Zakaj je bil minister Zdravko Počivalšek, ki je noč pred hišno preiskavo prespal pri partnerki na Hrvaškem, prizadet, ker so mu zaradi hrvaške nacionalnosti partnerke in hčere očitali, da ga “nič ne veže na Slovenijo” in zakaj si je glavni kriminalist Mitja Gregorc zamenjal priimek iz Milojević v Gregorc, kar je med zagovorniki Počivalška že sprožilo teorije o tako imenovanim “srbskem” lobiju na NPU-ju in zaroti na nacionalni osnovi – TOPNEWS.si

Zakaj je bil minister Zdravko Počivalšek, ki je noč pred hišno preiskavo prespal pri partnerki na Hrvaškem, prizadet, ker so mu zaradi hrvaške nacionalnosti partnerke in hčere očitali, da ga “nič ne veže na Slovenijo” in zakaj si je glavni kriminalist Mitja Gregorc zamenjal priimek iz Milojević v Gregorc, kar je med zagovorniki Počivalška že sprožilo teorije o tako imenovanim “srbskem” lobiju na NPU-ju in zaroti na nacionalni osnovi

Zakaj je bil minister Zdravko Počivalšek, ki je noč pred hišno preiskavo prespal pri partnerki na Hrvaškem, prizadet, ker so mu zaradi hrvaške nacionalnosti partnerke in hčere očitali, da ga “nič ne veže na Slovenijo”  in zakaj si je glavni kriminalist Mitja Gregorc zamenjal priimek iz Milojević v Gregorc, kar je med zagovorniki Počivalška že sprožilo teorije o tako imenovanim “srbskem” lobiju na NPU-ju in zaroti na nacionalni osnovi

Javnost, mediji, predvsem pa slovenska politika je ne glede na politično orientacijo in strankarsko pripadnost še vedno pod vtisom dramatičnega dogajanja, posnetkov hišne preiskave in policijskega pridržanja predsednika SMC, ministra za gospodarstvo in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška.

Torkovo dogajanje se je začelo v Olimju in Ljubljani, ko so preiskovalci NPU na domu ministra začeli s hišnimi preiskavami, kasneje pa s preiskavo nadaljevali na ministrstvu za gospodarstvo in nazadnje sedežu NPU-ja.

Minister Zdravko Počivalšek v ponedeljek zvečer ni prespalal v Ljubljani, kot so napačno poročali nekateri mediji, ampak pri partnerki v Zaboku na Hrvaški strani meje, s katero ima hči in živi v zunajzakonski skupnosti. Naslov, na katerem živi ministrova partnerica, je nedaleč od slovensko hrvaške meje, seveda na hrvaški strani. Informacija o hišni preiskavi ga je zato presenetila na poti od partnerke iz Hrvaške v Ljubljano, ko se je odpravljal v službo na ministrstvo za gospodarstvo.

V tem kontekstu je zanimiva odredba za hišno preiskavo, v kateri je med pripornimi razlogi navedena 1. točka 1. odstavka 201. člena ZKP, to so okoliščine, ki kažejo na nevarnost, da bo Počivalšek pobegnil, ker ni navezan na Slovenijo, saj ima družino na Hrvaškem, pa čeprav lokalni prebivalci kraja, kjer živita ministrova partnerka in hči, ne jemljejo kot tujino.

V medijih so že bila objavljena imena operativcev in šefov, ki so iz Nacionalnega preiskovalnega urada vključeni v preiskavo o nakupu zaščitne. Prav tako je bila v medijih objavljena odredba za presikavo, kjer je med razlogi za pridržanje tudi razlog, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po oceni NPU-ja, tožilca in presikovalnega sodnika, begosumen.

Preiskavo o nabavi zaščitne opreme proti Počivalšku vodi Mitja Gregorc, ki si je zamenjal priimkek iz Milojević v Gregorc. Ker imata partnerka in hči ministra Zdravka Počivalška hrvaško državljanostvo, minister pa je noč pred hišnimi preiskavami prespal na Hrvaškem, je policija odločbo o odvezmu prostosti in pridržanju utemeljila z “okoliščinami, ki kažejo na nevarnost, da bo pobegnil”, saj “ga nič ne veže na Slovenijo”. Zagovorniki Počivalška pa zdaj že razvijajo teorijo zarote in s prstom kažejo na pedigre glavnega presikovalca NPU-ja Mitjo Gregorca, ki si je zamenjal priimkek iz Milojević v Gregorc. Če sledimo teorijam zarote, gre za zanimiv paradoks, po katerem slovenskega ministra in podpredsednika vlade, ki ima družino na Hrvaškem, preiskujejo ljudje s srbskim pedigrejem.

Vendarle tudi, če pustimo teorije zarote in osebne motive ter nacionalna čustva vpletenih in ostanemo pri kontekstu dogajanja in predvsem pri personalnih povezavah, pa postanejo okoliščine, povezane tudi z osebno izkušnjo, zanimiva. Ne vem zakaj, občutek pač, me dogajanje, povezano s hišno preiskavo pri Zdravku Počivalšku, spominja na spektakularno aretacijo na Trojanah 12. julija leta 2012 in kdo so bili ključni operativci v ozadju obeh operacij. Te dni mineva namreč osem let od spektakularne aretacije moje malenkosti na Trojanah 12. julija leta 2012, ki se je zgodila le nekaj ur po intervjuju s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo.

Situacija je podobna, na oblasti desna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Notranje ministrstvo je leta 2012 vodil sedanji sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, direktor policije pa je bil Janko Goršek, ki ga je na položaj imenovala nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal.

