzaprav zločin Pivčeve in ali je kazen medijske in politične eksekucije pravična.

Tako za kritike kot zagovornike Aleksandre Pivec bi bilo dobro, če bi si pred glasovanjem še enkrat prebrali svetovno klasiko Zločin in kazen. Zločin in kazen je namreč psihološki roman Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki obravnava predvsem subjektivna razmišljanja glavnega junaka Raskolnikova o življenju, zlasti pa upravičenost zločina.

Roman sloni na idejni podlagi Dostojevskega o posameznikih, ki so dovolj notranje močni, imajo dobro razvit čut za moralo in lahko oblikujejo svet po svoje; postanejo nekakšni bogovi, ki odločajo o svetu. Znana je izjava Dostojevskega, da bi bilo vse dovoljeno, če ne bi bilo boga. Pozneje je to teorijo zagovarjal tudi Friedrich Wilhelm Nietzsche, ki so jo napačno interpretirali in izrabili.

In kakšen je “zločin” Aleksandre Pivec. Če pustimo ob strani dejstvo, da lahko število grešnikov pri katerih se prava korupcija začne preštevati pri šestmestnih številkah in za to nikoli niso in ne bodo odgovarjali, pa politiki običajno padejo na dnevnicah, zlorabah službenih kartic, nočitvah in na sendvičih, ker to ljudje razumejo. Morda še kakšna višina njihove plače ali bog ne daj kakšno stanovanje in tu se konča.

Če seveda pustimo ob strani dejstvo, da je pravzaprav v ozadju “zločina” zamera do Aleksandre Pivec predvsem, ker je Desus odpeljala v desno vlado in podpisala koalicijsko pogodbo z Janezom Janšo, kar je mati vseh afer povezanih z Aleksandro Pivec.

Seveda začelo se je z Afero SRIPT, ki je nastala predvsem na ministrstvu za gospodarstvu kot posledica dogovora med takratnima ministroma Zdravkom Počivalškom in Karlom Erjavcem, ki sta bila dogovorjena, da bi naredila politični projekt združitve oziroma sodelovanja SMC-ja in Desus-a, kar je seveda kasneje padlo v vodo, afera pa je tudi potihnila, ker se je spremenila politična konstelacija.

To poletje so se vsak dan pojavljale nove informacije, povezane z obiskom Aleksandre Pivec Krasa in Primorja. Prva afera povezana s tem, kdo je ministrici Pivčevi plačal službeno-zasebni obisk Krasa, je prišla na dan, ko je izvršilni odbor stranke Desus na Livadi razpravljal o nezaupnici Pivčevi s strani Ljubljanskega pokrajinskega odbora Desus-a.

Kmalu zatem je sledila nova afera in sicer, da je prenočitev v hotelu na Obali plačala izolska občina. O tem je bilo pravzaprav napisano in povedano vse, zato nima smisla, da bi podrobneje secirali vsa ozadja, povezana z omenjenima aferama.

Zelo malo pa je bilo v javnosti zapisanega o tem, kdo so torej zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to. Predvsem pa, kdo vse se je postavil v vrsto za “likvidacijo”, saj so na plano prilezli vsi možni zarotniki. Potem ko je poslanska skupina, ki je Tomaža Gantarja, sicer predsednika sveta Desus postavil pred izvršeno dejstvo, da mora na dnevni red jutrišnje seje sveta postaviti glasovanje o zaupnici.
Glavni nasprotniki Pivčeve pa so užaljeni in prizadeti nosilci različnih funkcij, ki jih je Pivčeva zamenjala. Tu so denimo nekdanji direktor SiGD (Slovenski državni gozdovi) Zlatko Ficko, ki je sprožil val različnih afer in obtoževanj ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec.

Kdo so torej zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to? Vse skupaj se je začelo na začetku julija, ko je kot strela z jasnega odjeknila novica o tem, kako je pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana izrekla nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec.

V ozadju sta bila predsednica pokrajinskega odbora DeSUS Breda Jesenko in Zlatko Ficko. Seja odbora ljubljanske pokrajine DeSUS je potekala v gostilni Kavčič na Brezovici, kjer je prvi pokrajinski odbor izglasovali nezaupnico predsednici. Zatem so seji ljubljanskega pokrajinskega odbora sledile še nekatere druge pokrajinske organizacije.

Kot je kasneje napisal eden od članov Desus-a Vid Drašček, ga je 17. junija klicala predsednica pokrajinskega odbora Breda Jesenko in mu povedala, da ga želi spoznati predsednik kočevskega odbora DeSUS Zlatko Ficko. Naslednji dan pa so se sestali na vrtu hotela Mantova na Vrhniki.

“Tako predsednica kot g. Ficko sta me nagovarjala o zamenjavi dr. Pivčeve in na moje vprašanje, koga imajo v mislih za menjavo, je g. Ficko ponudil sebe,” je razkril član DeSUS-a in dodal, da se mu je videlo, da je bil močno užaljen, ko je bil s strani Pivčeve zamenjan kot direktor, zaradi česar se je po njegovem mnenju odločil za maščevanje. Ficko je že takrat napovedal, da bo zrušil predsednico Aleksandro Pivec, da bi sebe ustoličil na vrh stranke.

