Marjan Šarec: “Vladajoča stranka napada nacionalko kot nekdaj Barbari in Langobardi Rimsko cesarstvo” – Šarec kritizira Nova24 in pravi, da je ponosen, ker je bil pred vstopom v politiko zaposlen na RTV Slovenija – TOPNEWS.si

Marjan Šarec: “Vladajoča stranka napada nacionalko kot nekdaj Barbari in Langobardi Rimsko cesarstvo” – Šarec kritizira Nova24 in pravi, da je ponosen, ker je bil pred vstopom v politiko zaposlen na RTV Slovenija

Marjan Šarec: “Vladajoča stranka napada nacionalko kot nekdaj Barbari in Langobardi Rimsko cesarstvo” – Šarec kritizira Nova24 in pravi, da je ponosen, ker je bil pred vstopom v politiko zaposlen na RTV Slovenija

Marjan Šarec, predsednik opozicijske LMŠ in prejšnji premier, je včeraj na svojem FB profilu objavil zapis o slovenskih medijih. Pravi, da je ponosen, da je bil pred vstopom v politiko zaposlen na RTV Slovenija: “Gre za nacionalno hišo, ki je pomembno prispevala k razvoju vseh segmentov slovenske družbe… RTV Slovenija je odigrala ključno vlogo ob vseh prelomnih zgodovinskih dogodkih, ki so pripeljali do samostojne države.”

Šarec še piše: “Zato ni naključje, da vladajoča stranka napada nacionalko kot nekdaj Barbari in Langobardi Rimsko cesarstvo. Njihova Nova 24 ne dosega gledanosti in zato je treba spraviti pod svoje okrilje nacionalno RTV hišo, v stilu naj stane kar hoče, samo da pride v naše roke. Nova 24 niti ne more doseči gledanosti, saj njeni apologeti kar tekmujejo, kdo bo lepše opisal predsednika v vsej njegovi veličini. Obstajata dva najkrajša seznama na svetu. Število prebivalcev na Luni in število kritik predsednika na Novi 24, da drugih njihovih »medijev« ne omenjam.

Vendar, gre za televizijo in »medije« v njihovi lasti, zato naj tam kar mirno pojejo večno slavo in hvalo voditelju, njihova stvar. Nedopustno pa je uničevanje RTV Slovenija in podrejanje politiki.”

https://twitter.com/velikovec/status/1284544127930175493

“Ponosen sem, da sem bil pred vstopom v politiko zaposlen na RTV Slovenija. Gre za nacionalno hišo, ki je pomembno prispevala k razvoju vseh segmentov slovenske družbe. Radio in kasneje televizija sta od ustanovitve dalje skrbela za lepo govorjeno besedo. Težko je našteti vse zvrsti, ki jih RTV Slovenija pokriva, kajti skrbi za vse skupine ljudi, kar je tudi njeno osnovno poslanstvo.

RTV Slovenija je odigrala ključno vlogo ob vseh prelomnih zgodovinskih dogodkih, ki so pripeljali do samostojne države. Novinarke in novinarji so bili pogosto v prvih bojnih vrstah, da so nam predočili dogajanje na bojiščih. Spomnimo se samo legendarnega, žal pokojnega Matjaža Tanka, ko je poročal s Kosova in se znašel v oblaku solzivca. Nepozaben je tudi prav tako prezgodaj umrli Marjan Jerman, poročal je, denimo iz Vukovarja, ko je bilo tam najtežje. Pa sem omenil samo dva, bilo jih je pa še mnogo…Neprecenljivo vlogo je odigrala v času vojne za Slovenijo. Ni pa treba daleč v zgodovino, tudi v času epidemije se je izkazala.

Tudi danes, kljub takšnim in drugačnim poskusom, RTV Slovenija ohranja raven profesionalizma in poskuša pokrivati vse tiste vsebine, ki jih nobena komercialna ne more, ker je poslanstvo nacionalne RTV hiše popolnoma drugačno. Primerjanje nacionalke s komercialnimi hišami ne zdrži, ker gre že v osnovi za drug način dela. Nacionalna televizija je dolžna pokrivati tudi tisto, kar se finančno ne izplača. To je njeno poslanstvo.

RTV Slovenija ima mnogo težav, ki niso od včeraj. Nikakor ni vse idealno, daleč od tega. Te težave zahtevajo tudi poglobljeno debato, ki bi se dotaknila vseh segmentov.

Žal pa je vedno predmet političnih debat samo informativni program, kajti vsak si želi, da bi o njem lepo poročali. Zato ni naključje, da vladajoča stranka napada nacionalko kot nekdaj Barbari in Langobardi Rimsko cesarstvo. Njihova Nova 24 ne dosega gledanosti in zato je treba spraviti pod svoje okrilje nacionalno RTV hišo, v stilu naj stane kar hoče, samo da pride v naše roke. Nova 24 niti ne more doseči gledanosti, saj njeni apologeti kar tekmujejo, kdo bo lepše opisal predsednika v vsej njegovi veličini. Obstajata dva najkrajša seznama na svetu. Število prebivalcev na Luni in število kritik predsednika na Novi 24, da drugih njihovih »medijev« ne omenjam. Drugi, ki nismo njegovi pomagači, smo v najboljšem primeru označeni za popolne bedake in nesposobneže, velikokrat pa še mnogo več.

Vendar, gre za televizijo in »medije« v njihovi lasti, zato naj tam kar mirno pojejo večno slavo in hvalo voditelju, njihova stvar. Nedopustno pa je uničevanje RTV Slovenija in podrejanje politiki. Priznam, da tudi meni velikokrat ni všeč kakšno poročanje medijev, tudi RTV Slovenija se kdaj znajde na obzorju mojega nezadovoljstva. Pa kaj potem! Ali če uporabim slavne besede očeta arbitraže, “So what!?” Mediji so zato, da objektivno poročajo. Res, da velikokrat drugače, kot bi si kakšen posameznik v danem trenutku želel, vendar to NE SME biti razlog za demontažo.

V naravi politikov je, da s(m)o kritični do novinarskih prispevkov, narava dela novinarjev pa zahteva kritičnost do politikov. Tako pač je in tako mora biti.

Čeprav sem se danes dotaknil v glavnem RTV Slovenija, velja napisano za vse medije, ki se trudijo pisati objektivno. Če to velja tudi za tiste, ki so podkrepljeni s forinti pa presodite sami. Kajti, za denar gre, ne pozabimo. Več in še več…

Kot je zapisal pesnik: “Manj strašna je noč v črne zemlje krili, ko so pod svetlim soncem sužni dnovi!”

COMMENTS

Wordpress (0)