(VIDEO) “Upajmo, da Janez Janša ne bo nehal tvitati, sicer nam bo trda predla, saj bo dobil na volitvah petdeset odstotkov” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Upajmo, da Janez Janša ne bo nehal tvitati, sicer nam bo trda predla, saj bo dobil na volitvah petdeset odstotkov”

(VIDEO) “Upajmo, da Janez Janša ne bo nehal tvitati, sicer nam bo trda predla, saj bo dobil na volitvah petdeset odstotkov”

Dejan Verčič, eden najbolj uveljavljenih komunikatorjev in svetovalcev številnim politikom, je v danšanjem intervjuju za Delo na vprašanje, ali bi Janši svetoval naj zapre svoj tviter profil, dejal:

“Ne. Janez Janša je predsednik vlade in predsednik stranke. Če bi vedel, da bodo volitve čez dve leti in pol, potem bi se lahko zdaj v celoti posvetil državi. Ker pa mu opozicija od prvega dne poskuša zminirati vlado in hipno izsiliti volitve, mora kot predsednik stranke ves čas ob vodenju vlade motivirati svoje volilno telo, kot da bodo jutri volitve. Kolikor koli vam ali meni njegov stil komuniciranja na tviterju ni všeč, je pa za njegov namen učinkovit, pri njegovih volicih zbuja želena čustva, tradicionalni mediji pa skrbite za visoko vidnost v celotnem javnem prostoru”.

Eden od vidnejših slovenskih politikov, ki so v koaliciji z Janšo, pa je pred tedni dejal, “molimo boga, da Janša tvita in da ne preneha s tvitanjem, sicer bo dobil petdeset odstotkov”. Kakorkoli že, Janez Janša je tudi s tvitom o Srebrenici, kjer je zapisal, da “pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod,” dosegel svoje. Pozornost.

Zaradi premierjevega tvita o Srebrenici in ker se ob začetku seje ni želel opravičiti, je večina opozicijskih poslancev sejo protestno zapustila.

Ob začetku nadaljevanja 19. redne seje DZ je preden so poslanci zastavili vprašanja premierju Janezu Janši poslanec SD Marko Koprivc zahteval, da se premier opraviči zaradi svojega tvita ob 25. obletnici genocida v Srebrenici, s katerim je mnoge razburil v soboto.

Koprivc je predsednika DZ Igorja Zorčiča prosil, da pozove Janšo k opravičilu vsem žrtvam Srebrenice za žaljiv tvit, ki ga je napisal pred dnevi v zvezi z dogajanjem v Srebrenici. Janša je ob tem (s kirurško masko na obrazu) zmajeval z glavo.

»Tvit je zelo žaljiv in odpira številne rane žrtev oz. njihovih svojcev,« je dodal Koprivc. Zorčič je poslanca SD opozoril, da to ni bil postopkovni predlog. Vsebinsko se lahko morda z vami v nekem delu celo strinjam, ampak mi začetka seje danes ne bomo izrabili za razčiščevanje tistega, kar je zapisano na Twitterju,« je odvrnil Zorčič, na kar je Koprivc odvrnil, da če opravičila ne bo, poslanci SD ne bodo sodelovali na seji v tej točki.

Po SD-ju je državni zbor zapustila tudi poslanska skupina Levica, pred tem pa je koordinator Levice Luka Mesec podal postopkovni predlog.

Luka Mesec: “Mislim, da smo danes še enkrat videli neprimernost te oblasti. Slovenija je v politični in moralni krizi, kakršne že dolgo nismo izkusili, vlada pa se obnaša popolnoma neprimerno na čelu s predsednikom vlade samim. V Sloveniji smo na pragu drugega vala epidemije. Nezaposlenost je za četrtino večja, kot je bila lani. Vladni ukrepi ne učinkujejo, samozaposlene ste pustili na cedilu čez poletje. Zdravstvo opozarja samo, da mu v drugi polovici leta zmanjkuje denarja, domovi za starejše niso nič bolj pripravljeni na drugi val, kot so bili na prvi. Med tem pa predsednik vlade in vlada sama, da bi se izognila tem kritikam, dela popolnoma druge stvari. Poskuša spreminjati medijsko zakonodajo, da bi tja v medije namestila svoje ljudi, pomenjala neposlušne novinarje in urednike in speljala denar v svoja zasebna medijska podjetja na čelu z Novo24. Potem kadruje v državnih podjetjih. Seveda so nastavili v Dars – eno od največjih državnih firm – človeka podpredsednika stranke NSi, ki se je še do nedavnega zavzemala za izstop države iz gospodarstva, človeka, ki nima niti dneva vodstvenih izkušenj in človeka, ki ga odlikuje samo strankarska izkaznica.