Leta 2020 je podobno na oblasti treja Janševa vlada, notranji minister v odstopu je prav tako član vladajoče SDS Aleš Hojs, medtem ko je policijo vodil Anton Travner, ki ga je za razliko od leta 2012, na položaj generalnega direktorja policije imenoval prav Aleš Hojs. Kontekst dogodkov je zanimiv, saj je tako leta 2012 kot tudi leta 2020 potekal v ozadju epski politični spopad za to, ko bo imel v rokah politično oblast in s tem tudi represivne aparte države, predvsem policijo.

Še ena vzporednica, ki se kaže, je povezana s kadri, ki so takrat obvladovali in še danes obvladujejo policijo. Namestnik direktorja NPU je David Antolović. Antolović je leta 2012 služboval v Celju kot vodja gospodarskega kriminala, na NPU pa ga je pripeljal prav nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek, ki je septembra leta 2012 odstopil s položaja generalnega direktorja policije.

Morda še ena podrobnost. Med razlogi za policijsko in kasneje sodno pridržanje ter preiskovalni zapor, ki je bila pri moji malenkosti ponovitvena nevarnost, medtem ko je bil pri Počivalšku razlog za odvzem prostosti in pridržanju poleg ponovitvene nevarnosti tudi ta, da imata ministrova partnerka in hči hrvaško državljanstvo in da torej kot minister slovenske vlade ni navezan za Slovenijo, ampak ga zaradi družinskih povezav -nacionalnosti partnerke in hčerke- nič več ne veže na Slovenijo.

Če smo že pri nacionalnosti in očitkih o tem, kdo je navezan in kakšen je njegov pedigre, je v tem kontekstu zanimivo tudi, kdo je personalno vodil preiskave. Glavni kriminalist, ki na NPU vodi preiskavo nakupa mask in ventilatorjev in je osebno vodil tudi hišno preiskavo na ministrstvu za gospodarstvo v pisarni gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je Mitja Gregorc.

Če smo že pri družinskih povezavah, je pri družinskih pedigrejih in povezavah zanimiva informacija, da si je Mitja Gregorc spremenil priimek, saj je bil v preteklosti Mitja Milojević. Po teoriji zarote ob dejstvu, da imata ministrova partnerka in hči hrvaško državljanstvo, medtem ko preiskavo proti ministru Počivalšku vodijo ljudje s srbskim pedigrejem in v ozadju že vidijo spopad z elementi nacionalnega.

Gregorc naj bi bil tudi eden od tistih, ki je podprl nekdanjega šefa NPU Darka Muževiča. Paradoks celotne zadeve pa je, da so pri Počivalšku v odredbi za preiskavo in pridržanje napisali, da ni navezan na Slovenijo in da gre torej za ministra države, ki živi v Sloveniji in da ima družino za mejo, torej na hrvaški strani, kar naj bi bil dokaz, da po družinski liniji ni vezan na Slovenijo, ampak na Hrvaško.

Odredbo za hišno preiskavo je podpisala preiskovalna sodnica Mojca Kocjančič. Kocjančičeva je 23. junija prejela predlog državne tožilke z dne 22. junija za izdajo odredb za hišne preiskave in odredb po 156. členu Zakona o kazenskem postopku (ZKP), ki se nanašajo na preiskavo kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po drugem v zvezi s prvim odstavkom 257a. člena KZ-1 v zvezi z 20. členom Kazenskega zakonika (KZ-1).

Počivalšku so odvzeli prostost, ker so podani pridržalni predlogi iz 2 odstavka 157. člena ZKP, ter priporni razlogi iz 1. točke 1. odstavka 201. člena ZKP, to so okoliščine, ki kažejo na nevarnost, da bo pobegnil in priporni razlogi iz 3. točke 1. odstavka, 201. člena ZKP, ker je podana konkretna in realna nevarnost, da bo na prostosti ponavljal istovrstna kazniva dejanja. Minister za gospodarstvo je po oceni NPU begosumen. Naj spomnimo, da gre človeka, ki živi le streljaj od slovensko-hrvaške meje in bi lahko zbežal na tuje kadarkoli. Prav tako na Hrvaškem živi njegova družina.

Po zamenjavi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča, Urad zdaj vodil nekdanji namestnik predsednika KPK-ja Igor Lamberger. Pomočnik direktorja NPU je David Antolović, ki vodi preiskavo nakupa mask in ventilatorjev. Lamberger je bil od leta 2002 do leta 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, do imenovanja za v. d. direktorja NPU pa je bil zaposlen v službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

Če je druga druga Janševa vlada leta 2013 padla po famoznih poročilih protikorupcijske komisije, ki je takrat pokopala dva ključna politika v državi Janeza Janšo in Zorana Jankoviča, je sedaj vsa pozornost namenjena poročilu Računskega sodišča, ki ga pripravlja Tomaž Vesel. Mimogrede, Janković je bil bolj kolateralna škoda, zaradi katere je padla Janševa koalicija, saj so jo ena za drugim zapustile kolaicijsk stranke. Najprej Lista Gregorja Viranta in potem ostale koalicijske stranke razen Nove Slovenije, ki jo je takrat vodila Ljudmile Novak.

Kako se bodo koalicijske stranke odzvale na poročilo računskega sodišča leta 2020, je seveda drugo vprašanje, in ali bo imelo enako rušilno moć, kot je leta 2013 imelo poročilo KPK-ja, je sveda drugo vprašanje, in se bo pokazalo šele v bližnji prihodnosti, ko bo poročilo objavljeno.

COMMENTS

Wordpress (0)