Vlaganje v obnovljive vire energije – TOPNEWS.si

Vlaganje v obnovljive vire energije

Vlaganje v obnovljive vire energije

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je države pozval, naj prenehajo financirati premog in se usmerijo k čisti energiji. Pozval jih je tudi naj se zavežejo, da ne bodo gradile novih elektrarn na premog.

Guterres je na julijskem virtualnem vrhu govoril o prehodu na čisto energijo. Vrha so se udeležili predstavniki 40-ih držav, ki predstavljajo 80 odstotkov porabe energije in emisij toplogrednih plinov.

Razpravljali so o korakih za povečanje rasti gospodarstva, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in o prilagajanju energetskih sistemov podnebnim spremembam.

Medtem ko države poskušajo oživiti gospodarstva, ki jih upočasnjuje pandemija covida-19, bi morale vlade in vlagatelji pozvati k paketom za okrevanje, ki bi se vsaj deloma osredotočili na zelene spodbude.

Vlaganje v obnovljive vire energije

Evropska unija in Južna Koreja sta obljubili programe okrevanja, ki temeljijo na okoljskih vprašanjih.

Vendar je Guterres opozoril, da nekateri gospodarski paketi še vedno spodbujajo podjetja, ki temeljijo na fosilnih gorivih, nekateri pa sedaj želijo začeti z gradnjami elektrarn na premog.

“Premog nima mesta v načrtih za obnovo po covidu-19,” je dejal Guterres v nagovoru na vrhu prek video povezave, ki jo je organizirala Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Na skoraj vsakem trgu je bolje vlagati v obnovljive vire energije, ključna pa so zelena delovna mesta in trajnostna rast.

Guterres je spomnil, da so stroški za obnovljive vire energije, kot sta vetrna in sončna energija, v zadnjem desetletju padli.

Tudi drugo največje gospodarstvo na svetu – Kitajska, sicer največji proizvajalec premoga, je sporočila, da je pripravljena na razvoj, ki temelji na čisti in nizkoogljični energiji.

Čeprav poraba premoga povsod upada, tudi v Evropi in Združenih državah Amerike, veliko vlagateljev se je iz tega sektorja umaknilo, pa poraba premoga narašča v državah v razvoju, ki poudarjajo, da potrebujejo premog za gospodarsko rast.

COMMENTS

Wordpress (0)