Da bi odvračal pozornost od teh problemov, pa predsednik vlade sam vsak teden sproducira novo afero. Ta vikend je bila to popolnoma nedostojna, nedržavniška in nemoralna izjava o Srebrenici, ki, kot so povedali kolegi iz Socialnih demokratov, posuva sol na rane 8 tisoč 372 žrtvam genocida. Premier je genocid nenazadnje zanikal, govori o pokolu, in se zdaj za to ni bil pripravljen opravičiti. Ali pa, če spomnim, tri dni prej ko se je z diktatorjema Vučićem in Orbanom pokazal na skupni spletni okrogli mizi, je govoril o kulturnem marksizmu, to je terminu, ki ga v svojem manifestu 111-krat uporabi norveški množični morilec Anders Breivik, preden se je odpravil na pokol, ali pa terminu, ki je nenazadnje izposojen kar iz nacističnega besednjaka. Oni so namreč govorili o kulturnem boljševizmu, preden so napravili svoje genocide. Skratka opravka imamo z resno moralno in politično krizo, predsednik vlade pa vse to podžiga na podoben način kot podžiga ameriški predsednik Donald Trump. Kam to pelje, lahko vidimo v Ameriki – po 4 letih takega vodenja je ta država dobesedno na pragu družbenega razkroja.Glede na to, da se predsednik vlade danes ni bil pripravljen opravičiti niti za to neokusno izjavo v Srebrenici, tudi v Levici napovedujemo obstrukcijo te seje”.

Na tem mestu se je odzval Janša: »Zelo mi je žal, da tisti, ki zahtevajo opravičilo zaradi neke izjave, te izjave niso sposobni niti citirati. Leta 2009 ob 20. obletnici padca Berlinskega zidu sem bil naprošen od ugledne mednarodne institucije za študijo, ki sem jo tudi napisal. Objavljena je bila 1. decembra 2009 in v njej analiziram dogajanje po padcu Berlinskega zidu tudi na ozemlju nekdanje Jugoslavije in tudi vzroke, zaradi katerih je prišlo do balkanske morije, med drugim tudi vzroke, zakaj je prišlo do pokola oz. genocida v Srebrenici,« je najprej pojasnil Janša in dodal, da od leta 2009 naprej vedno ob obletnici genocida v Srebrenici to študijo ponovno izpostavi.

»Genocid v Srebrenici je zasnovalo isto zlo, ki se je kotilo na akademiji jugoslovanske armade v Beogradu. Jaz sem študiral obramboslovje in poznam tisto doktrino in v tisti doktrini piše, da je treba nasprotnika, bodisi agresorja bodisi razrednega sovražnika, fizično uničiti, to se pravi, ubiti, umoriti. To je končni cilj oboroženega boja. To je doktrina, v katero je bil vzgojen Ratko Mladić in ki jo je v Srebrenici izvedel, pa še v nekaterih drugih krajih v Bosni. Nekateri, ki so sodelovali pri tem, so v postopkih pred mednarodnim sodiščem svoj zagovor utemeljili na tem, da so verjeli, da zaradi tega, ker za povojne poboje v bivši Jugoslaviji, kjer so pomorili na desettisoče vojnih ujetnikov, ni nihče odgovarjal, da tudi oni ne bodo odgovarjali in da čez 50 let, ko se bodo grobovi odkrili, to nikogar več ne bo zanimalo. Na te stvari sem jaz opozoril in to so zgodovinska dejstva. Kar se pa tiče vojne v Bosni in Srebrenici: če Slovenija takrat, ko sem bil jaz minister za obrambo, Bošnjakom ne bi pomagala, diplomatsko, z usposabljanjem njihovih enot, z orožjem in z vojaško opremo, bi bilo teh srebrenic še najmanj petkrat več. Obstajajo dokazi za to. Se pravi, tisti, ki zaradi tega, ker pač ni sposoben vseh zločinov obsoditi enako in jih meriti z istimi vatli, zdaj kriči zaradi te primerjave,« je kritikom odgovoril Janša. »In dokler bo možno nekaznovano pobijati v imenu ene ideologije, v imenu druge, pa bo to obsojeno, toliko časa se bodo genocidi v svetu dogajali in o tem obstaja v civiliziranem svetu soglasje, nihče temu ne nasprotuje, razen v Sloveniji.«

Sejo državnega zbora, na katerei so postavljali poslanska vprašanja Janezu Janši, so zapustili tudi poslanci SAB z izjemo Marka Bandellija (ta je kasneje Janši zastavil poslansko vprašanje) in Franca Kramarja.

COMMENTS

Wordpress (0)