Italijanski senator ustanavlja gibanje za izstop Italije iz Evropske unije – TOPNEWS.si

Italijanski senator ustanavlja gibanje za izstop Italije iz Evropske unije

Italijanski senator ustanavlja gibanje za izstop Italije iz Evropske unije

Znani italijanski senator je najavil ustanovitev političnega gibanja s ciljem spraviti Italijo iz Evropske unije, pri čemer skuša izkoristiti proti-bruseljske občutke, medtem ko si država prizadeva za oživitev gospodarstva, ki ga je covid-19 močno prizadel.

Gianluigi Paragone, nekdanji televizijski novinar, se je v ponedeljek v Londonu srečal s tvorcem Brexita Nigelom Farageom, preden je za ta teden napovedal formalno ustanovitev svoje stranke Italexit.

Gianluigi Paragone

“Države, ki ne spoštujejo velikega ugleda Italije, nas ne morejo več izsiljevati,” je dejal Paragone in dodal, da se lahko le “suverena država”, kot je Britanija, spoprijema z gospodarsko krizo, ki jo je povzročila pandemija.

Treba bo najprej ugotoviti, ali lahko Paragonovo gibanje sploh plava na protievropskem sentimentu, ki je v zadnjih letih postal priljubljen med Italijani, kateremu pa manjka očiten politični okvir.

Kritičen odnos do bruseljskih institucij

Paragone je zapustil Gibanje petih zvezdic kmalu po tem, ko je lani s proevropsko demokratično stranko (PD) sestavil vlado in ohranil kritičen odnos do bruseljskih institucij.

Tudi desničarska liga Mattea Salvinija, do nedavnega glavno zatočišče evroskeptikov, je ublažila svoje stališče do Bruslja in evra, da bi dosegla večji ugled v italijanski javnosti.

Čas nastanka Paragonejevega gibanja je vprašljiv glede na to, da prihaja po tem, ko je EU v torek potrdila 750 milijard evrov vreden sklad za oživitev gospodarstva, za katerega podporniki Unije pravijo, da pomeni obnovljeno kohezijo in vizijo.

Premier Giuseppe Conte je že v torek dejal, da bo 28 odstotkov sklada namenjeno Italiji v kombinaciji subvencij in posojil, ki bi lahko spremenila “obraz države”.

“Drugi želijo spremeniti Evropo, mi jo želimo zapustiti,” je po sprejetju proračuna dejal senator Paragone.

Težave Evropske unije v zadnjih letih prevladujejo v italijanski politiki, evroskeptiki pa krivijo EU za kronično gospodarsko stagnacijo države in težave pri obravnavanju afriških migrantov.

Raziskava Eurobarometra iz leta 1998 je pokazala, da 68 odstotkov Italijanov podpira članstvo Italije v EU, medtem ko je bila Italija po uvedbi evra leta 2002 za Luksemburgom na drugem mestu med državami, ki so podpirale EU, pozitivno mnenje o Uniji pa je imelo 79 odstotkov prebivalstva.

Po anketah SWG konec maja letos se je izkazalo, da Evropski uniji zaupa le še 39 odstotkov Italijanov.

COMMENTS

Wordpress (0)