(VIDEO) Kako je Ivan Gale v zgodbo z nabavo zaščitne opreme potegnil tudi Rajka Janšo, brata premiera Janeza Janše? Ali Gale ve nekaj, kar v javnosti do sedaj še ni bilo objavljeno? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Ivan Gale v zgodbo z nabavo zaščitne opreme potegnil tudi Rajka Janšo, brata premiera Janeza Janše? Ali Gale ve nekaj, kar v javnosti do sedaj še ni bilo objavljeno?

(VIDEO) Kako je Ivan Gale v zgodbo z nabavo zaščitne opreme potegnil tudi Rajka Janšo, brata premiera Janeza Janše? Ali Gale ve nekaj, kar v javnosti do sedaj še ni bilo objavljeno?

Ivan Gale, ki smo ga včeraj ujeli pred parlamentom, se je na sejo komisije v parlamentu pripeljal in po končani seji tudi odpeljal s kolesom, bo danes po dveh mesecih ponovno v službi na blagovnih rezervah. Kot je napovedal, se bo danes verjetno tudi sam udeležil kolesarskih protestov.

Povedal je, da proteste proti vladi podpira, hkrati pa je prepričan, da demonstracije ne bodo potihnile. “Ja, jaz upam, da zadeve ne bodo kar potihnile, vsaj kolikor jaz komuniciram. Ima tudi veliko prijateljev na Facebooku in na drugih socialnih omrežjih in vsi so pač naveličani politike. Ne samo trenutne vlade, tudi preteklih garnitur. Čas je tudi za sistemske spremembe. Ne samo, da se bo z odstopom nekoga nekaj rešilo. Jaz te proteste podpiram. Simbolično sem se danes pripeljal tudi s svojim kolesom, pa mislim, da tudi jutri pridem”.”

Na novinarsko ugotovitev, da ga nekateri vidijo kot žvižgača, nekateri kot političnega vodjo, oziroma, ali bi želel prihodnjo kariero nadaljevati v politiki, pa pravi, da ga politika sploh zanima.

“Jaz nisem šel z nobenimi političnimi nameni, agendami, v ta razkritja ali karkoli,” zagotavlja Gale in nadaljuje, da so ga nagovarjali vsi preko nekih stikov iz opozicije, če bi se izpostavil ali se pridružil ali karkoli”. Gale ni želel povedati, s katere strani so prihajale ponudbe, dejal pa je, da je vse ponudbe odločno zavrnil, ker da ne simpatizira več z nobeno politično opcijo, saj meni, da vsi delujejo po podobnih principih. “Ne bom zdajle tega govoril. Bili so poskusi, jaz sem vse odločno zavrnil, ker ne simpatiziram več z nobeno politično opcijo, ker mislim, da vsi po podobnih principih delujejo. Tudi v preteklosti in tudi v sedanjosti. Kar se pa tiče mojega političnega udejstvovanja, nikoli ne reci nikoli. Trenutno me sploh ne zanima karkoli, želim si nekega delovnega mesta, kjer se bom ukvarjal s stroko, ne pa z verbalnimi telovadbami, korupcijo in vsem tem.”

Ivan Gale, ki pravi da mu je vsa zgodba z nabavo zaščitne opreme smrdela že od začetka, meni, da je to bil lep primer sistemske korupcije, sprva pa je bil prepričan, da gre za zgodbo SMC in NSi. Dodal je tudi, da stvari brez premiera Janeza Janše ne bi stekle, tako kot so. Ob tem je omenil tudi Rajka Janšo in njegovo naglo vrnitev v domovino 18. marca. “Vse skupaj je lep primer sistemske korupcije. Najprej izbereš organ brez vsakega znanja, jim ne daš informacij, nato posreduješ prenapihnjene podatke, potem pa se po nekaj tednih izkaže, da so bile maske preplačane. Vsi večji posli, tako Gale, so bili namreč vezani prav na dobavo mask.

“Jaz sem najprej mislil, da je to zgodba SMC-ja in NSI-ja recimo, ker je bil tu strašen boj, kdo bo imel pregled nad ponudbami. Potem pa po vseh teh dogodkih tudi naknadno mislim, da brez odobritve čisto z vrha, govorimo o premierju, pa verjetno tudi še ostalih ministrih, zgodbe oziroma nabave ne bi mogle teči tako, kot so. Zdaj ne vem, če je bil še kakšen koordinator zadaj dodatno. Zdaj mogoče je zanimivo, da se je gospodu Rajku Janši takrat 18. marca zelo mudilo priti nazaj v državo in je še potni list nekje na meji pusti. To ne vem kaj je bilo, mogoče je tudi tukaj še kakšne vzporednice vleči. Ne vem, vse skupaj je lep primer sistemske korupcije. Najprej izbereš organ brez vsakega znanja, jim ne daš informacij, nato posreduješ prenapihnjene podatke, potem pa se po štirih tednih izkaže, da smo nabavili teh mask malo morje. Vsi večji posli so bili ravno na teh maskah, ki so bile po mojem mnenju tudi preplačane.

Gale je tudi nezadovoljen z delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). “Vemo, da organi pregona, predvsem NPU, prepočasi delajo. Kakšen je razlog, mi ni znano. NPU sem povedal, da njihovega načina dela ne razumem. Odklonil sem sodelovanje z njimi, zavrnil sem tudi njihovo varovanje.” Spomnimo, po razkritju spornih poslov pri dobavi zaščitne opreme, je bil ‘žvižgač’ zaradi groženj nekaj časa pod policijsko zaščito. Sedaj upa, da bo NPU pospešil svoje aktivnosti in da bodo v javnost prišle še nekatere stvari, ki niso znane. “Mogoče jih bom obelodanil tudi sam v nadaljevanju seje komisije za nadzor javnih financ,” je povedal.

Po njegovih besedah je trenutno za približno 90 milijonov evrov aktualnih pogodb, od tega je bila realizirana približno polovica. Veseli ga, da se pogodbe krčijo in cene nižajo ter da je država s tem posledično prihranila par deset milijonov evrov. “Mislim, da če do razkritij ne bi prišlo, bi Zavod še naprej drago nabavljal zaščitna sredstva,” je prepričan, saj je bilo v marcu rečeno, da bo nabavljenih za okoli pol milijarde zaščitne opreme.

Ne gre za majhne denarje, pravi. “Osebno ocenjujem, da gre za 100-odstotne marže. Torej, polovica zneska, porabljenega za nakup opreme, je zaslužek dobaviteljev.” Ob tem še razkriva, da so na Zavod dobili nekatere račune, ki sicer zavodu niso bili namenjeni. Tako je denimo, skupaj z davkom, 589.000 evrov težek posel s podjetjem Dobnik Trade, sodeč po računu, ki je bil »pomotoma poslan s strani direktorice«, v resnici stal dobrih 130.000 evrov, izpostavlja Gale.

Trenutni oblasti je sporočil, naj potrka na lastno vest in naredi, kar je prav. “Če se bodo že trdno oklepali trdnih stolčkov, naj vsaj delajo čisto. Prihodnost vsakega od nas je še vedno čista, o preteklosti pa bomo še razpravljali,” je še dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)