Od 45 novih projektov utekočinjenega zemeljskega plina je 20 vprašljivih zaradi krize in pandemije – TOPNEWS.si

Od 45 novih projektov utekočinjenega zemeljskega plina je 20 vprašljivih zaradi krize in pandemije

Od 45 novih projektov utekočinjenega zemeljskega plina je 20 vprašljivih zaradi krize in pandemije

Od 45 velikih izvoznih projektov utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) jih je vsaj 20, ki še niso dosegli faze gradnje z naložbeno vrednostjo približno 292 milijard dolarjev, ki se soočajo z zamudami financiranja zaradi strahu vlagateljev pred morebitnimi protesti, pa tudi zaradi pandemije koronavirusa in ekologije, so ugotovili raziskovalci Global Enery Monitorja.

Vlagatelji so začeli zapuščati trg utekočinjenega plina

Njihove raziskave kažejo veliko spremembo pri vlagateljih, ki so začeli zapuščati trg utekočinjenega plina, na katerega je že vplivala oslabitev povpraševanja, vse večja konkurenca tehnologij za obnovljive vire energije in odpor javnosti zaradi izpustov škodljivih plinov iz industrije. Poročilo poudarja nesprejemljivo tveganje vlaganja v sredstva za utekočinjen zemeljski plin, je opozoril podpredsednik Evropske investicijske banke (Andrew EK) Andrew McDowell.

“Vlaganje v novo infrastrukturo za fosilna goriva, kot so terminali za utekočinjeni zemeljski plin, je ekonomsko negotova odločitev,” je zatrdil McDowell.

EIB je že pred tem napovedala, da bo konec leta 2021 ustavila financiranje projektov, povezanih s fosilnimi gorivi

EIB je novembra lani napovedala, da bo konec leta 2021 ustavila financiranje projektov na področju fosilnih goriv. Plinski sektor računa na veliko bolj pozitivne obete, saj naj bi po mnenju mnogih analitikov povpraševanje v naslednjih 10 letih preseglo ponudbo.Tako so podjetja v gradnjo novih terminalov za izvoz UZP v letu 2018 vložila okoli 65 milijard dolarjev, do konca leta 2019 pa se je znesek potrojil na 160 do 170 milijard dolarjev, opozarjajo raziskovalci.

Danes je pod vprašajem 20 naložb

Do nedavnega so podjetja načrtovala projekte v skupni vrednosti 758 milijard dolarjev, ki še niso v fazi gradnje. Danes jih je 20 pod vprašajem, nadaljnje zamude pa bi lahko pomenile znižanje tega zneska za 28 odstotkov ali 292 milijard dolarjev, dodajajo.

Kar zadeva prihodnje projekte, je 12 podjetij v začetku leta 2020 napovedalo, da nameravajo do konca leta dokončno odločiti o gradnji novih obratov v Severni Ameriki za izvoz utekočinjenega zemeljskega plina, kaže raziskava Reuters-a. Zdaj to načrtujejo le štiri podjetja.

Analitiki pričakujejo, da bo le en projekt letos dobil zeleno luč.

V mnogih državah imajo vlaganja v UZP močno podporo vlade

Od začetka pandemije je tempo razvoja terminalov za UZP že 18 mesecev obrnjen, poudarjajo avtorji raziskave.

“Sektor je trenutno zares ustavljen, ko gre za napredovanje novih projektov,” zaključuje soavtor raziskave in izvršni direktor Global Energy Monitor Ted Nace.

V mnogih državah imajo naložbe v UZP močno podporo države, zato naftne družbe v ZDA, Evropi in drugih delih sveta v naslednjih 10 letih niso opustile povečanja izvoza utekočinjenega plina.

To je spodbudilo strah, da bi izpusti ogljikovega dioksida in metana otežili doseganje ciljev za zaustavitev naraščajočih temperatur na Zemlji, določenih s Pariškim podnebnim sporazumom.

Čeprav je zemeljski plin manj škodljiv kot premog, ni povsem neškodljiv

Čeprav zgorevanje zemeljskega plina oddaja manj ogljikovega dioksida kot izgorevanje premoga na enoto energije, klimatski strokovnjaki opozarjajo, da hitra rast sektorja in izpusti metana ogrožajo napredek pri zaustavljanju podnebnih sprememb.

COMMENTS

Wordpress (0)