Zgodba o odnosu med Pivčevo in Fickom ima dolgo zgodovino. Očitno pa je počilo takrat, ko je v prvi polovici leta Pivčeva zamenjala Ficka. Slovenski državni gozdovi so potem, ko je Cerarjeva vlada družbo ustanovila, je le ta pristala pod pokroviteljstvom DeSUS-a, ki ga je vodil takratni predsednik Karl Erjavec in v resor takratnega ministra za kmetijstvo in gozdarstvo Dejana Židana. Po tej navezi je tako leta 2017 direktor družbe postal predsednik pokrajinskega odbora DeSUS v Kočevju, Zlatko Ficko.

V medijih je bila obširno opisana primera, kot sta na primer Fickova sklenitev spornega posla za gradnjo nove poslovne stavbe in naveza za medsebojno financiranje z Zavodom za gozdove – ta je postal odlagališče odsluženih političnih kadrov, saj so za vodjo območne enote Nazarje med drugim zaposlili nekdanjega poslanca LMŠ Darija Krajčiča, potem ko je odstopil po odmevni aferi kraje sendviča v ljubljanskem Maximarketu.

Leta 2019 se je v medijih pojavila anonimka o dogajanju v Slovenskih državnih gozdovih. “Nenazadnje ne gre spregledati tudi dejstva, da je bil prejšnji ustroj vodilnih kadrov družbe postavljen tako, da je deloval kot “bankomat” stranke DeSUS. Poraba enormnih sredstev v ta namen je bil le eden ključnih elementov vizije Zlatka Ficka, da se SiDG kot vseslovensko državno podjetje za gospodarjenje z gozdovi v lasti Republike Slovenije razvije v izrojeno tvorbo “državo v državi”, govori anonimno pismo vira blizu družbe.

Potratna gradnja nove stavbe je le vrh ledene gore. V anonimki se tako dodatno razkrivajo neutemeljeni nakupi osebnih avtomobilov v vrednosti 100 tisoč evrov ter poniževanje vrhunskih strokovnjakov v omenjenem državnem podjetju. V preteklosti so pisali o izjavah ljudi blizu SiDG, da se je les na črno odvažal v Avstrijo že nekaj let, saj se delež uradno posekanih kubičnih metrov lesa ne ujema z dejanskim. Tako naj bi odstopale številke nekje med 15 in 30 odstotki. Ker je cena na črno izvoženega lesa lahko nižja za okoli 50 odstotkov ali celo več, se je po tej tezi slovenske gozdove oškodovalo za najmanj 15 milijonov evrov letno. Kar pa še ni vse, saj je družba s hlodovino ravnala malomarno in prodajala les na javnih dražbah po nižji ceni od tiste, ki je bila opredeljena po ceniku.

Po zamenjavi Ficka je njegovo funkcijo kot vršilec dolžnosti prevzel nekdanji predsednik nadzornega odbora SiDG Samo Mihelin

Kaj se bo zgodilo s spornim projektom nove poslovne stavbe, katere investicija je narasla na rekordnih 7 milijonov evrov, še ni jasno, je pa znano, da naj bi v času Ficka za izvajalca že bilo izbrano podjetje Riko, d.o.o., ki je v lasti Janeza Škrabca.

Nobeden od glavnih akterjev ni svetnik, zato bi v tem kontekstu bila primerna tista svetopisemska iz evangelija po Janezu: “Ne obsojajmo grešnikov, ker smo sami grešniki”.

“Zjutraj je zopet prišel v tempelj in vse ljudstvo je prihajalo k njemu; in sedel je ter jih učil. Kar pripeljejo pismouki in farizeji ženo, zasačeno pri prešuštvovanju, jo postavijo v sredo in mu rečejo: »Učenik, ta žena je bila zasačena v prešuštvovanju. V postavi nam Mojzes ukazuje take kamnati, kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga skušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus pa se je pripognil in je s prstom pisal po tleh.

Ko ga pa niso nehali spraševati, se je vzravnal in jim rekel; »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« In spet se je pripognil in pisal po tleh. Ko so pa to slišali, so drug za drugim odhajali ven, počenši od najstarejših – in ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Žena, kje so? Te ni nobeden obsodil?« Ona je rekla: »Nobeden, Gospod.« In Jezus je rekel: »Tudi jaz te ne bom obsodil. Pojdi in odslej ne greši več!« Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo. S temi besedami Jezus po bibliji ne razodeva, da dopušča zlo, kot je na primer prešuštvovanje. Njegove besede: »Pojdi in odslej ne greši več«, jasno povedo, kakšna je Božja zapoved.

Biblijska zgodba hoče razgaliti hinavščino človeka, ki se postavlja za sodnika grešne sestre, ne da bi priznal, da je sam grešnik. Tako s svojimi besedami poudarja znani izrek: »Ne sodite, da ne boste sojeni; s kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni.«

Spodaj v integralu objavljamo odzivno poročilo družbe SiDG oz. nadzornega sveta druzbe Slovenski gozdovi d.o.o
o nepravilnostih v casu, ko je družbo vodil Zlatko Ficko:

DOC_compressed-compressed-1

COMMENTS

Wordpress (0)