Trump ostro kritiziral Nemčijo: Rusom plačujete, zvezi NATO pa dolgujete milijarde dolarjev! – TOPNEWS.si

Trump ostro kritiziral Nemčijo: Rusom plačujete, zvezi NATO pa dolgujete milijarde dolarjev!

Trump ostro kritiziral Nemčijo: Rusom plačujete, zvezi NATO pa dolgujete milijarde dolarjev!

Ameriški predsednik Donald Trump je ostro kritiziral svojo evropsko zveznico Nemčijo, saj zvezi Nato dolguje precej denarja, na drug strani pa ji ni škoda denarja za gradnjo Severnega toka 2.

Po poročanju nemških medijev je Trump na sestanku v Beli hiši ponovil, da namerava iz Nemčije umakniti 10.000 ameriških vojakov.

“Iz Nemčije že leta izostajajo plačila in ona dolguje Natu milijarde dolarjev in to morajo plačati,” je dejal Trump na sestanku v Beli hiši in opozoril, da morajo ZDA ves čas nadoknaditi manjkajoči denar iz Nemčije.

Po njegovem mnenju Nemčija “kontrira ZDA tako na področju trgovine kot v zvezi NATO”.

Trump je že večkrat ponovil, da Nemčija noče povečati obrambnih izdatkov, da bi dosegla Natov cilj v višini dveh odstotkov BDP-ja.

Cilj vseh zaveznikov v Natu je namreč do leta 2024 nameniti vsaj dva odstotka BDP za obrambo, Nemčija pa je lani, čeprav je na tem področju povečala izdatke, namenila le 1,38 odstotka BDP-ja.

Po poročanju nemških medijev je to za Trumpa nesprejemljivo, zato se je odločil zmanjšati število ameriških vojakov v Nemčiji na 25.000.

V zvezi s tem je, kot poroča dnevnik “Bild”, poudaril, da bo to prineslo negativne posledice za nemško gospodarstvo.

“To so dobro plačani vojaki. Živijo v Nemčiji, v tej državi porabijo veliko denarja,” je dejal Trump.

Omenil je tudi domnevno nepošteno vedenje Nemčije na področju trgovine.

“Z njimi se dogovarjamo, vendar trenutno nisem zadovoljen s sporazumom, ki ga želijo doseči,” je dejal Trump glede pogajanj z EU o prosti trgovini.

Trump je Nemčijo kritiziral tudi zaradi Severnega toka 2.

“Zakaj Nemčija plačuje Rusiji več milijard dolarjev za energijo? In potem bi morali zaščititi Nemčijo pred Rusijo? Kako bi to lahko delovalo? Ne more delovati,” je dejal Trump.

ZDA si prizadevajo preprečiti gradnjo Severnega toka 2 in so konec lanskega leta uvedle sankcije.

COMMENTS

Wordpress (0)