Madžarska opozicija se združuje proti Orbanu – TOPNEWS.si

Madžarska opozicija se združuje proti Orbanu

Madžarska opozicija se združuje proti Orbanu

Šest madžarskih opozicijskih strank bo za volitve leta 2022 sklenilo zavezništvo in vladalo kot koalicija, če jim bo uspelo strmoglaviti premierja Viktorja Orbana, so sporočili v četrtek.

Nacionalistični vodja Viktor Orban je po treh presenetljivih zmagah na parlamentarnih volitvah leta 2010 izkoristil vpliv svoje stranke Fidesz ter ga razširil na vsa področja madžarske družbe in izkoristil razdrobljenost opozicije.

Madžarska opozicija je lani jeseni na številnih lokalnih volitvah nastopila s skupnimi kandidati in se izkazala za uspešno pri strmoglavljenju Fidesza v ključnih okrožjih. Najpomembnejša je bila zmaga v madžarski prestolnici.

Novi župan Budimpešte je dejal, da je njegova zmaga, za katero so si prizadevale vse opozicijske stranke, načrt za boj proti Orbanu.

Zadnje ankete kažejo, da polovica volivcev podpira Orbana, druga polovica pa si želi zmago opozicije. Parlamentarne volitve bodo odločili neodločeni volivci, ki predstavljajo tretjino volivcev.

“Opozicijske stranke so slišale svoje volivce, voditelji strank pa začenjajo uradna posvetovanja za pripravo na volitve leta 2022,” so sporočile opozicijske stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)