(PRENOS V ŽIVO) En praznik, dve proslavi: Alternativna proslava ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu, dve uri pred državno proslavo na Kongresnem trgu – Prešernov in Kongresni trg zavarovana z varnostnimi ograjami – TOPNEWS.si

(PRENOS V ŽIVO) En praznik, dve proslavi: Alternativna proslava ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu, dve uri pred državno proslavo na Kongresnem trgu – Prešernov in Kongresni trg zavarovana z varnostnimi ograjami

(PRENOS V ŽIVO) En praznik, dve proslavi: Alternativna proslava ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu, dve uri pred državno proslavo na Kongresnem trgu – Prešernov in Kongresni trg zavarovana z varnostnimi ograjami

Potem ko se je slovenska politika razdelila na tem, kdo se bo nocoj udeležil državne proslave in kdo se bo udeležil alternativne “Anti prolsave”, ki se začenja dve uri pred uradno proslavo na Kongresnem trgu. Na Prešernovem trgu se ob 19. uri začenja Anti – proslava z naslovom “Nacionalizem ni moja fešta”. Poziv k aktivnemu bojkotu državne prolslave so že minuli petek delili na protestih, predvsem v aktivu delavk in delavcev v kulturi.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je v sporočilu za javnost namreč pozval k bojkotu državne proslave. Zapisali so, da se “odločno distancirajo od letošnjega uradnega proslavljanja”, in za isti dan ob 19. uri napovedali zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer nameravajo izvesti lasten program. Aktiv je v zadnjih tednih pred ministrstvom za kulturo izvedel nekaj akcij, s katerimi je izrazil nestrinjanje z neodzivnostjo ministrstva glede kulture v času krize.

V obrazložitvi poziva so med drugim tudi zapisali: “Veliki vodja Osamosvojitelj v svojem hlepenju po absolutni oblasti oziroma “drugi republiki” jaše na svojih športnih dosežkih. Na veliko revidira zgodovino. Povsem po svoje upravlja s sedanjostjo. Napoveduje grozljivo prihodnost. Žali. Izključuje. Preganja drugače misleče. Širi kulturo mraka, strahu in sovraštva do migrantov, migrantk, priseljenk, priseljencev in vedno večjega števila tukajšnega prebivalstva,” piše na letaku z naslovovom “Poziv k aktivnemu bojkotu dravne proslave”.

Dogajanje spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj je Kongresni trg vključno s parkom Zvezda ograjen, prav tako pa so ograjeni vsi izhodi iz Prešernovega trga, saj gre za dogajanje visokega varnostnega tveganja, kjer bi lahko prišlo do stika oziroma konfliktov med udeleženci obeh proslav.

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1275808367336972288

Stranka SD se bo državne proslave udeležila, saj menijo, da ne gelde na to, da Janševa vlada ni njihova vlada, vendar pa pri proslavah gre za državo in ne za aktualno vlado.

https://twitter.com/MatejTonin/status/1275757733145456640

Olja na ogenj je prilila še politična razdvojenost pred državnim praznikom, ki je vse vidnejša tudi znotraj opozicije. Tako so predstavniki Levice napovedali, da gredo na alternativno proslavo. Največji opozicijski stranki LMŠ ter Levica, ki sta kritični do politike vlade Janeza Janše, sta že napovedali, da jih na državno proslavo ne bo. V Levici podrobnosti še ne pojasnjujejo, nekdanji premier in prvak LMŠ Marjan Šarec pa je dejal, da bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira.

Predsednik vlade Janez Janša je pozivanje “na anti proslavo” označil kot “nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami normalnost in civilizacija”. Čeprav alternativne proslave ne obsoja v vsakem primeru.

Janša je bil sicer leta 2016 govorec na “alternativni” proslavi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki so jo na Trgu republike organizirali dan po državni proslavi. Tedaj je sicer kazalo, da bosta poleg SDS pri njeni organizaciji sodelovali tudi NSi in SLS, a je prišlo do nesoglasij predvsem pri govorcih.

V LMŠ in SD so danes opozorili tudi na izključevanje veteranskih organizacij iz proslave. Šarec meni, da bi lahko postavili vsaj prapore. Predsedujoča SD Tanja Fajon pa je v pismu predsednika republike Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo pozvala, “da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj”, omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana.

COMMENTS

Wordpress (0)