(VIDEO) Janša protestnikom: “SMRT! res? Prekoračili ste vse meje” – Protestniki na Trgu republike razvili več sto transparentov z napisom “Smrt janšizmu, svoboda vsem!” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša protestnikom: “SMRT! res? Prekoračili ste vse meje” – Protestniki na Trgu republike razvili več sto transparentov z napisom “Smrt janšizmu, svoboda vsem!”

(VIDEO) Janša protestnikom: “SMRT! res? Prekoračili ste vse meje” – Protestniki na Trgu republike razvili več sto transparentov z napisom “Smrt janšizmu, svoboda vsem!”

Protest na kolesih se je včeraj s kolesarjenjem po ljubljanskih ulicah in zbiranjem pred stavbo državnega zbora na Trgu republike odvijal že šesti teden zapored. Kljub slabšem vremenu je bila Prešernova cesta ponovno nabito polna kolesarjev, vendar pa jih je bilo morda nekoliko manj kot prejšnjikrat. Kolesarji so se po nekaj krogih na klasični ruti pred Dramo ustavili in pričeli s kredami pisati sporočila po cestišču. Potem ko je prejšnji teden policija kolesarjem izrekla globe za pisanje s kredo, so protestniki s sporočili popisali Slovensko cesto.

Popisani sta bili tudi Aškerčeva in Slovenska cesta, bilo je polno sporočil kot so: »Vlada pada,« »Dovolj je,« »Stanovanj za vse« in podobno. Med drugim je bilo videti tudi napis »Ne morem dihati«, geslo protestnikov proti rasizmu v ZDA.

Glavna zvezda protestov je bil včeraj Ivan Gale, ki je že v petek napovedal, da se bo udeležil kolesarjenja v Ljubljani. Ivan Gale je v četrtek v izjavi novinarjem pred parlamentom dejal, da proteste proti vladi podpira, hkrati pa je prepričan, da demonstracije ne bodo potihnile. “Ja, jaz upam, da zadeve ne bodo kar potihnile, vsaj kolikor jaz komuniciram. Ima tudi veliko prijateljev na Facebooku in na drugih socialnih omrežjih in vsi so pač naveličani politike. Ne samo trenutne vlade, tudi preteklih garnitur. Čas je tudi za sistemske spremembe. Ne samo, da se bo z odstopom nekoga nekaj rešilo. Jaz te proteste podpiram. Simbolično sem se danes pripeljal tudi s svojim kolesom, pa mislim, da tudi jutri pridem”.

Gale na protestu ni dajal nobenih izjav, v množici pa smo opazili tudi nekatera znana imena iz javnega življenja, pesnico Svetlano Makarovič, aktivista in glasbenika Miha Blažiča in pesnik Borisa A. Novaka. Od politikov smo na protestu opazili nekdanjega zunanjega ministra Iva Vajgla ter poslanca Levice Miha Kordiša. Očitno pa je popisovanje udeležencev in akterjev, predvsem pa domnevnih organizatorjev protestov, delo rezultate, saj včeraj ni bilo niti ozvočenja ali govorov pred parlamentom, kjer so se nekaj po dvajseti uri po kolesarjenju zbrali udeleženci protestov. Protesti so sicer potekali po klasičnem scenariju, kjer so kljub slabemu vremenu najprej kolesarili po trasi, potem pa so se okoli 20. ure zvečer zbrali na trgu republike, kjer pa za razliko od prejšnjega tedna ni bilo nobenih govorov in ozvočenja.

Proteste organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Edini resni incident, ki se je zgodil včeraj, pa je bil, ko je policija želela kaznovati eno od udeleženk, zaradi pisanja s kredo na ploščadi med stolpnicama TR3 in NLB. Policiste so obkrožili jezni protestniki in policija je tokrat morala popustiti. Množica je obkolila policijo in besno vzklikala, dokler niso odšli. Skupina protestnikov skandira »Smrt fašizmu!«

Na twitterju se je zaradi transparentov odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je protestnikom očital, da so prekoračili vse meje.

So pa udeleženci protest nadgradili še akcijo, Protestniki so proti ograjenemu parlamentu vrgli papirnata letala, kot znak protesta na ironični, častni prelet letal. Zaradi preganjanja gesla »Smrt janšizmu« so protestniki sočasno množično dvignili transparente z napisom »Smrt janšizmu, svoboda vsem! Potem so napise spremenili v papirnata letala in jih metali pred policijo, ki je varovala ograje in parlament. Množica je ves čas skandira: »Smrt janšizmu!«, »Smrt fašizmu!«, »Lopovi!« in »Janez, odstopi danes!«

Okoli 21. ure pa je protestnike razgnala manjša ploha, saj so se v naglici po dežju večinoma razšli.

COMMENTS

Wordpress (0)